Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter

Fortsatt yrende liv i pollinatorsonene
16.08.19. I 2019 ble det innført tilskudd til soner for pollinerende insekter som ny ordning i RMP i Vestfold og Telemark. Det ble i våres sådd til mange pollinatorsoner i Vestfold, og flere steder er det fortsatt yrende liv av både humler, bier og sommerfugl, melder NLR Viken

Store muligheter for bruk av norsk husdyrgjødsel til biogassproduksjon
17.08.19. Biogass oppstår når organisk materiale råtner, og er en gass som kan brukes til å generere strøm og varme eller som drivstoff i kjøretøy. Èn prosent av husdyrgjødsa fra norske gårder brukes i dag til biogassproduksjon. Ny studie ser på hvordan biogassproduksjonen
fra norsk husdyrgjødsel kan øke i framtiden, skriver Norges Bondelag

Ukas figur hos AgriAnalyse: Husdyrholdet i Norge fra avl til produkt
18.08.19. Ukas figur hos AgriAnalyse viser de ulike elementene i norsk husdyrhold fra avl til produkt med kontroller og tiltak knyttet til dyre- og folkehelse. Delelementene i figuren er forklart i den tilhørende rapportens ordliste og utdypet videre i rapportteksten. Se hele figuren og les rapporten hos AgriAnalyse

Historisk rapsavling på Jarlsberg Hovedgård
20.08.19. Gårdsbestyrer Egil Samnøy rapporterer om «utrolig bra» åkre på Jarlsberg Hovedgård.
– Høstrapsen Explicit ble sådd ganske tidlig, så plantene var store i fjor høst, sier Samnøy. – Vi var litt bekymra for det, men det har gått stort sett bra. Dette her er sannsynligvis noe av det beste vi har hatt, tror jeg. Litt skummelt er det å tippe på avling, men det blir bra i hvert fall, fortsetter Samnøy. Les mer hos agronytt.no

Betydningen av sort for skallkvalitet av potet
03.08.19. Hvorfor fokus på skallkvalitet? Forbrukerne ønsker feilfrie poteter uten «skjønnhetsfeil», som overflateskurv og flassing, og gjerne også blanke poteter med fin farge. For å konkurrere utseendemessig med importerte poteter blir slike egenskaper også vektlagt mer for norskproduserte poteter. Et nylig avsluttet prosjekt (Økt konkurransekraft for norske poteter) har undersøkt betydningen av dyrkingssted (jord/klima),
sort, dyrkingsteknikk og innlagringsstrategi på utseende av poteter. Les mer hos Fagforum Potet.

Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon?
05.08.19. Mange forbrukere sier de er opptatt av bærekraftig produsert mat. Men, hva er egentlig bærekraftig matproduksjon? – Mange tror at bærekraft bare handler om klima. Det er feil. Bærekraft handler like mye om sosiale og økonomiske forhold, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein. Les
mer på landbruk.no

Müller på Landbrukspodden: Hvordan får vi vekst i grøntnæringa?
25.07.19. Kun halvparten av grønnsakene på norske middagbord kommer fra Norge. Hva skal til for å øke norskandelen av frukt og grønt og hva inneholder den nye vekstpakken til grøntnæringa? Elisabeth Morthen, daglig leder i Gartnerhallen, og Thorleif Müller, bærbonde og leder av Vestfold Bondelag gir oss svaret
i ukas episode av Landbrukspodden

KSL fyller 25 år !
01.08.19. Kvalitetssystemet for landbruket (KSL) er vår helt egne revisjonsordning for å sikre trygg god norsk mat. Ordningen fyller 25 år i år og i ukas landbrukspod kan du høre KSL-sjef Tom Roterud og revisor Anne Grete Stabekk intervjues om hvordan ordninga fungerer for bonde og forbruker, og hva som kan gjøres bedre i framtida. Les
mer hos Norges Bondelag.

Kan du kuvett-reglene?
08.07.19 I sommer skal både folk og dyr ut og nyte naturen. For å unngå konflikter og ulykker lanserer friluftslivs- og bondeorganisasjoner kuvettregler. Dette har NRK Vestfold tatt tak i og de har intervjuet bonde i Larvik, Elisabeth Irgens Hokstad.
Les om kuvett-reglene hos Norges Bondelag