Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24657_God-sommer-for-svinekjottet-Foto-hentet-fra-Matprat-no.jpg)
God sommer for svinebøndene
30.07.14. En lang og deilig sommer har gitt rekordsalg av svinekjøtt, og det setter vi pris på etter et heller vanskelig år for norske svineprodusenter. Vi gikk inn i dette året med en stor overproduksjon av svinekjøtt, men det gode sommerværet og nordmenns iver etter å legge svinekjøtt på grillen, har nå ført til at lagrene er så godt som tomme, melder Norsvin
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24717_Hopping-i-hoyet-pa-Apen-Gard-i-Kvelde-2012-450x300.jpg)
Snart tid for Åpen Gård igjen
08.08.14. I august er det tradisjon tro klart for “Åpen Gård” over hele landet. Vestfold er som vanlig “best i klassen” med 9 arrangementer over hele fylket. Hoveddatoen for Åpen Gård er iår søndag 24.08., men enkelte steder er det andre datoer fordi arrangementet er knyttet opp mot lokale bygdedager o.l. Først ut er Stokke, som
har Åpen Gård på Bygdetunet allerede 17.08. Andre steder du kan besøke en Åpen Gård i Vestfold er i Hedrum, Holmestrand, Horten, Sandefjord, Tønsberg (Jarlsberg
Hovedgård), Ramnes, Sande og Våle. Hvis du vil se hvilke andre steder i landet det skal være Åpen Gård, finner
du det her.
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/11961_Bikuber-jpg.jpg)
Økt innsats mot yngelråte hos bier
18.07.14. Mattilsynet har i samråd med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Norges Birøkterlag blitt enige om å skjerpe tiltakene i retningslinjene for å bekjempe sykdommen åpen yngelråte hos bier, og øke overvåkningen.
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24628_Jordbardessert-450x300.jpg)
Enkel og god sommerdessert
20.07.14. På sommeren vil vi gjerne kose oss med god mat, men vi ønsker ikke å bruke så mye tid på kjøkkenet i denne flotte årstida. Det finnes mange tips til enkel og god sommermat på nettsidene til Tine og Gilde. Prøv for eksempel denne deilige sommerdesserten: Sommerbær
i yoghurt med søte smuler.
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24630_Student-med-jordbar-450x300.jpg)
Kamilla vil lære driftsledelse innen grøntsektoren
21.07.14. Kamilla Isingrud er en av søkerne til det nye fagskolestudiet “Driftsledelse gartner og grønt”. Kamillas far er jordbærbonde, og hun har lyst til å kunne overta gården og fortsette med jordbærproduksjon. Med en produksjon på ca. 600 tonn jordbær på 900 mål, og flere hundre sesongarbeidere ønsker Kamilla å lære mer om driftsledelse før hun overtar. Les mer hos Vea og
gå til søknadsskjemaet.
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24636_Topigs-Norsvin150-2.jpg)
Norske grisegener i verdenstoppen
23.07.14. Norske griser er friske, de er lite avhengige av medisinbruk, de vokser raskt og stiller i en egen klasse. Dette har verden oppdaget og resultatet er nå en fusjon mellom det nederlandske avlsselskapet Topigs International og Norsvin, Norges avlsselskap for grisegener. Det felles selskapet, Topigs Norsvin, blir verdens nest største leverandør av svinegenetikk med en årlig omsetning på over 1 milliard norske kroner. Les
mer hos Norsk Landbrukssamvirke
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/15036_Hvete-med-marihone-jpg-e1669709378202.jpg)
Hvetens gen-hemmeligheter endelig avdekket
28.07.14. I flere år har forskere over hele verden jobbet for å kartlegge hvetens DNA. Nå er jobben gjort, og for norske bønder, betyr forskningen på hvetens DNA at de kan få sorter som er sykdomsresistente, som har bedre ytelse og som er klimatilpasset i fremtiden, opplyser
LMD i sin nyhetsmelding
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24643_Vinnerne-av-BU-prisen-i-Vestfold-2013-Grytebakke-gard-v-Aslaug-Bonden-og-Arne-Christofer-Lier.jpg)
Hjelp oss å finne gode kandidater til BU-prisen 2014
26.07.14. Innovasjon Norge deler hvert år ut Bygdeutviklingsprisen. Prisen er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Det blir kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. Vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 250 000 kroner.
Innovasjon Norge ønsker innspill på aktuelle kandidater. Les mer her
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/24646_Tresking-av-korn-Foto-fra-Tonsbergs-Blad-450x300.jpg)
Rekordtidlig kornhøsting
25.07.14. Varmt vær gir en rekordtidlig høsting av avlingene. Det gir også et mindre volum enn normalt. Steinar Solum i Åsgårdstrand er allerede ferdig med å treske sitt korn, skriver Tønsbergs Blad
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/17118_Jordbar.jpg)
Plundrete for mange jordbærbønder
25.07.14. -Jeg har aldri opplevd vanskeligere sesong, sier jordbærbonden Thorleif Müller fra Nøtterøy. Den tidlige sesongstarten gjorde det rett og slett vanskelig å få skaffet tilstrekkelig med innhøstingshjelp. Det varme været har gjort det vanskelig å få god nok kvalitet, særlig på Korona-jordbær, forteller den vanligvis så positive Müller til Tønsbergs
Blad
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/13543_floghavre2-jpg.jpg)
Husk å sjekke åkeren for floghavre
29.07.14. Det er viktig at kornåkeren kontrolleres for floghavre, sjøl om en ikke har kjennskap til at den finnes. Floghavreplanter må lukes opp med rota slik at de ikke setter nye aks. Planta bør tas med ut av åkeren, og f.eks. brennes. Dette for å forhindre at evt frø får utvikla seg og spirt seinere.
Floghavren kan kjennes igjen på en veldig åpen risle, snerp på alle korna, og rager ofte over åkeren. Les mer om floghavren hos Bioforsk
![](https://www.grontfagsenter.no/wp-content/uploads/2019/11/5828_Olav-Sandlund-jpg-450x300.jpg)
Stadig mer matjord blir bygget ned
15.07.14. Matjord tilsvarende 41 fotballbaner er bygget ned i Tønsberg i løpet av de siste åtte årene. Utviklingen i Vestfold går i stikk motsatt retning av Stortingsvedtaket om å øke matproduksjonen med 20 prosent innen 2030, og Landbruksdirektør Olav Sandlund er bekymret. Det er mer på gang som bekymrer Sandlund. Han ser på kartet Jernbaneverket bruker når de skal bestemme seg for trasèvalget mellom
Nykirke og Barkåker. To av alternativene legger beslag på svært mye matjord sammenlignet med det tredje alternativet, som mest går gjennom fjell og skog. Les mer på tb.no og hos Skog og Landskap.