Et krav som gir økt grønn verdiskaping


25.04.16 Jordbruket har i dag kl 12 overlevert sitt krav til regjeringen i årets jordbruksoppgjør. -Vi forventer at regjering satser på landets størst landbaserte verdikjede. Ikke på grunn av bonden, men fordi landet trenger økt verdiskaping og flere arbeidsplasser! Dette sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller. I en tid der norsk økonomi preges av økt usikkerhet må fastlandsnæringene styrkes. Vår
verdikjede med 90 000 arbeidsplasser i jordbruk og matindustri er i liten grad konjunkturavhengig og virker stabiliserende på norsk økonomi. Derfor krever vi at regjeringen satser offensivt på landbruket og gir oss mulighet for inntektsvekst, sier Müller.


Norsk matindustri er avhengig av norske råvarer for å ha lønnsomhet i produksjonen. Økt lønnsomhet i landbruket øker optimismen og investeringene. Dette gir også økte sysselsetting i andre næringer. Beregninger viser at når 1 million kroner investeres i landbruket, skapes det om lag 1000 timer i bygg- og anleggssektoren.

 

Årets krav har en ramme på 860 millioner 

 

Dette vil øke inntektsmulighetene med kr 20 800 pr årsverk og gir en moderat heving av inntekts-nivået i forhold til andre grupper. Det kreves 193 mill i økte priser og 577 mill i budsjettmidler.

 

– Vi har tatt høyde for det moderate lønnsoppgjøret i privat sektor, og fremmer et moderat krav. Kravet har en tydelig retning. Vi står overfor et verdivalg. Regjeringa har i flere år ensidig satset på store bruk.  Lar vi dette fortsette, ender vi opp med et landbruk som verken er tilpasset det landet vi bor i eller de forventningene folk har til matproduksjonen, sier Thorleif Müller.

 

Det er også krav om styrka økonomi i kornproduksjonen, noe som er spesielt viktig for Vestfold-bonden.

 

– Store kornarealer går over til grassproduksjon. Samtidig går mye jord ut av drift i distriktene. Dette bekymrer også oss i Vestfold. Skal vi øke den totale matproduksjonen, må det være lønnsomt å dyrke korn der det er mulig, samtidig som vi trenger små og store gårder i hele landet, forsetter Müller.

 

Klimasmart matproduksjon og fornybare løsninger 

 

Med klimasmart mener vi å kunne øke produksjonen, men samtidig øke opptak og lagring av karbon og redusere utslippene. Landbruket må også tilpasse seg et vanskeligere klima.

 

– I vårt krav ligger det forslag om økt satsing på grøfting, biogassproduksjon, opprettelse av klimafond på gårdsnivå og økt satsing på kunnskap og rådgiving. Landbruket er en del av løsningen, sier Müller.

 

Tro på avtale 

 

– Jeg er optimist og håperr at regjeringen forstår hvor smart det er å satse på landbruket i ellers usikre tider! Derfor har jeg foreløpig tro på at vi får til en avtale i år. Men dersom det skulle bli vanskelig og vi må bryte, har Vestfold Bondelag og våre 18 lokallag aksjonsplanene klare, avslutter Thorleif Müller.

 
Last ned Jordbrukets krav 2016

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag