Sandar Bondelag besøkte Grans bryggeri
02.03.15 Mange lokallag er flinke til å dra på bedriftsbesøk. Forrige uke var det Sandar bondelag som besøkte Grans Bryggeri i Sandefjord. Det fikk de omvisning, informasjon og smaksprøver. Rema 1000 er nå inne på eiersiden i det familie-eide bryggeriet. Les mer for å se bilder og lese om besøket.
Tappemaskin for øl, med kapasitet på 20000 bokser pr time
Sandar Bondelag på bedriftsbesøk
26. februar var Sandar bondelag på omvisning hos Grans Bryggeri i Sandefjord. Guttorm Gran tok oss vel i mot, og vi fikk en kort orientering om litt av historien til det familie-eide bryggeriet før omvisningen.
Øl-bryggingen skjer i hovedtrekk slik den har gjort i hundrevis av år. Varmt vann filtreres gjennom maltet bygg, før det tilsettes humle og kokes. Deretter tilsettes gjær, og brygget settes til gjæring i noen uker.
Det tekniske utstyret er fra omtrent 1970, men er fortsatt i full drift – og det brygges til vanlig to brygg pr dag – hvert på ca 16000 liter. Til hvert brygg går det med ca 2500 kg maltbygg, som i dag importeres fra Sverige. Det er imidlertid ikke noe i veien for å dyrke dette her i Norge, men for å malte bygg i stor skala kreves det store investeringer, som foreløpig ikke er aktuelle.
Tappeanlegget for boks og plastflasker er helt nytt, og det er imponerende å se kapasiteten. Maskinen som tapper øl på bokser, fyller 20 000 bokser i timen, og blir overvåket av to personer. Tilsvarende er kapasiteten for mineralvann som tappes på 1,5-liters-flasker.
Bryggeriet har mange ideer og planer, men er samtidig avhengig av å drive en lønnsom produksjon. Det er Rema 1000 som er distribusjonsnettet for produktene, og matvarekjeden er også inne med 50% eierandel i bryggeriet.
Orientering om bryggeriets historie, og dertil hørende smaksprøver
Det ble trangt i kontrollrommet for ølbrygging. Guttorm Gran viser forskjellige malt-typer, og forteller om bryggeprosessen