BU-prisen for Vestfold til Anita og Agnar Lund
07.11.18. Igår mottok Agnar og Anita Lund på Nordre Bergan Gård i Sandefjord Bedriftsutviklingsprisen i landbruket (BU-prisen) for sin nyskapende måte å drive familiegården på. Gården har lange tradisjoner og har vært i familien siden 1935. Etter 15 år med drift ble gården utvidet med frukttrær i 1950 og i dag produserer paret alt fra epler, gresskar og honning. -Å motta BU prisen for landbruket var meget overraskende,
men selvfølgelig veldig gøy. Dette gir oss fornyet motivasjon til å strekke oss mot nye mål, sier Agnar og Anita.
Prisen ble delt ut av Beret Mette Haga (til venstre) fra Innovasjon Buskerud/Vestfold/Telemark.
Paret har ikke ligget på latsiden siden de tok over gården, og i 2012 startet de med en egen bigård med seks bikuber. I dag har de tilsammen 20 bikuber og selger både Sommerhonning, Lynghonning og Gresskarhonning. I 2013 startet det driftige paret med et eget gårdspresseri for produksjon av eplemost av egne epler før de tre år senere startet planleggingen av eget sideri. Med støtte fra Innovasjon Norge, selger de nå også sin egen sider i gårdsbutikken.
I gårdsbutikken selger paret også kortreiste varer fra lokale produsenter som fokuserer på kvalitet.
– Agnar og Anita har etablert en bedrift med betydelig omfang og god lønnsomhet. De har klart å videreforedle råvarene sine til spennende og gode produkter. De har også lykkes med å etablere en god profilering gjennom sin egen merkevare, sier juryleder Anniken Fægri Damm-Larsen, regionsdirektør i Innovasjon Norge.
Paret har laget et hyggelig møtested for kunder og forbrukere i gårdsbutikken.
I forbindelse med Halloween er gården full av folk som ønsker å kjøpe gresskar, originale eller ferdig pynta. Det er fint å kunne kjøpe helt lokale produkter, og spesielt sider og most som lages på gården.
For 7. året på rad har de arrangert gresskar”festival” med opp mot 1500 besøkende. Her får man kjøpt gresskar i alle varianter, eget område for utskjæring av gresskar, diverse aktiviteter som ansiktsmaling og ponni ridning, muligheter for kjøp av alt fra gresskarsuppe til pumpkin latte… Vi ønsker å sette fokus på gresskaret som en matressurs og minske matsvinnet.
Årets nyhet er et tett samarbeid med Bama for utvikling og salg av nye matgresskar til det Norske markedet. Dette har vært meget givende og gitt svært positive resultater.
-Vinneren bidrar til formidling av landbrukets verdier ved å åpne gården for publikum, avslutter Fægri Damm-Larsen.
Det vanket også gratulasjoner og honnør fra Ordfører Bjørn Ole Gledisch.
Anita og Agnar Lund med leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller i midten.
Müller gratulerte og sa seg imponert over hva de har fått til på gården, særlig med tanke på produktutvikling på et område der det er rom i markedet, og som så langt har vært preget av import.
Den eldre generasjon Lund var også stolte og glade for prisen til Nordre Bergan Gård.
Gjestene ble servert en deilig lunsj med mange av gårdens produkter.
Juryen har bestått av:
Anniken Fægri Damm-Larsen, direktør IN Buskerud, Vestfold og Telemark, leder
Olav Sandlund, landbruksdirektør Vestfold
Otto Galleberg, Fung. avd. dir. landbruks- og miljøvernavdelingen, Buskerud
Elin Bergerud, Buskerud Bonde-og småbrukarlag. Representant valgt for Bondelagene og Småbrukarlagene i Buskerud og Vestfold.
Beret Mette Haga, IN Buskerud, Vestfold og Telemark, sekretær
Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:
· Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
· Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
· Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner.
· De fylkesvise vinnerne deltar så i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
· Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Grüne Woche i Berlin i januar 2019.
Alle foto: Elin Røed