Landbruk er beredskap!


Publisert: 30.10.2024

Overrekkelse av innspill til Regjeringens stortingsmelding om totalberedskap til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl. Foto: Norges Bondelag

Egenberedskapsuka 2024 arrangeres denne uka. Landbruket er en svært viktig del av Norges beredskap. Les mer om hvorfor og hvordan du kan bidra til Norges beredskap her:

 

Landbruket er Norges egenberedskap

I en mer urolig verdenssituasjon har vi fått kjenne litt på hvor viktig landets egen matproduksjon er. I våres vedtok Stortinget at selvforsyningen i Norge skulle økes fra 40 til 50 %, noe som innebærer en økning på 25 %! Norges Bondelags næringspolitiske program for 2024-2028 ble vedtatt på årsmøte, og punkt 1 av 4 her dreier seg om matproduksjon som beredskap.

I tillegg til matproduksjon er landbruket med på å sikre bosetting i hele landet, det er varierte produksjoner og et nettverk av bønder med god lokalkunnskap. Bøndene spiller derfor en viktig rolle som beredskapsressurs ved alvorlige hendelser som større branner, ekstrem nedbør, ras og flom. Bøndenes lokalkunnskap og tilgang på maskiner og teknisk utstyr kan i slike situasjoner være avgjørende. Norges Bondelag jobber for at landbruksnæringa skal inkluderes i lokal og regional beredskapsplanlegging, og at beredskapslagring må inkludere innsatsfaktorer.

 

Egenberedskap på gården

Bonden er den viktigste ressursen på gården. På gården må det sikres tilgang på avløser, landbruksvikar og veterinærer. I dagens høyteknologiske samfunn er man også veldig utsatt for teknisk driftsstans, som kan få store konsekvenser. Alle gårder bør ha en beredskapsplan for å drive i 72 timer ved kriser. Bondelaget jobber med å utrede målretta tiltak for å styrke egenberedskapen på gården, og å utvikle rådgivningstjenester rettet mot dette. Det er derfor viktig å styrke velferdsordningene, herunder landbruksvikar- og avløserordningen, og HMS-arbeidet.

 

Klimatiske utfordringer

Klimaendringene har allerede vist hva vi må forvente i tida fremover. Tørkesommer i 2018, ekstremværet Hans i 2023, flom i Telemark i år og generelt en mye våtere sommer enn “normalen”. Vi har sett flom og skred på steder som tidligere ikke har vært utsatt for slike hendelser. Klimatilpasning i jordbruket må prioriteres og tiltak mot flom og skred må styrkes. Det samme må erstatningsordningene som reduserer enkeltbondens risiko, som naturskade- og produksjonssviktordningene.

Foto: Norges Bondelag.

Jordvern er en del av beredskapen

I dag er kun 3 % av Norges landareal dyrka jord, så for å kunne øke selvforsyningen med 25 % må vi ta vare på all den dyrka og dyrkbare jorda vi har her i landet. Norges Bondelag vil jobbe for at det innføres en lovregel som setter en svært høy terskel for nedbygging av all matjord, og at det innføres nullvisjon for omdisponering av dyrka og dyrkbar jord til bolig og andre næringsformål enn jordbruk. Driveplikten må også praktiseres strengt for å holde dyrka jorda i hevd. I Vestfold og Telemark har vi egne jordvernforeninger som jobber aktivt mot politikere for å sikre ivaretakelse av jordvernet i de respektive fylkene.

 

Sikre rekruttering og kompetanse

For å sikre norsk matproduksjon og et landbruk i hele landet, er vi avhengig av rekruttering til næringa. For å sikre rekruttering må vi sikre relevante og gode utdanningstilbud innenfor landbruket over hele landet, og på flere nivåer. Relevant fagkompetanse innen tilknyttede næringer må også sikres. I Vestfold har vi Melsom og Gjennestad videregående skoler, og i Telemark har vi Søve videregående skole som tilbyr naturbruk. Disse skolene må vi støtte oppunder og sikre fremtidig drift. Vi må også tilrettelegge for lærlinger til yrket og fremsnakke yrket vi er så stolt av slik at neste generasjon ønsker å drive videre!


Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag