Fakta og rapporter
Her legger vi ut stoff som vi bønder og gartnere trenger for å informere andre og for å delta i den offentlige debatt. Noe er faktaark, men det er også laget flere rapporter som du finner her til nedlasting.
Vestfold og Telemark har ca 715 000 dekar dyrka mark. Av dette er 650 000 dekar fulldyrka jord i drift, altså dyrka mark som brukes til åkervekster og eng og som kan fornyes ved pløying. Dette utgjør 3,7 % av fylkets landareal
Gunstig klima og jordsmonn gjør Vestfold og deler av Telemark til «grøntfylker» med stor frukt-, bær-, grønnsaks- og potetproduksjon. Fylkenes produksjon av matkorn, proteinvekster og engfrø har også stor nasjonal betydning.
Skog og utmark (utenom fjell) utgjør 52 % av fylkenes totalareal. Når fjell inkluderes, utgjør skog og utmark 94 % av totalarealet. Det produktive skogarealet i Vestfold og Telemark utgjør ca. 37 % av totalarealet i fylkene. Om lag 10 % av landets omsatte skogsvirke er fra våre to fylker!
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har samlet statistikk for ulike temaer innen jordbruket i et eget excelark som stadig oppdateres. Her finner du både fylkesvise tall, men statistikken kan også hentes ut på kommunenivå.
NB! Vi gjør oppmerksom på at tallene er hentet fra produksjonssøknadene. Hvis en bonde fra f.eks Nøtterøy leier et jorde på 100 dekar i Tønsberg, vil dette arealet telles med i Nøtterøys jordbruksproduksjon og ikke i statistikken for Tønsberg.
Mer info om landbruket i hvert fylke:
Les mer på Vestfold Bondelags side “Landbruket i Vestfold”.
Les mer på Telemark Bondelags side “Landbruket i Telemark”
Verdiskapingsrapporter for landbruket i Vestfold og Telemark
Etter at Vestfold og Telemark igjen har blitt delt opp vil det også bli laget egne verdiskapingsrapporter for hvert fylke.
Ny verdiskapingsrapport for Vestfold laget av AgriAnalyse er klar og kan lastes ned her:
Vestfoldlandbruket – bærekraftig, attraktiv og verdiskapende produksjon og foredling. Rapport 8 – 2024 Bakerst i denne rapporten finner man også kommuneark
Rapporten er utarbeidet på vegne av LO, NHO, Vestfold Bondelag, Vestfold Bonde- og småbrukarlag, samt Innovasjon Norge, Statsforvalteren og Fylkeskommunen og bekrefter at Vestfolds matproduksjon er viktig og svært variert, og skaper stor verdiskaping;
- Førstehåndsverdien av husdyr- og planteproduksjonen i Vestfold er på 2 milliarder
- Vestfold har opp mot 20 % av landets matkornproduksjon (varierer mellom 15-21% de siste 20 årene), 22 % av landets grønnsaksareal på friland og vi produserer 6 x så mye potet som vi spiser selv i fylket! Vi er derfor viktig for landets matberedskap.
- Hver 4. industriarbeider i fylket jobber i matindustrien!
- Estimert årlig omsetning i fylkets matindustri var estimert til 17,8 milliarder kroner (2022)
Det er også laget en kortversjon av verdiskapingsrapporten, samt at det er mulig å laste ned kommuneark med hovedtall for hver kommune.
Hvis noen er interessert i tall som er felles for Vestfold og Telemark, så finner man mye interessant i AgriAnalyse sin rapport fra 2021:
Flere data finnes også her:
Statistisk Sentralbyrå Landbruksdirektoratet NIBIOs arealbarometer