Nå er rotløsuka her!
02.07.15. Både bønder og hageeiere vet at endel ugras og uønskede planter kan være svært vanskelig å dra opp med rota. Det ikke alle vet er at plantene kan ha perioder hvor røttene sitter løst. Akkurat nå er vi inne i det som kalles “rotløsuka”, hvor f.eks høymole og åkertistelen sitter løsere enn vanlig.
Fenomenet rotlausveka eller rotløsuka er over oss – sikkert ikke noe mer åndelig årsak enn at frøstengel er danna, og planta har brukt energi på dette og fått litt slark i rotsona. Dermed blir den lett å luke. Rotløsuka varer normalt 1-2 uker, men dette avhenger av blant annet fuktighet i bakken.
-Start i tide! Jo eldre høymoleplantene blir, desto mer frø, og desto fler skudd og forgreining av rota. Frø av syreartene, deriblant høymola, er vanskelig å rense fra i mange arter, så nå er tida for å luke! oppfordrer Kari Bysveen i Norsk landbruksrådgiving Viken.
Høymole Foto: E. Fløistad/Bioforsk
Du kan lese mer om høymole i plantevernleksikonet til Bioforsk (nå NIBIO)
På beiter er den lite pen å se på, og siden dyra vraker den (sau kan beite den tiiiidlig på våren) blir den stående der som en jungel.
Konkret tips fra Kari Bysveen til fjerning av høymole:
Frøstengel må tas vekk fra jordet. Det er derfor planta heter HØYmole – da den ettermodner frø i høyet.
Husk at ei gjennomsnittlig høymoleplante kan danne 9000 frø –det er målt at frø kan overleve minst 80 år i bakken!
Planta kalles også gampesyre mange steder, eller merrasyra – begge hentyder til der hestene gikk på beite – hvor det er blitt mye tråkkskader.