Politikere på gårdsbesøk i våronna!

På fredag hadde Vestfold Bondelag med seg politikere ut i våronna – igjen!

Politikerne fikk servert vafler fra Nortura.


Griser i alle størrelser
Etter besøket hos Knut, reiste vi et lite knepp sørover, til Lars Kristian Rustan, som driver med gris, korn og frø, og samarbeider mye med Knut. Her fikk politikerne en omvisning inne i grisefjøset til Lars Kristian, som er av eldre dato. Det er full drift med kombinert smågris- og slaktegrisproduksjon i fjøset i dag, men det er absolutt et behov for oppgradering, og dette gjelder mange av grisefjøsene i Vestfold. Å bygge nytt koster fort 20-25 millioner, og med et tak i investeringsstøtten på maks 3,5 millioner, så er dette en voldsom investering. Det er derfor viktig at svin prioriteres, også oppgradering i eksisterende fjøs, når det kommer til bruk av investeringsmidler. Nortura på Sem tar imot gris fra hele Vestfold, og det er viktig at produksjonen av svin opprettholdes i fylket, for å sikre disse arbeidsplassene også.


Visste du at det omsettes for nesten 18 milliarder i næringsmiddelindustrien bare i Vestfold?
Gras blir til proteiner
Etterpå kjørte vi til Sem og Sigbjørn Grøtterød, som er svin- og ammekuprodusent. Her var vi innom ammekua, som er en veldig langsom produksjon som har hatt dårlig lønnsomhet over en periode. Det tar nesten tre år fra ei ku blir drektig til kalven hennes slaktes, og de får i all hovedsak en kalv i året. Drøvtyggerne våre er likevel de eneste dyra som kan utnytte gras, og omgjøre det til proteiner via kjøtt for oss mennesker. 3 % av Norges landareal er dyrka jord, og to tredjedeler av dette kan kun benyttes til produksjon av gras. Derfor er det viktig å sikre produksjonene som utnytter graset i lys av målet om økt selvforsyning i Norge.

Andrè synes kuene var fine.
Bruk av gjødsel og slam

Noen av politikerne fikk sitte på når det skulle spres slam.