Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter

Robot-testing på Nøtterøy
16.09.14. “Urørt av menneskehender ” er et kjent begrep. Torbjørnrød Gård på Nøtterøy har i høst hatt hjelp av Bioforsk sin robot til å plukke sukkererter. Roboten er en tidlig prototype for plukking av sukkererter, og de som står bak utviklingen av roboten ønsker å få med bonden for å se hvilken retning utvikling bør gå i. De største sukkerertprodusentene
i Norge må leie inn 40 til 60 personer hver sommer til å plukke. Roboter kan kanskje gjøre det billigere siden de blant annet kan jobbe døgnet rundt. Om forskerene lykkes, så kan de òg tenke seg roboter som er bygde slik at de kan plukke flere ulike vekster om du bare bytter ut noen få deler. Les mer hos Bioforsk.

Hans Edvard Torp i debatt med Knut Storberget i Lardal i kveld
16.09.14. Landbrukspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Knut Storberget er på Vestfoldbesøk i dag. På programmet står blant annet Åpent møte i Huldrehallen i Lardal kl 18.30. Temaet er “Framtidas landbruk”, og leder i Vestfold Bondelag, Hans Edvard Torp er blant innlederne. De frammøtte får anledning til å stille spørsmål og delta i debatten. Møteleder er tidligere Stortingspresident, Dag
Terje Andersen. Tidligere på dagen skal Storberget blant annet besøke Norturas anlegg på Ås i Tønsberg. Se invitasjonen her: Åpent Møte Lardal

Afrikansk svinepest i de baltiske landene og Polen
22.09.14. Mattilsynet advarer nå mot at afrikansk svinepest sprer seg raskt i de baltiske landene og Polen. De oppfordrer særlig norske jegere til å ta hensyn til risikoen for smitte ved å delta i villsvinjakt i Latvia, Litauen, Estland og Polen. Sjukdommen sprer seg raskt, og det gjenstår mye før situasjonen er under kontroll. Både villsvin og tamsvin er smitta og enhver kontakt med slike dyr innebærer en risiko for å dra smitte
med seg til nye områder, også til Norge. Les mer hos Mattilsynet.

GRØNN Møteplass åpner idag !
17.09.14. Høstens nye storsatsning “GRØNN Møteplass” åpner på Gjennestad idag. Dette er en oppfølger til de tradisjonelle Gartnerdagene som har vært arrangert i flere år. I to dager blir det interessante fagforedrag og stor utstilling med over 70 bedrifter og organisasjoner. Les mer hos NLR Viken.

Bioenergiprosjektet er igang
18.09.14. Prosjektet er et samarbeid på tvers av fire fylker, og målet er å gi et informasjons- og kompetanseløft innen bioenergi gjennom kurs, møter og oppsøkende virksomhet. Prosjektleder er Kjetil Øi, og terskelen for å ta kontakt med prosjektlederen er lav. Han vil blant annet være behjelpelig i kontakten mot Innovasjon Norge og deres program for finansiering av bioenergianlegg. Les mer her: Bioenergiprosjektet

Mat er makt og Norge er ikke mektig
20.09.14. Stadig mer av maten vi spiser i Norge er produsert utenfor landets grenser. Vil Norges fete lommebok alltid sikre at vi kan kjøpe oss mette på de internasjonale matvaremarkedene? Det spør Åge Klepp,fagsjef for næringspolitikk i Norsk Landbrukssamvirke. Les mer

Hvorfor er matsikkerhet viktig ?
19.09.14. Det norske landskapet består av mer stein og skog enn mark og åker. Kun 3 prosent er dyrkbart areal. Det gjør at vår nasjonale matsikkerhet i utgangspunktet er sårbar. Den globale matsikkerheten er også sårbar fordi forholdene for matproduksjon blir verre med klimaendringene. Med en befolkning på nærmere fem millioner har Norge et ansvar for å bedre både nasjonal og global matsikkerhet ved å opprettholde høy
selvforsyningsgrad. Les mer.

Vestfold bondelag med ros til regjeringa
20.09.14. Fram til 1. september måtte norske bønder ut med minst 100.000 kroner i kjøreopplæring for vogntog for å kunne kjøre traktoren sin på veien hvis den kunne gå fortere enn 40 kilometer i timen. Regelen var en kilde til stor irritasjon og betydelig kostnader for bøndene. Nestleder i Vestfold Bondelag, Harald Lie, tok derfor opp saken med leder i Vestfold Frp, Frode Hestnes, som så tok saken videre til statsekretær
Bård Hoksrud. Dette medførte at forskriften ble endret med virkning fra 01.09. iår. – Dette betyr mye for bondenæringen, som får stadig sterkere krav om effektivitet på seg, sier Harald Lie. Les mer i Tønsbergs Blad.

Møt Vestfoldinger på Matstreif
12.09.14 Fredag og lørdag deltar Norges Bondelag på matfestivalen Matstreif på Aker Brygge i Oslo. Kom og lær om norske grønnsaker, og gjett hvor mange kilo som befinner seg i det store glassrøret på standen vår. Fredag bemannes standen blant annet av grøntprodusenter fra Vestfold. – I år ønsker vi gi oppmerksomhet til norske grønnsaker. Derfor vil standen vår bugne av norske grønnsaker i alle formen
og fasonger, og forhåpentligvis vil de som besøker oss lære en ting eller to, sier rådgiver Kari Marte Sjøvik i Norges Bondelag.

NLR Viken med sortsførsøk i korn – se video
20.09.14. Norsk Landbruksrådgiving Viken anlegger svært mange forsøk innen mange kulturer slik at bøndene skal få de beste forutsetningene for å gjøre gode valg, det gjelder også korn. Ved anlegg av sortsforsøk i høstrug tok de bilder med faste intervaller og satte dette sammen til en kort video. Det viser i løpet av noen sekunder litt av jobben med å anlegge et sortsforsøk i korn. Les
mer hos NLR Viken.

Nytt Info til bonden
06.09.14. Fylkesmannen i Vestfold har akkurat sendt ut et nytt Info til bonden. Her kan man lese om fagskoletilbudet Drftsledelse Gartner og Grønt, lærlingordningen i agronom og gartnerutdanningen, Grønn Forskning, stor skogbrannøvelse i Vestfold, spiselige produkter fra veksthus, biogassproduksjon og avlingsnivå i Vestfold.
Les mer om Info til Bonden hos Landbruks- og matdepartementet

Åpen Gård i Våle og Sande denne helga
05.09.14. Årets Åpen Gård arrangement har vært en kjempesuksess med over 15 000 besøkende bare i Vestfold. Har du av en eller annen grunn ikke fått besøkt Åpen Gård? I så fall er det siste mulighet nå i helga, i Våle og i Sande.
Les mer om Åpen Gård i Sande på lørdag
Les mer om Åpen Gård i Våle på lørdag og søndag

Geir Skeie viser hvordan man lager god saus på 5 min
07.09.14. Det er helg, og for mange betyr det ekstra god mat. Nå forteller mesterkokk Geir Skeie hvordan du kan lage en perfekt saus på fem minutter. Uten å bruke ferdigsaus. -Folk vet ikke hvordan man gjør det, og de tror gjerne at det å lage en saus fra bunnen av tar lang tid og krever mange ulike råvarer. Det gjør det ikke, sier Skeie til NRK
Vestfold