Bollestad fikk en “grønn” dag i Vestfold
22.05.19. Mandag besøkte landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) Vestfold. Hun fikk møte innovative grøntprodusenter og elever fra Gjennestad og Melsom som gjerne ønsker seg inn i næringa.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) startet dagen med å besøke Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy, og fikk en god gjennomgang av virksomheten. De har en relativt fast arbeidsstokk av sesongarbeidere av flere nasjonaliteter. Tilgang på stabil arbeidskraft er avgjørende og de legger mye ressurser ned i å jobbe med det sosiale på flere måter. Bjertnæs & Hoel besøker familiene hjemme i sitt eget land vinterstid
og har forskjellige arrangement på gården om sommeren.
God agronomi er viktig og Åsmund Bjertnæs påpeker at vi ikke må glemme at den enkelte generasjon forvalter jorda kun kort tid, og det må vi ha respekt for og ta godt vare på jorda. Bjertnæs & Hoel understreket også hvor viktig det er med rekruttering inn i landbruket, og at vi sammen må jobbe for at landbruket blir mer kjent blant ungdommen.
Landbruks- og matministeren ble transporter fra Nøtterøy i en biogassbil fra GreVe biogass, og synligjorde hvor viktig landbruket har vært i forbindelse med produksjonen av biogass.
Gjennestad videregående skole var neste besøk med både omvisning i veksthuset og god informasjon om skolen. Møyfrid Hem forteller her Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) om produksjonen av urter i drivhus.
Gjennestad videregående skole var en av prøveskolene på skoleløpet 2+2, to år på skole og 2 år i lære, med avsluttende fagbrev. Det var en vellykket prøveordning og det ble ytret ønske om at ministeren kunne ta det med seg og støtte en permanent ordning med fagbrev for både gartner og agronom. På bildet over er det Kristian Nilsson som forteller hvor bra det var å være lærling, mens Runar Wold, daglig leder
i Vestfold Landbrukstjenester orienterte om hvordan landbruket i Vestfold har stått sammen om å lage en attraktiv og variert løsning for både bønder og lærlinger.
Olaug Bollestad (KrF) svarte med spontan applaus, da Kristian Nilsson kunne fortelle at lærlingløpet var det som hadde gjort han trygg på å allerede ta over gården og tørre å legge om driften til det han hadde lyst til å drive med!
I årets jordbruksavtale er det en ekstra satsing på frukt, grønt og bær. Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag, overrakte ministeren næringas egen erklæring om hvordan aktørene på ulikt vis forplikter seg til å skape innovasjon og vekst i grøntnæringa.
– Hva vil dere at jeg som landbruks- og matminister skal jobbe mer med? spurte Bollestad og fikk mange gode svar.
Elevene var i sentrum av besøket og ministeren fikk en god dialog, med gode tilbakemeldinger på hvordan jobbe med rekruttering inn i landbruket. Elevene tipset om at en skulle begynne med mer landbruk- og gartnerrettede fag tidligere i småskolen. Det er ikke en selvfølge at unge i dag vet hva en pølse er laget av, mente elevene.
Olaug Bollestad (KrF) fikk også en innføring i prosjektet «Digifood – Øke kompetansen i alle ledd av landbruket om marked og markedstrender» av Prof. Per Egil Pedersen, Universitetet i Sørøst Norge, prosjektet ønsker å se mer på forskjellige omsetningskanaler av landbruksvarer i tillegg til de tradisjonelle samvirkeorganisasjonene.
Øystein Hjørnevik styreleder i prosjektet Skjærgårdmat og prosjekt Vestfold Sentralsykehus informerte om prosjektet som er delt i tre delprosjekter, «sunn mat til barn og unge», «matfestival» og «mat og overvekt i samarbeid med Vestfold sentralsykehus».
Les også LMDs egen dekning fra ministerens grønne dag i Vestfold
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) besøkte til slutt Skjærgården Gartneri og fikk der en god innføring i deres mange spennende prosjekter for å binde mer karbon i jorda og sørge for mest mulig levende matjord.