Sommerhilsen fra Klimasmart bonde i Vestfold


Publisert: 12.07.2024

Sommerhilsen fra Klimasmart bonde i Vestfold

Det er sommer og vi er godt i gang med årets matproduksjon. Noe er allerede høsta og mange tonn er under produksjon. Vær og klima har stor betydning for resultatet for både kvalitet og mengde og stor betydning for både økonomi og utslipp av klimagasser.

Været rår vi ikke med, men vi kan tilpasse oss så godt det lar seg gjøre. Er vi nok tilpasningsdyktige?

Bønder er svært så gode på å finne løsninger, teste ut nye metoder og gjøre det best ut fra forholdene. Vi kan alltid bli bedre og ny teknologi dukker stadig opp for å hjelpe oss på veien.

Prosjektet Klimasmart bonde har arrangert en del møter siden oppstart i samarbeid med NLR med svært god deltagelse, og høstens møter er allerede under planlegging. Vi har hatt søkelys på god agronomi og økonomi som igjen fører til lavere utslipp.

Ta kontakt om det er noen tema som kan være ønskelig så vi ser vi hva vi får til.

Mange bønder i Vestfold har tatt i bruk biogjødsel, og nå er det er muligheter for å tegne nye avtaler da det er etterspørsel etter biogass i markedet. Den Magiske fabrikken ønsker å utvide produksjonen videre og ser derfor et behov for å inngå nye avtaler om lagerplass til biogjødsel. Ta direkte kontakt med Den Magiske Fabrikken for mer informasjon.

Det er stadig flere bønder som logger seg inn i klimakalkulatoren og som mottar klimarådgiving på gårdsnivå. Har du ikke logget deg inn, her er det mye info om klimaarbeidet i landbruket samt en innføring i kalkulatoren. https://klimasmartlandbruk.no/forside/

Landbrukets klimaplan har blitt revidert og viser hvordan et samlet landbruk gjennom 9 satsningsområder skal kunne nå målet om å kutte utslipp og øke opptaket av karbon innen 2030.

Landbrukets klimaplan legger vekt på at det er mulig å oppnå jordbrukets klimaforpliktelser uten å redusere bruken av norsk matjord, uten å svekke bosetting i distriktene og uten å redusere produksjonsdyr på norsk beiter. Her kan du se revidert utgave av klimaplanen https://www.bondelaget.no/bondelaget-mener/miljo-og-klima/klima/landbrukets-klimaplan-pdf/

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer og husk det er lov med en pust i bakken.

Sommer hilsen Silje


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag