Fagdag for svineprodusenter
23.06.19. Tidligere denne måneden inviterte Norsvin Vestfold og Nortura svineprodusentene til fagdag på Gjennestad Gartnerskole. Innledere var Audun Skomsøy, Eli Gjerlaug-Enger og Maria Stenklev. De hadde fokus på dyrevelferd, sykdomsforebygging og smitteforebygging.
Fremover blir det enda mer fokus på dyrevelferd i svineproduksjonen, og Nortura kommer til å kjøre en obligatorisk møteserie til høsten. Audun Skomsøy framholdt at en viktig del av god dyrevelferd er å ha frisk gris! Og pass på den generelle smittebeskyttelsen!
Maria Stenklev snakket om den “nye” grisen, det er en friskere og mer robust gris – men også en mer krevende gris.
Eli Gjerlaug-Enger tok for seg grisen i et klimaperspektiv. Med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftmål – hvordan ligger den an? Svaret er: svært bra. Avl og bedre drift har redusert klimagassutslippene med 30% over 60 år. Grisen spiser korn.
45 personer fra nær og fjern hadde funnet veien til Gjennestad for årets fagdag.
Takk til Tone Sæter for tekst og bilder.