Reisebrev fra Stokke Bondelag – Borgeby feltdager


Publisert: 01.09.2024

Det hele begynte med en litt spontan ide på et styremøte i Stokke Bondelag på våren i 2023, da vi fikk ideen om å arrangere medlemstur til Borgeby Feltdager i Sverige. Juni 2023 var vi 10 stykker som reiste nedover til Lund utenfor Malmø i Sverige, i en minibuss, og var på den flotte landbruksmessen. Tilbakemeldingene fra turen var så gode, at vi bestemte oss for å arrangere samme tur i år, og fordi vi var ute i litt bedre tid med planlegging og annonsering, så bestemte vi oss for å leie en stor turbuss. Turen var åpen for alle bondelagsmedlemmer i Vestfold, og tirsdag 25. juni reiste hele 37 stykker på tur.

Tur til Borgeby feltdager – Stokke Bondelag

 

Tirsdag var reisedag, og startet med ferjetur med buffet over til Strømstad. Derfra gikk turen videre med bussen ned til Lund, der alle ble sjekket inn på hotellet. Flere valgte å ta middagen og kvelden ute i Lund, mens andre gikk for pizza og noe godt i glasset i hotellets skybar.

Onsdagen var messe-dag, og vi bruke hele dagen på landbruksmessen Borgeby Feltdager. Borgeby Feltdager er Nordens største utendørs landbruksmesse, og er kjent som «landbruksmessen i felt». Her kan man gå hele dagen og se på store maskinutstillinger, forsøksfelt med ulike kulturvekster, frøblandinger og gjødslingsstrategier, se på demonstrasjoner av maskiner og utstyr, og høre på foredrag med ulike temaer.

Spesielt kjent er messa kanskje for attraksjonen «Gropen». Gropen er, som navnet tilsier, et stort hull i bakken, dekket av et stort telt, der man kan studere forsøksfelt med kulturvekster. Her inviteres du ned to meter under jordoverflaten, for å se på røtter, jordstruktur og drenering.

Temaet på årets messe var «fremtidens landbruk». Dette gjenspeilte seg i foredragene, utstillere og maskindemonstrasjoner. Her kunne man se og lære om ulike teknologiske løsninger, roboter, droner og autonome maskiner.

Autonome maskiner: Den førerløse traktoren AgXeed.
Autonome maskiner: Den førerløse traktoren AgXeed.
Autonome maskiner: Så-, sprøyte- og radrenseroboten Farmdroid.
Autonome maskiner: Så-, sprøyte- og radrenseroboten Farmdroid.

I strålende sommervær, og nesten 30 varmegrader ble det en flott dag på Borgeby Feltdager, som i år trakk ca 19 000 besøkende, og 415 forskjellige utstillere.

Torsdag gikk turen hjemover igjen, med et gårdsbesøk på veien, på Wapnö Gård, et enormt melkebruk, med 3000 hektar dyrket mark, og 1400 melkekyr. Eget biogassanlegg, eget meieri, gårdsbryggeri, eget meieri, gårdsbutikk, restaurant og mye mer. Her fikk vi omvisning rundt på gården, fikk høre om produktene, omsetningen, drifta og organiseringen, og fikk nyte et godt måltid i restauranten, før turen gikk videre hjem.

Melkekarusellen på Wapnô Gård.

Nok en gang ble dette en flott tur, både faglig og sosialt! Vi håper på å gjenta suksessen neste år, så hold av datoen 24.-27. juni 2025, og følg med på Stokke Bondelag sin Facebookside til våren for påmelding!

Tusen takk til Helle Johannessen for tekst og bilder!

Gårdsrestauranten på Wapnô Gård.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag