Hedrum Bondelag på besøk hos Larvik Løk
12.03.16. Hedrum Bondelag inviterte i forrige uke til vårmøte på bedriften Larvik Løk. Den ligger på Hummerbakken, ytterst på neset i forhenværende Brunlanes kommune. I det som normalt blir karakterisert som tidligdistriktet sånn våronnmessig. Imidlertid, det første bøndene fra Hedrum konstaterte var at snødybden ytterst ved kysten var like høg der som i Lågendalen!
Daglig leder i bedriften, Reidar Gusland, tok i mot gjestene fra Hedrum i trivelige lokaler og orienterte om bedriften før han tok oss med på en befaring i lager og produksjonslokalene. Gusland kunne fortelle at Larvik Løk ble etablert i 2001. Den eies i fellesskap av grossisten BAMA og produsenter med 50 prosent hver. Bak produsentene står det 30 løkdyrkere rundt Oslofjorden organisert i Vika Grønt.
Larvik Løk omsetter for drøyt 90 millioner kroner årlig. Har 30 årsverk. Sorterer, bearbeider og pakker ca. 9 tusen tonn gul og rød løk. Det er omtrent 30 prosent av det norske markedet. Det er hovedsakelig løk fra norske produsenter som behandles på bedriften. Imidlertid importeres det noe fra New Zeeland i perioden fra norsk lagerløk er tomt til ny er høsteklar.
Ferdig pakka løk i strømper. Fra venstre: Reidar Gusland, Torstein Lie, Karl Robert Bergan, Lina Mørk, Geir Olav Næss, Audun Seierstad, Anne Næss, Tormod Næss og Arne Solem.
Larvik Løk tok i bruk verdens første gjennomlysningsanlegg for løk – som funger, for å se indre feil. Her blir løken gjennomlyst, vekt og størrelse registreres for seinere sortering.
Denne løken er utsortert etter gjennomlysning. En kontroll med kniven viser at det var nødvendig.
Løkprodusent Audun Seierstad forklarer sauebonde og leder i Hedrum Bondelag hva som skjer på gjennomlysingsanlegget.
Reidar Gusland forklarer medlemmene i Hedrum Bondelag hva som befinner seg innafor dørene på bedriften Larvik Løk.
Larvik Løk er en bedrift i stadig utvikling. De satser hele tida på teknologiske nyvinninger for å effektivisere drifta. Bedriften ble belønna med Gartnerhallens Innovasjonspris i 2012. De blir betrakta som flaggskipet blant norske og internasjonale løkpakkerier. Ikke minst blir den daglige lederen Reidar Gusland betegna som en person med en «sterk innovativ legning».
Larvik Løk ble som den første landbruksbaserte bedrift Miljøtårnsertifisert allerede i 2012. Og resertifisert i 2015.
Utnyttelsen av løken er også langt over gjennomsnittet. 65 prosent av løken er salgsvare, enten hel eler kutta. De resterende 35 prosent er avfall. Dette inngår i et forsøk med kompostering og ønskes tilbakeført som jordforbedringsmiddel.
Brunlanes Kjølelager er bygget tett inntil Larvik Løk. Dette er et stort og moderne lager for løk. Deltakerne fra Hedrum blir små i det røslige lagerlokalet. Bildet viser fra venstre: Geir Olav Næss, Reidar Gusland, Anne Næss, Tormod Næss, Torstein Lie, Karl Robert Bergan, Arne Solem og Audun Seierstad.
På vårmøtet ble det også tid til litt diskusjon om landbrukspolitikk og kulturelt innslag. Det ble besørga av Arne Solem, som holdt et engasjert innlegg om « Var det bedre før?». En historisk gjennomgang av velferdsutviklinga de siste hundre år. Bildet viser fra venstre: Daglig leder Larvik Løk Reidar Gusland, leder i Hedrum Bondelag Torstein Lie og foredragsholder Arne Solem.
Redaksjonen takker Olav Nordheim for tekst og flotte bilder!