Torps åttende og siste Leders tale i Vestfold Bondelag
19.03.15. Hans Edvard Torp går i dag av som leder i Vestfold Bondelag etter 8 år som fylkesleder. Under Vestfold Bondelags årsmøte i formiddag brukte han sin siste Leders Tale til å løfte fram verdiskapingen landbruket står for. -Dette er underkommunisert, sa Torp. Et gjennomgående tema i talen var at mye av det Bondelaget jobber for er bra for enkeltbonden, men også best for hele samfunnet!
Først i verdikjeden
– Vi er ikke nederst i verdikjeden, men først! sa fylkesleder Hans Evard Torp i sin åttende og siste årsmøtetale i Vestfold Bondelag. –Vi er primærnæring, og primær betyr “hoved-” eller “noe grunnleggende”, altså det som kommer i første rekke.
Vestfold Bondelag er den største interesseorganisasjonen for mat og landbruk i fylket. Vi har 3150 medlemmer, og 87% av alle aktive bønder er medlemmer hos oss. Det er lokallag i alle fylkets kommuner, til sammen 18 aktive lokallag. Hans Edvard Torp har vært en profilert fylkeleder i åtte år, men har nå bestemt seg for å gi stafettpinnen videre. Torp har hatt et stort nettverk, vært synlig i de regionale mediekanalene og har vært en aktiv debattant for
norsk matproduksjon generelt og Vestfoldlandbrukets fortrinn spesielt.
En helhetlig verdikjede
-Vestfolds bønder produserer varer med en førstehåndsverdi på 1,3 mrd. Næringsmiddelindustrien i Vestfold omsetter for nesten 10 milliarder, sa Torp. -Til sammen sysselsettes over 4000 mennesker. Dette er imponerende tall som klart betyr mye for vestfoldsamfunnet! Dette er underkommunisert.
Hans Edvard Torp mener det kan skyldes at matproduksjon ikke er noe nytt. -I flere tusen år har vi kultivert jorda, putta et frø i bakken, -og høsta mat, fôr, fiber eller energi. Spilt på lag med fotosyntesen og naturen, men vært fantastisk tilpasningsdyktig, etter samfunnets behov. Og tatt i bruk ny kunnskap og teknologi. Vi er ei levedyktig næring!
Frihet for bonden
Hans Edvard Torp tok et oppgjør med regjeringas mål om å “slippe bonden fri”:
- Å skulle være med i et marked der vi presser hverandre enda hardere, der råvareprodusenten sin plass blir nederst i verdikjeda, er ikke frihet for bonden.
- Å vite at vi utnytter hele landet og ressursene i hver bygd og grend, gir større frihet enn å være avhengig av verdensmarkedet på importert fôrvare.
- Å stå sammen gjennom samvirke når vi skal selge maten, gir større frihet enn å stå med lua i handa som enkeltbonde for å forhandle kontrakt med en av matkjedene.
- For Norge er det en større frihet å vite at vi har mattrygghet og kan brødfø eget folk – enn å være avhengig av en voksende import i et stadig mer usikkert verdensmarked.
Bra for bonden – best for samfunnet!
Det gjennomgående tema i leders tale var at mye av det Bondelaget jobber for er bra for enkeltbonden, men også best for hele samfunnet. Et eksempel er Bondelagets arbeid med jordvern. -2015 er FNs internasjonale år for matjord, sa Torp. -Mitt håp er at dette kan øke bevisstheten om hvor avgjørende viktig det er å sikre og utvikle de matproduserende næringsarealene. Å ta vare på matjorda – ja, det er bra for bonden, men det er best for samfunnet.
Mange av de landbrukspolitiske bærebjelkene er truet av ulike forslag fra den sittende regjeringen. Derfor står det mye på spill for Vestfoldbonden framover. I 2015 er det særlig tre saker som vil få oppmerksomhet:
- Det vi kaller artikkel 19 forhandlingene, dvs tollavtaler med EU ¨
- Konsesjonsloven som er foreslått fjernet uten å erstattes av noe nytt regelverk
- Årets jordbruksforhandlinger som skal avslutten innen 15. mai
Vi er offensive, uredde, satsingsvillige bønder – nettopp fordi tollvernet, konsesjonsloven og markedsordningene gir oss den forutsigbarheten vi trenger for å være – nettopp – satsingsvillige! poengterte Torp.
-Og når enkeltaktørene i landbruket satser gir det store ringvirkninger.
Vi er først i verdikjeden! Bra for bonden – men best for samfunnet! avsluttet Hans Edvard Torp, til stor applaus fra årsmøtet.