Vellykket idéverksted om grønn forskning
30.01.16. Sist fredag var rundt 40 forskere, rådgivere, representanter fra det offentlige, bedrifter og grøntprodusenter samlet i Åsgårdstrand. Målet var at næringen skulle få presentere sitt forsknings- og utviklingsbehov og bidra med innspill til forskere som kan søke om større bransjeprosjekter, eller utvikle egne idéer til innovative løsninger. -Dette må vi få til flere ganger! var den umiddelbare reaksjonen
fra de som deltok.
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/28244_Prosjektleder-Harald-Hetland-onsket-velkommen-og-ledet-dagen.jpg)
Her ønsker Harald Hetland, prosjektleder og arrangør velkommen på vegne av Grønn forskning Oslofjorden, et treårig prosjekt som har som hovedmål å bidra til innovasjon og ny kunnskap i landbruket i Oslofjordregionen og arrangerer denne samlingen.
Einar Risvik fra NOFIMA, var første innleder. -Utfordringen til grøntnæringa er klar og er hentet fra “alle” norske kostholdsråd; vi skal doble grønnsaksinntaket! Det må vi i fellesskap kunne klare å løse! var hans klare budskap og inngang til idéverkstedet.
I enkelte sesonger vil avlingsoverskudd gi utfordringer i markedet. Nedbør og flom vil kunne gjøre lagrede poteter og gulrøtter om fra mat til avfall på kort tid. -Kan egne kompostreaktorer omgjøre overskudd og grønnsaker med lagringsskader om til en verdifull ressurs? spurte Torbjørn Kristiansen fra FM i Østfold.
Det var satt av god tid til å diskutere i grupper etter hver innledning.
Flere rådgivere fra avdelinger i Norsk Landbruksrådgiving stilte på idéverkstedet. Her innleder Silje Stenstad Nilsen og Thomas Holz om bruk av økogjødsel.
Prosjektleder Harald Hetland sørget for å fordele produsenter, rådgivere, bedrifter, forskere og landbruksbyråkrater utover på de forskjellige gruppene slik at det ble god bredde i diskusjonene!
Rådgiverne i Norsk Landbruksrådgivning er sentrae aktører for å fange opp problemstillinger ute hos bøndene som må løses for at norsk matproduksjon skal kunne økes. Torgeir Tajet fra NLR Viken kastet ut flere baller som ble diskutert.
Alt i alt var deltakerne godt fornøyde med dagen. Det var gode diskusjoner og nye kontakter ble knyttet. Harald Hetland og prosjektet Grønn Forskning Oslofjorden har i hvert fall mange ting å ta tak i og ser fram til å bidra slik at en dobling i grønt- frukt- og bærkonsumet først og fremst skjer på mat produsert i Norge!