Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter
Nærmere en bransjeavtale om matsvinn
07.07.16. Samarbeid i verdikjeden for mat og med myndighetene er avgjørende for å redusere matsvinnet i Norge. I mai 2015 ble det undertegnet en intensjonsavtale om matsvinn mellom myndigheter og bransjeforeninger fra hele verdikjeden, som skal resultere i en mer forpliktende bransjeavtale i løpet av 2016.
Denne skal inneholde en felles definisjon på matsvinn, som nå er på plass, og reduksjonsmål, indikatorer og effektive tiltak for å nå målene som settes. Matbransjen og myndighetene er et skritt nærmere en bransjeavtale om redusert matsvinn når det nå er oppnådd enighet om en felles definisjon på hva matsvinn er. Les
mer hos NHO Mat og Drikke.
Samvirke er en populær foretaksform
09.07.16. Det reises til stadighet spørsmål om det er hensiktsmessig at bønder gjennom sine samvirkeforetak eier egen industri. Det hevdes til og med fra ulike miljøer at bønder kunne ha bedret sin posisjon i markedet og fått bedre priser for råvarene hvis de overlot foredling og markedsføring til investoreide selskaper. Samvirke som forretningsmodell er imidlertid utbredt over hele verden, og på de fleste sektorer. Den Internasjonale
Cooperative Alliansen (ICA) representer gjennom sine medlemmer i mer enn 100 land over en milliard samvirkemedlemmer. Det totale antallet er betydelig større. Norsk Landbrukssamvirke har i det siste hatt flere artikler om temaet: Samvirke er bondens viktigste redskap.
Kandidat til Årets Avløser
11.07.16. Alle landbrukstjenestene har fått i oppdrag å sende inn kandidater til Årets Avløser. Kriteriene er: Jobba som avløser i min. 60 % stilling i minst 5 år, være en god ambassadør for yrket, både internt og eksternt, og jobbe selvstendig, ta ansvar og ha en positiv holdning til yrket og landbruket generelt. Forslagsfrist er 20. juli. Les mer hos Vestfold Landbrukstjenester.
Her vokser det brød !
28.06.16. Neste års brød er allerede sådd, og på kornåkre landet over er det satt ut bannere med teksten “Her vokser det brød”. Kampanjen er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norske Felleskjøp og Opplysningskontoret for brød og korn, og skal vise fram hvor i Norge det produseres korn til mel og brød, og knytte den norske kornbonden og bakeren tettere sammen. Har du sett et Her vokser det brød skilt? Ta et bilde,
del det og bruk #hervokserdetbrød Les mer hos Norges Bondelag, der du også kan følge kornåkeren til Hans Edvard Torp hver dag fra våronn til innhøsting.
Landbrukspolitisk kortslutning i Stortinget
29.06.16. – Partiene på Stortinget er samstemte i målet om å øke norsk matproduksjon. Stortinget ønsker samtidig økt matimport. Hvor skal vi da gjøre av den norskproduserte maten? Dette og andre spørsmål stiller Fagsjef for internasjonale spørsmål i Norsk Landbrukssamvirke, Arne Ivar Sletnes. Han fortsetter: – I sommer bugner butikkhyllene av fristende produkter fra norsk jordbruk som bidrar til massiv folkestøtte
bak Stortingets mål om å øke produksjonen av norsk mat. Det som ikke er like kjent er at Stortinget har bedt regjeringen få på plass frihandelsavtaler med USA og andre store handelspartnere og sørge for friere handel med landbruksvarer. Dette betyr å fjerne toll på grønnsaker, frukt, ost, kjøtt og korn – varer som norske bønder og norsk matindustri tilbyr. Varer vi skal produsere mer av. Henger politikken på greip?
Selvsagt gjør den ikke det. Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.
Sommeravslutning på Grønt Fagsenter
24.06.16 På Grønt Fagsenter er vi mange ulike organisasjoner. De fleste har felles lunsjrom, og det bidrar til god og viktig kontakt. To ganger i året er det også tradisjon for henholdsvis felles sommerfest og julearrangement for de ansatte. I år tok de turen til Elisabeth og Kåre Larsen på Myren gård. Det er ingen selvfølge at man har sett en melkerobot selv om man jobber på Grønt Fagsenter. Roboten
har har vært samtaleemne i mange lunjser, og det var på tida at alle fikk se den i funksjon. Her finner du oversikt over organisasjonene på Grønt Fagsenter. Under “Les mer” ligger det bilder fra sommeravslutningen.