På vei, men for tregt og for lite
I dag har staten lagt fram tilbudet til bøndene i vårens jordbruksforhandlinger. Hva sier fylkeslederne i bondelaga i Vestfold og i Telemark?
– Det er bra at staten viser vilje til å tette inntektsgapet mellom bonden og andre grupper, men det går for seint til at det bidrar til økt selvforsyning og optimisme i næringa, sier leder i Telemark Bondelag, Trude Flatland. – Jeg hadde forventet et mer offensivt tilbud, regjeringen må vise betydelig forhandlingsvilje for at det skal bli noen jordbruksavtale mellom partene, sier Flatland.
– Tilbudet svarer ikke ut Stortingets marsjordre om økt selvforsyning, sier fylkesleder i Vestfold Bondelag, Hans Jørgen Olsen Røren. Han mener at tilbudet gir et betydelig lavere inntektsnivå enn jordbrukets krav legger opp til.
Bakteppet for årets forhandlinger er krig i Europa, og mer utfordrende forhold for matproduksjon globalt grunnet klimaendringer. Alvoret understrekes også nasjonalt ved at det nå meldes om tomme lagre av såkorn i Norge. Det er behov for en kraftig styrking av selvforsyningsevnen på matområdet.
– Bonden er klar for å gjøre den jobben, sier Flatland men understreker at da må må inntektsmulighetene til bøndene opp på nivå med andre grupper.
– Vi bønder vil bidra til å øke selvforsyninga. Norsk matproduksjon er en viktig del av landets totalforsvar. Det forplikter alle parter, sier Olsen Røren. – Mange bønder står i en krevende økonomisk situasjon. Derfor er det nødvendig at inntektsgapet tettes raskere enn det regjeringa legger opp til i tilbudet. Skal vi nå målene om økt selvforsyning må bondens inntekt opp nå.
Dette er det første jordbruksoppgjøret etter at stortinget har fastsatt nytt tallgrunnlag for bruk ved beregning av inntektsnivå i jordbruket, og det er og første jordbruksoppgjør etter at Stortinget har vedtatt at norsk selvforsyningsevne skal økes til 50 %.
– Vi hadde forventet et mer offensivt tilbud, sier Flatland, som blant annet stiller spørsmål ved statens tall for beregning av kostnadsutviklingen i næringa. Beregningen virker vel optimistisk, kommenterer Flatland.
– Staten forutsetter en lavere kostnadsvekst enn jordbruket har beregnet i sitt krav. Det setter vi spørsmålstegn med. Derfor fremstår statens tilbud bedre enn det vi mener det er grunnlag for, sier Olsen Røren.
Jordbrukets forhandlingsutvalg (Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag) vil de nærmeste dagene gå grundig gjennom tilbudet fra Staten før de melder tilbake til Statens forhandlingsleder.
Les de fulle artiklene fra hvert fylkeslag her: Vestfold Bondelag. Telemark Bondelag.
Les mer på Norges Bondelag sine nettsider, her finner du også lenke til statens tilbud.