Landbruket trenger en havarikommisjon
Dette sa Harald Moskvil (MDG) da det var duket for debatt mellom stortingskandidatene fra valgkrets Vestfold. Bondeopprør og kampanjen #landbruksløftet har hatt effekt, de fleste partiene var krystallklare på at de ønsket å jobbe for å øke inntekten til den norske bonden på nivå med andre.
Mange bønder kjenner at de står ved et veiskille nå, dette stortingsvalget kan være et skjebnevalg for norsk landbruk Det er nå eller aldri! Dette var utgangspunktet for debatten på Klubben hotell i Tønsberg. Men, før alvoret utfordret vi panelet på gjettekonkurranse.
Seks grønnsaker ble vist frem og tre alternativer gitt. Resultatene viste stor spredning i feltet. Høyre sleit litt og hadde 0 poeng etter fire grønnsaker. På grønnsak nr fem fikk Erlend Larsen derfor litt ekstra hjelp. Han fikk lov å sniffe inn en karakteristisk lukt og reddet seg inn med å svare rett. Helt til topps i konkurransen kom SP og Rødt, tett fulgt av AP og MDG.
Det ble duell mellom Kathrine Kleveland og Maren Njøs Kurdøl. På spørsmålet om hvilken grønnsak som pynter drinken Bloody Mary, var Maren superkjapp med svaret, stangselleri. Kathrine mente at hun fint kunne leve med å ikke kunne svaret på spørsmål om drinker, Maren kontret med at hun fint kunne leve med at hun kunne svaret. Og da ble grunnlaget for en engasjert debatt lagt!
Leder i Vestfold og Telemark Bondelag, Aslak Snarteland, innledet debatten. Han var veldig tydelig:
- Jeg vil ha lik inntekt på linje med andre
- Jeg vil ha velferdsordninger på lik linje med andre
- Jeg vil ikke bli minstepensjonist når jeg gir meg som bonde.
Snarteland sammenlignet Landbruksløftet med opptrappingsvedtaket på 70-tallet. Da ble det optimisme i landbruket igjen, sa han. Nå er vi ved et veiskille. Skal vi satse på mest mulig matproduksjon i eget land, med alle de fordelene vi har her, da må den som lager maten tjene mer. Snarteland avsluttet med å utfordre politikerne; Vil dere forplikte dere til Landbruksløftet?
Debattleder, Eva Nordlund (politisk kommentator i Nationen), stilte dermed det viktigste spørsmålet først; Er dere med på å gi bonden ei inntekt å leve av?
De fleste partiene ga klare svar på at de ønsket å jobbe for bedre inntektsmuligheter for den norske bonden. Harald Moskvil (MDG) mente at landbruket trenger en havarikommisjon, og at det er ikke mulig for bonden å løpe fortere eller låne seg ut av situasjonen. Maria Aasen-Svendsrud (AP) pekte på at bildet har endret seg mye de siste årene, først med tydelige konsekvenser av klimaendringer med ekstrem tørke eller ekstreme nedbørsmengder, og så med pandemien. – Vi har ikke god nok matvareberedskap i landet vårt, sa hun. I tillegg er bonden i en situasjon der økonomien og tida ikke strekker til. – Vi politikere kan ikke sitte i et vakuum og finne løsninger, det må vi gjøre sammen med dere, sa hun.
Hva mener så politikerne om importvernet?
I denne delen av debatten var det Rødt og MDG som var mest på offensiven. Mens Cathrine Andersen (Frp) mente at maten i Norge er for dyr og at det er viktig å sikre folk tilgang til billig mat, tok Maren Njøs Kurdøl (Rødt) fatt i at dagligvaremarkedet går så det griner og hvis Frp får det slik de vil med mer import, vil det gå utover det norske landbruket. – Vi kan ikke sende pysete forhandlere fra Norge sa Maren og mente at vi kommer dårlig ut. Hun poengterte at satsene ikke er endret siden 90-tallet. Harald Moskvil (MDG) var enig. – Vi sender en mann som er usikker på om vi skal ha tollvern! sa han og la til at vi må slutte å bytte ut tollvernet med fisk.
Siste tema var kjedemakt og for eller mot EMV (egne merkevarer)
Debattleder utfordret Kathrine Kleveland (SP) på om hun var enig med sin kollega Per Olaf Lundteigen at EMV bør forbys. Så langt ville ikke Kathrine gå, men sa at matkjedenes egne merkevarer har tatt helt av og at kontrollen må styrkes. – Matvarekjedene har altfor mye makt og loven om god handelsskikk har blitt trenert, sa hun.
AP ønsker å ta et oppgjør med kjedemakta. H ønsket spredning av makt. Frp sa overraskende nok at de var i mot EMV. SV gikk lengst og sa at de ønsker å forby EMV. Rødt opplyste om at de tre gigantene hadde et overskudd i fjor på 3 milliarder kr. – Da kunne jo landbruket fått en av de milliardene i oppgjøret, sa hun om ikke helt alvorlig ment.
MDG mente at konkurransetilsynet må være helt fraværende. Det må gjøres tiltak for å begrense makta, sa han. – Gartnerhallen ble i sin tid opprettet for at bonden skulle slippe å stå på torget. Nå er det blitt slik at bonden må på torget for å tjene penger, sa han.
Aslak Snarteland takket politikerne for en god debatt og sende de videre med noen avskjedsord. – Det er et tydelig alvor nå. Vi må skifte retning på landbrukspolitikken. Vi ønsker å samarbeide med dere i neste periode for å få det til. Bondelaget kommer til å stå på for å gi bonden bedre vilkår og for å gi folk verdens beste mat hver dag.