Egil og Bodhild møtte grøntnæringa
Norges Bondelags nestledere, Egil Hoen og Bodhild Fjelltveit, ønsket å komme en tur til Vestfold for å lære mer om grøntproduksjon og diskutere tema som er viktig for Bondelagets grøntmedlemmer. Hans Kristian Berge, styremedlem og leder av Grøntutvalget i Vestfold Bondelag var ikke sen å be, snekret sammen et variert program og denne uka tok vi en rundtur i sørfylket. Leder og nestleder i Vestfold Bondelag, Hans Jørgen Olsen Røren og Inger Synøve Johnsen, var også med.
Første stopp var hos Birgitte og Ole Andreas Ringdal Brekke i Sandefjord. De produserer poteter og gulrøtter til industri. Ole Andreas er også leder i Kontraktdyrkernes Landslag (KDL). Her fikk vi en god innføring i forskjeller på grønnsaker til konsum og industri, ikke minst forholdet mellom jordbruksavtalens målpris og prisforhandlingene i industri og hvordan KDL nå har knyttet seg til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS). Plantevernsituasjonen for grønt og potet ble også diskutert.
Turen gikk videre til Hans Kristian Berge. Det var spennende å se og høre om hvordan Berge har klart “å ta” markedet for gresskar fra importen. Her er det store halloween-gresskar, men han produserer også mye matgresskar. F.v Runar Wold (daglig leder i Vestfold Landbrukstjenester), Egil Hoen, Hans Kristian Berge, Bodhild Fjelltveit, Inger Synøve Johnsen og Hans Jørgen Olsen Røren.
Det er derimot som salatprodusent i veksthus mange kjenner Hans Kristian Berge. Her forklarer han magien som foregår i løpet av 7 uker fra nysådd til ferdig spiseklar salat. Nestlederne lot seg imponere.
Etter en god lunsj hjemme på gården til Hans Kristian Berge, hvor vi også fikk tid til å diskutere blant annet velferdsordninger, arbeidskraftsituasjonen, lærlingutdanning, strømstøtte for fellespakkerier og produsentsamarbeid, kjørte vi videre til Brunlanes. Her fikk vi møte Astrid Bjørnson, som produserer økologiske epler, pærer, bringebær og driver direktesalg fra gården. Hun sitter også i Vestfold og Telemarks Grøntutvalg.
Midt blant bugnende rader med økologiske epler og pærer fikk vi gode diskusjoner rundt økologisk produksjon, det å ta vare på både “liten og stor”, direktesalg, leveringsavtaler og tilgang til markedet. Bodhild og Egil noterte seg også mange gode innspill på hvordan velferdsordningene fungerer for kvinnelige produsenter i etableringsfasen.
Både Bodhild Fjelltveit og Egil Hoen ga uttrykk for at det hadde vært en veldig lærerik dag, og lovte å jobbe hardt videre for de sakene som grøntmiljøet ber Norges Bondelag jobbe for!