Politikere på gårdsbesøk i våronna!


Publisert: 30.04.2025

F.v. Sondre Moskvil (Vestfold bondelag), Madelen Opsahl (Krf), Amund Kind (Vestfold Bondelag), Andrè Heggheim (Rødt), Eivind Yrjan Stamnes (Ap), Rita Kilvær (Høyre), Inger Synøve Johnsen (Vestfold Bondelag) og Sigbjørn Grøtterød (svin og ammekuprodusent).

På fredag hadde Vestfold Bondelag med seg politikere ut i våronna – igjen!

Denne gangen var det Vestfolds korn- og husdyrproduksjon som sto på agendaen.
Vi startet dagen med vafler fra Norturas vaffelpresse på Revetal og en kort prat om Bondelagets vårkampanje, Landbruk er mer enn mat. Nortura på Revetal produserer 150 000 vafler i uka, som serveres på bensinstasjoner og restauranter rundt om i Norge. Oppskriften er hemmelig, men den inneholder ekstra mye egg! Vaflene ble servert i solveggen på gården til Knut Søyland, like nord for Revetal. Knut er leder i Vestfold frøavlslag og korn-, frø- og sauebonde. Vi fikk noe frafall denne dagen, men fikk med oss Eivind Yrjan Stamnes (Ap), Rita Kilvær (Høyre), André Heggheim (Rødt) og Madelen Opsahl (Krf).

Politikerne fikk servert vafler fra Nortura.

Hos Knut tok vi opp utfordringer rundt produksjonen av matkorn, som har gått nedover de siste årene, til fordel for bygg. Dyrking av bygg er  rimeligere og innebærer mindre risiko, enn dyrking av mathvete. Med dagens priser på mathvete, og utfordrende klima, er det mange som ikke ønsker å ta risikoen ved å dyrke det. Matkorn er en viktig faktor for å styrke selvforsyningen, og det er derfor viktig at vi gjør det mer lønnsomt å dyrke. Som leder i Vestfold Frøavlslag, var Knut også inne på at vi har en vesentlig grasfrøproduksjon i Vestfold, som mange ikke er klar over. Faktisk produseres 50 % av Norges grasfrø i Vestfold! Dyrking av grasfrø er med på å gi et sunt vekstskifte. Søyland driver også med sau. Her er lønnsomheten veldig dårlig, men han driver i et eldre fjøs og utnytter arealer han ikke kunne dyrket korn på til beiter og eng. Politikerne fikk lov å hilse på sauene og et kopplam gikk fra favn til favn.
Even fikk holde kopplammet.
Even fikk holde kopplammet.
Knut Søyland forklarer politikerne om laglighet i jorda.
Knut Søyland forklarer politikerne om laglighet i jorda.

Griser i alle størrelser

Etter besøket hos Knut, reiste vi et lite knepp sørover, til Lars Kristian Rustan, som driver med gris, korn og frø, og samarbeider mye med Knut. Her fikk politikerne en omvisning inne i grisefjøset til Lars Kristian, som er av eldre dato. Det er full drift med kombinert smågris- og slaktegrisproduksjon i fjøset i dag, men det er absolutt et behov for oppgradering, og dette gjelder mange av grisefjøsene i Vestfold. Å bygge nytt koster fort 20-25 millioner, og med et tak i investeringsstøtten på maks 3,5 millioner, så er dette en voldsom investering. Det er derfor viktig at svin prioriteres, også oppgradering i eksisterende fjøs, når det kommer til bruk av investeringsmidler. Nortura på Sem tar imot gris fra hele Vestfold, og det er viktig at produksjonen av svin opprettholdes i fylket, for å sikre disse arbeidsplassene også.

Lykkelige griser
Lykkelige griser
Politikerne fikk være med ei runde inn i fjøset
Politikerne fikk være med ei runde inn i fjøset

Visste du at det omsettes for nesten 18 milliarder i næringsmiddelindustrien bare i Vestfold?

Gras blir til proteiner

Etterpå kjørte vi til Sem og Sigbjørn Grøtterød, som er svin- og ammekuprodusent. Her var vi innom ammekua, som er en veldig langsom produksjon som har hatt dårlig lønnsomhet over en periode. Det tar nesten tre år fra ei ku blir drektig til kalven hennes slaktes, og de får i all hovedsak en kalv i året. Drøvtyggerne våre er likevel de eneste dyra som kan utnytte gras, og omgjøre det til proteiner via kjøtt for oss mennesker. 3 % av Norges landareal er dyrka jord, og to tredjedeler av dette kan kun benyttes til produksjon av gras. Derfor er det viktig å sikre produksjonene som utnytter graset i lys av målet om økt selvforsyning i Norge.

Andrè synes kuene var fine.

Bruk av gjødsel og slam

I Vestfold bor det rundt 256 000 innbyggere, og slam fra befolkningen kan nyttes som en ressurs på gårdene, i tillegg til husdyrgjødsel. Politikerne fikk selv være med å spre dette ut på jordet. Tidligere i år kom det en ny gjødselforskrift, som gjør det veldig utfordrende for bøndene å spre slammet på jordene. Dette kan få store konsekvenser for renseanleggene, dersom de må kvitte seg med slammet på andre måter. Politikerne fikk være med i traktoren når entreprenøren spredte slammet.

Noen av politikerne fikk sitte på når det skulle spres slam.

Husdyrgjødsla kan også leveres til Den magiske fabrikken for å omgjøres til biogass og biogjødsel, sammen med matavfallet fra befolkningen, men dette er en ekstra prosess for bonden, og det er viktig at det finnes betalingsvillighet for ressursen.
Tusen takk til bøndene Knut Søyland, Lars Kristian Rustan og Sigbjørn Grøtterød, som tok oss varmt imot!
Og tusen takk til de spreke politikerne Eivind Yrjan Stamnes, André Heggheim, Madelen Opsahl og Rita Kilvær som ble med oss ut denne dagen!

Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag