Listhaug imponert over Den Magiske Fabrikken


20.11.15 Greve Biogass har nå kommet igang med innkjøring av matavfall og husdyrgjødsel til produksjon av biogass og biogjødsel. Dette ønsket Landbruksminister Sylvi Listhaug å se. Onsdag fikk hun omvisning på området på Taranrød. Andreas Gillund og Ivar Sørby fra Greve Biogass fortalte at samarbeidet med landbruket er helt unikt i dette prosjektet. -Vestfold Bondelag har vært med fra starten av, sa Gillund,
og vi er opptatt av at det må være forutsigbarhet og lønnsomhet i alle ledd i denne verdikjeden. Fra Vestfold Bondelag deltok fylkesleder Thorleif Müller og org sjef Elin Røed på statsrådsbesøket.


Greve 181115 Listhaug m fl

Sylvi Listhaug var tydelig imponert under omvisningen. Her i samtale med Ivar Sørby. Vi ser også fylkespolitiker Frode Hestnes (Frp) og stortingsrepresentant Morten Stordalen (FrP)

 

Gjenvinning er den store gevinsten 

Det ble påpekt at Greve Biogass var et misvisende navn. Biogassproduksjonen er bare en av fordelene ved dette anlegget. Den store gevinsten for samfunnet er gjenvinning av matavfall, produksjon av biogjødsel som kan erstatte mineralgjødsel og reduksjon av klimagassutslipp fra landbruket. Det foreligger også offensive planer om å bygge et drivhus som kan utnytte co2 fra prosessen.

 

Økt matproduksjon med redusert utslipp 

Sylvi Listhaug påpekte at norsk landbruk står for 8,7% av de nasjonale klimagassutslippene. En enkelt måte å redusere utslippene på er å redusere matproduksjonen, men den skal vi heller øke. -Ved å behandle husdyrgjødsel i et biogassanlegg kan vi redusere utslippene og øke produksjonen, sa Listhaug. -Vi trenger også mer forskning på hvordan vi kan få mest mulig produksjon ut av de utslippene vi har. Vestfold vil nå regjeringens
mål om at 30% av husdyrgjødsle skal gjennom et biogassannlegg allerede i 2016.

Greve 181115 På toppen av tankene

Inne i disse fargerike tankene er det nå matavfall og husdyrgjødsel. Der fôres mikroorganismer godt slik at de produserer biogass. Prosessen følges nøye og prøver tas flere ganger daglig.

Greve 181115 Omvisning på tanktoppen

Det var litt av en utsikt i det flotte høstværet.

Greve 181115 Listhaug i gassbil

Sylvi Listhaug og Ivar Sørby i biogassdrevet bil med påskriften “Jeg kjører på biogass – laget av husdyrgjødsel og dine matrester”

Greve 181115 Oversikt område

En drone fotograferte under besøket. Til vestre på bildet er lagertankene for husdyrgjødsel og biogjødsel


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag