Vestfoldbøndene fikk treffe Lars Petter Bartnes


28.01.16. Tirsdag kveld arrangerte Vestfold Bondelag matpolitisk møte for sine tillitsvalgte. Lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, ga de nærmere 50 tillitsvalgte som hadde tatt turen til Melsom vgs sin ærlige versjon av kamper som har vært kjempet det siste året og inspirasjon til å jobbe videre!


Vår egen fylkesleder, Thorleif Müller, på Matpolitisk møte 2016 på Melsom

Først slapp Thorleif Müller, vår egen fylkesleder til. Han benyttet anledningen til både å se tilbake på et innholdsrikt år for landbruket i 2015. Mange kamper er vunnet mot en utfordrende regjering og her i fylket føler vi at vi har svært god kontakt med politikerne og politikere som har skjønt verdien av et velfungerende landbruk og matindustri i Vestfold.

 

Müller løftet fram at kampen for bedre kornøkonomi og mer frukt-, grønt- og bærproduksjon vil være viktig for Vestfold Bondelag i 2016. Dessuten begynner “det grønne skiftet” å konkretisere seg og landbruket er i høyeste grad en del av løsningen her. Er vi smarte nok,  vil dette gi oss mange nye muligheter som vi må gripe!

 

Lars Petter Bartnes på Matpolitisk møte i Vestfold 2016

 

Vestfold Bondelag hadde fått høvdingen selv, Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, til å orientere om den politiske situasjonen, både status og framtidige utfordringer, og ikke minst hvilke strategier som legges for få i havn både jordbruksoppgjør, ny jordbruksmelding og gjentatte kamper som regjeringen legger opp til om framtidas norske matproduksjon .

 

Bartnes måtte innrømme at hans første år som leder, 2015, har vært et år hvor hælene på skoa dessverre har blitt mer slitt enn skotuppen. Han trakk fram flere eksempler hvor Vestfold Bondelag og bønder i Vestfold har gjort en kjempeinnsats, blant annet knyttet til beskatning på overdragelse av landbrukseiendommer og ny nasjonal jordvernstrategi. 

 

Bondelagslederen kom med en ærlig vurdering av hvilken betydning det har at Listhaug nå er byttet ut med Jon Georg Dale og dagens politiske situasjon. – Vi må manøvrere riktig så vi også fremover har stor oppslutning om norsk matproduksjon og landbruk. Det vil være svært viktig uansett politisk landskap i framtida! understreket han.

 

Lars Petter Bartnes gikk i gjennom milepæler for arbeidsåret 2016 hvor organisasjonen må være forberedt på å jobbe så bredt og tungt som bare Bondelaget kan! Det ble gode diskusjoner og innspill både om ny bebudet jordbruksmelding (høsten 2016?), nytt næringspolitisk program, årets jordbruksoppgjør og forberedelser til valget høsten 2017.

 

Den totale situasjonen for “AS Norge” vil selvfølgelig også spille inn på overføringer til landbruket. Bartnes var derimot tydelig på at det er vår jobb å vise både omgivelser og politikere hvor stor verdiskaping landbruket står får og at det å stimulere til mer landbruk faktisk er god business i en situasjon hvor vår oljeøkonomi strupes inn. Budsjettmidler til landbruk er investering, ikke en utgiftspost!

 

God stemning blant de fremmøtte

Det var tydelig at de tillitsvalgte satte pris på at lederen i Norges Bondelag kom på besøk og han fikk med seg mange gode innspill tilbake til Oslo. 

 

Org sjef Elin Røed og møteleder Harald Lie

Mot slutten sørget kveldens møteleder, nestleder Harald Lie og org.sjef Elin Røed for at de tillitsvalgte også fikk med seg litt “siste nytt fra Vestfold” og organisasjonsarbeidet som ligger foran lokallagene i vår.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag