Kunsten å klippe sau


07.01.16. Ingenting er bedre enn ull når gradestokken kryper langt nedover på den blå skalaen… Første skritt på veien til en varm ullgenser er å få klipt ulla av sauen! I Vestfold er det få som behersker slikt bedre enn norgesmester Magnus Heian. Her kan du se hvordan han klipper sauer.


Tekst og foto: Olav Norheim

 

036 Magnus Heian klipper sau

Magnus Heian har jobba som avløser og landbruksvikar i Vestfold i mange år. Nå har 26 åringen kjøpt seg eget bruk i Kodal i Andebu kommune. Der har han etablert seg som sauebonde. I tillegg til alt dette tar han på seg oppdrag som saueklipper i for mange av Vestfolds drøyt 120 saueeiere. Magnus har i løpet av få år tilegnet seg mye kunnskap og ferdigheter i kunsten å klippe sau. I sin klasse, ( 50 – 100 sau pr. dag) vant han da også
en Norgesmestertittel i 2014. Magnus klipper ca. 4500 sau i løpet av året.

 

004 Magnus Heian klipper sau

Det er viktig å få sauen til å slappe av under klippinga. Den ene handa brukes til å holde skinnet stramt for å unngå rifter. Den andre handa klipper.

 

 

005 Magnus Heian klipper sau

I løpet av minutter må sauen finne seg i å bli flytta på i flere stillinger.

 

010 Magnus Heian klipper sau

Klippemaskinen som Magnus bruker er en Heiniger fra Sveits.

 

026 Magnus Heian klipper sau

Magnus bruker beina til å holde sauen fast med under klippinga. Legg merke til beltet Magnus har rundt korsryggen. Det er for å holde musklene til klipperen varme.

 

Så da vet vi litt mer om hvordan en ullgenser blir til. Takk til Olav Nordheim for flotte bilder og tekst!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag