Søke tilskudd til spesielle miljøtiltak eller drenering?


Publisert: 18.10.2024

Godt grøfta jord er grunnlaget for gode avlinger.

SMIL – tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket

 

Investering i tiltak mot avrenning til vann blir prioritert høyt i kommunene, for å avlaste vassdrag og Oslofjorden. Tiltak i kulturlandskapet og er også innenfor ordningen. Eksempler på hydrotekniske tiltak som går inn under ordningen er anlegning eller utbedring av hydrotekniske anlegg som rørgater, kummer eller avskjæringsgrøfter, anlegning eller tømming av fangdammer, erosjonssikring langs vassdrag, flomdempende tiltak, gjenåpning av bekkelukkinger, m.m. Eksempler på kulturlandskapstiltak kan være rydding av gjengrodde beiter, istandsetting/rydding av kulturminner, istandsetting av verneverdige bygninger, m.m.

Mange av kommunene har SMIL-midler igjen. Ta kontakt med ditt lokale landbrukskontoret for mer informasjon.

Dersom du planlegger tiltak, bør du sende søknad i god tid før du skal utføre det, da det kan ta noe tid før du får svar på søknaden. Det kan gis 3 års gjennomføringsfrist. Flere av kommunene har fortsatt en del SMIL-midler igjen.

Steinsetting langs elvekant. Foto: Johanne Dolven

 

Drenering

I 2023 økte satsene for tilskudd til drenering til 4 000 kr per daa ved systematisk grøfting eller 61 kroner per løpemeter grøft begrenset oppad til 4 000 kroner per daa ved annen grøfting.

Denne økningen har ført til en stor søknadsmengde, og mange av kommunene i Vestfold og Telemark har brukt opp årets midler.

Det oppfordres likevel til å søke om tilskudd hvis dere planlegger dreneringsarbeid. Du vil få en plass i køen, og det gir et bedre grunnlag for å melde inn behov for nye dreneringsmidler i 2025. Det er avgjørende at grøftearbeid ikke er påbegynt før kommunen har fattet vedtak.

Ta kontakt med landbrukskontoret i din kommune for mer informasjon.

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag