Bakerovnsbrødbaking hos Leif Arne Asbjørnrød
01.01.14. Det bakes for lite brød i verden. Men en av dem som bidrar med brødbaking er Leif Arne Asbjørnrød i Hedrum. Den gamle bakerovnen på gården er i bruk i dagene før jul. Kunnskapen i bruken av bakerovnen lærte han av sin bestemor. Bakerovnen har plass til 26 brød. Hvert brød trenger korn fra en kvadratmeter matjord, skriver Olav Nordheim
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/22630_090-web.jpg)
Leif Arne Asbjørnrød fyller bordet med ferske grisla brød fra egen bakerovn.
Det ble 25 brød og en «bulle».
Brødene må grisles på begge sider for å få den gode skorpa. Grisling er en slags forsteking.
Etter omtrent en time i bakerovnen er brøda klare. Det siste som gjøres er å pensle dem med egg for å få den gyldne fargen.
Leif Arne blander sammen hvetemjøl, grøpp, mjølk, gjær og litt til etter gammel oppskrift fra Andebu.
Deigen har stått til heving i 5 – 6 timer for å få fram den gode smaken.
Oldemora til Leif Arne kom fra Ambjørnrød i vestre Andebu. Oppskriften og bakstetrauet er det hun som har kommet med, sier Leif Arne.
Bakerovnsdøra kommer fra Eidsfos Værk.
Tekst og Foto: Olav Nordheim
Publuisering: Vidar P. Andresen