Kjærlighet til grønt!


Publisert: 19.09.2020

Per Arne og hans forlovede Anna har begge et stort engasjement for grønnsaker og spirer.

Akkurat nå kan du fråtse i norske grønnsaker. På Hoppestad gård i Skien kjøres det på for fullt, nå skal grønnsakene opp av jorda. Bli med på tur i grønnsaksåkeren.

Fra Skien sentrum tar det bare noen minutter å kjøre til Hoppestad gård. Eier og primus motor er Per Arne Hoppestad. Lager, pakkeri og kontor ligger ikke langt unna gården, det er her jeg troppet opp en fin høstdag i september. Planen var å rusle rundt i området og ta noen bilder. Men nei, Telemarks største grønnsaksprodusent har ordnet med guide denne dagen! Anna tok meg med på kjøretur.

Det første jeg fikk se var høsting av gulrøtter. Dobbelt sett med traktor og henger gikk i skytteltrafikk mellom lager og gulrotfeltet.
Det første jeg fikk se var høsting av gulrøtter. Dobbelt sett med traktor og henger gikk i skytteltrafikk mellom lager og gulrotfeltet.
Flotte, friske og sprø gulrøtter, snart på vei til en butikk nær deg!
Flotte, friske og sprø gulrøtter, snart på vei til en butikk nær deg!

Wojciech forklarte meg hvordan maskinen fungerer. Gulrøttene løftes opp av jorda. Da følger det med mye jord og på transportbåndet dunkes en del av jorda av. Før gulrøttene lander i kassene, vris gulrotgresset av. Gresset havner på bakken, pløyes ned senere og blir til næring i jorda.

 På vei for å finne neste innhøstingsmaskin, tok vi turen innom et jorde med pastinakk. Anna gikk all inn for å finne et godt eksemplar. Pastinakken er ikke like villig som gulroten til å slippe taket i jorda, den må overtales.
På vei for å finne neste innhøstingsmaskin, tok vi turen innom et jorde med pastinakk. Anna gikk all inn for å finne et godt eksemplar. Pastinakken er ikke like villig som gulroten til å slippe taket i jorda, den må overtales.
Så fant vi blomkål. Visste du at blomkål og brokkoli høstes flere ganger i løpet av sesongen? Pga ulik modning så kan samme areal bli høstet opptil fire ganger.
Så fant vi blomkål. Visste du at blomkål og brokkoli høstes flere ganger i løpet av sesongen? Pga ulik modning så kan samme areal bli høstet opptil fire ganger.
Bøy og tøy! Blomkålen ligger tett ned mot bakken og må kuttes for hånd før den havner på båndet. En god gjeng var i gang med siste innhøsting av blomkål på dette feltet.
Bøy og tøy! Blomkålen ligger tett ned mot bakken og må kuttes for hånd før den havner på båndet. En god gjeng var i gang med siste innhøsting av blomkål på dette feltet.
På vei tilbake tok vi en tur innom for å se på brokkoli og kålrot. Her skuer vi ut over mange fremtidige middager.
På vei tilbake tok vi en tur innom for å se på brokkoli og kålrot. Her skuer vi ut over mange fremtidige middager.
Denne brokkolien må vente et par uker før den kan høstes.
Denne brokkolien må vente et par uker før den kan høstes.
Kålrot kan brukes til mye mer en stappe. Søk på nettet, der vil du finne mange fristende oppskrifter.
Kålrot kan brukes til mye mer en stappe. Søk på nettet, der vil du finne mange fristende oppskrifter.
Hoppestad gård sorterer og pakker flere av grønnsakene selv, blant annet kålrot. Her holder Lukasz oppsyn med maskinen som pakker kålrot.
Hoppestad gård sorterer og pakker flere av grønnsakene selv, blant annet kålrot. Her holder Lukasz oppsyn med maskinen som pakker kålrot.
Tilbake på lageret finner vi Jakub. Han har ansvaret for at høstingen av grønnsakene går som det skal. Jakub er en av rundt 30 personer som jobber på Hoppestad gård i sesongen. Det er mange mennesker, der hver og en er viktig for at sluttresultatet blir bra. Flere av de har vært ansatt her i mange år.
Tilbake på lageret finner vi Jakub. Han har ansvaret for at høstingen av grønnsakene går som det skal. Jakub er en av rundt 30 personer som jobber på Hoppestad gård i sesongen. Det er mange mennesker, der hver og en er viktig for at sluttresultatet blir bra. Flere av de har vært ansatt her i mange år.
Gulrøtter klare for å kjøres inn på lageret.
Gulrøtter klare for å kjøres inn på lageret.

Her er det plass til litte granne grønnsaker! Gulrøttene er en av grønnsakene på gården som lagres. For å bevare kvaliteten lagres de i kassene de ble høstet i, med jord og med plast rundt. På kjølelageret kan de ligge i over ett år. På den måten kan Hoppestad gård levere gulrot når markedet spør etter det.

Hvem har lyst på ovnsbakte rotgrønnsaker eller kanskje en kremet blomkålsuppe?

Det blir det hos meg, ha en riktig god og grønn helg! 🙂

Turid Stalsberg, rådgiver i Telemark Bondelag

Tusen takk for at vi fikk komme på besøk, Anna og Per Arne.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag