Mange ville høre om landbruket i den nye SAS-kommunen


12.02.15. Ca. 90 bondelagsmedlemmer fra Stokke, Andebu og Sandfjord hadde funnet veien til kantina på Gjennestad Gartnerskole for å høre om konsekvensene for landbruket når de tre kommunene slår seg sammen.  De tre ordførerne var inviterte for å redegjøre og svare på spørsmål.  I tillegg møtte leder i Vestfold Bondelag, Hans Edvard Torp, samt ansatte på landbrukskontorene.  De tre kommunene hadde få
dager i forveien gjort de endelige vedtakene, og vært hos Jan Tore Sanner og Erna Solberg med sammenslåingssøknaden – så møtetidspunktet var godt timet.


SAS møte 100215. Ordførerne.

Ordførerne hadde fått 40 minutter på deling for å redegjøre for historien bak, og prosessen fram til vedtakene om å slå seg sammen.

Fra v.: Erlend Larsen, Stokke, Bjarne Sommerstad, Andebu og Bjørn Ole Gleditsch, Sandefjord.

 

Den første kontakten ble tatt allerede rett etter kommunevalget 2011.  Det handlet ikke den gangen om sammenslåing, men om utvidet samarbeid. Kommunene får stadig flere oppgaver, og får behov for større fagmiljøer.  Særlig har Samhandlingsreformen synliggjort dette.  Ordførerne mente at arealforvaltningen er en av vinnerne i den nye, sammenslåtte kommunen.  Og at vi kan løse oppgavene bedre sammen, enn hver for oss.  Bjarne
Sommerstad, som er svinebonde når han ikke er ordfører,  var den som hadde vært mest skeptisk i utgangspunktet, men hadde kommet til at: “Det er bedre med krysningsfrodighet enn fare for innavlsdepresjon!”

 

SAS møte 100215. Hans Edv. Torp.

Leder i Vestfold Bondelag, Hans Edvard Torp, framholdt at det lå mange muligheter for den sammenslåtte kommunen.  Det viktige for bøndene er ikke hvor landbrukskontoret ligger, men at de har god fagkunnskap og gjør en god jobb.  De skal være bondens heiagjeng! 

Torp viste videre til at den nye kommunen blir en betydelig landbrukskommune, og minnet ordførerne om at det forplikter å være en ledende landbrukskommune i matfylket Vestfold.  Han utfordret dem også til å bygge identitet rundt dette faktum.

 

SAS møte 100215. Terje Rasmussen, Landbrukskontoret

Terje Rasmussen, landbrukssjef for Andebu og Stokke forsikret at de la vekt på å opprettholde nærhet til brukerne, og at de så mulighetene som lå i et større og mer robust fagmiljø. 

 

SAS møte 100215. Andreas Botne og panelet

Etter matpausen ble det åpnet for spørsmål fra salen.

I panelet fra venstre: Marilyn Marskar (rådgiver landbruk, Sandefjord), Terje Rasmussen (Landbrukssjef Stokke og Andebu), Hans Edvard Torp (leder i Vestfold Bondelag), ordførerne Gleditsch, Sommerstad og Larsen, samt møteleder og leder i Sandar Bondelag, Andreas Botne.

 

SAS møte 100215. Forsamlingen 4

 

Spørsmålene fra salen handlet mye om arealforvaltning:

– Mange nye veier er planlagt, det vil ta mye matjord.

– Vil nedbygde arealer erstattes av nydyrking, slik kommuneplanen i Sandefjord legger opp til?

– Selv om den nye kommunen får god tilgang på arealer, forutsetter det vilje til styre veksten og byggingen til egnede arealer.

– Vi trenger ikke bare å ta vare på den matjorda vi har, det er også behov for mer matjord for å brødfø en økt befolkning.

– Utviklingen av næringsarealene på Torp Øst vil medføre nedbygging av mye matjord.

 

Deltakerne var også opptatt av at det ikke ble kuttet i bemanninga på landbrukskontoret, og det ble minnet om at den nye kommunen får 2 videregående skoler med landbruksutdanning, 2 kornmottak og en utskipningshavn for korn.

 

Panelet svarte etter beste evne, men ordførerne kunne ikke gi noen konkrete løfter på noe felt.  Men det solide frammøtet, og de velbegrunnede spørsmålene fra salen, ga nok ordførerne en påminnelse om viktigheten og tyngde til landbruksnæringa i de tre kommunene.

 

Flere bilder fra salen:

SAS møte 100215. Forsamlingen 2

 

SAS møte 100215. Forsamlingen 3

 

SAS møte 100215. Forsamlingen 1

 

SAS møte 100215. Forsamlingen 5

 

 

 

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag