Jordbruksavtalen prioriterer korn, frukt og grønt
Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag er blitt enige med Staten om en jordbruksavtale for 2021.
– I en uoversiktlig tid, har vi gjennom avtalen fått avklart rammer for norsk matproduksjon framover. Det er mer viktig enn noen gang, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.
Norske ressurser
De forenklede forhandlingene har omfattet færre tema enn normalt, og det har ikke vært diskutert ny politikk eller nye virkemidler i dette oppgjøret. I avtalen er det satt nye målpriser og fordelt en budsjettramme på 350 mill.kr. Disse midlene er fordelt slik at de treffer bredt både i produksjon, størrelse og geografi.
– Selv om den spesielle situasjonen landet er i, har påvirket årets jordbruksforhandlinger, følger vi opp viktige områder for næringa. Vi har økt priser og tilskudd. I avtalen viderefører vi satsingen på mer grønt, frukt, bær og potet. Det er markedsmuligheter på korn som vi ønsker å utnytte. Samlet sett har vi vektlagt en økt bruk av norske ressurser i matproduksjonen framover, sier Lars Petter Bartnes.
- Budsjettoverføringene øker med 350 mill. kroner
- Målprisene øker med 300-310 mill. kroner
- Gir økte utgifter til forbruker på ca. 50 kr pr år
Kommentarer fra fylkeslederne i Vestfold Bondelag og Telemark Bondelag
På Vestfold Bondelag kan du lese Thorleif Müllers umiddelbare kommentar
På Telemark Bondelag kan du lese Aslak Snartelands umiddelbare kommentar