Vellykket idéverksted om grønn forskning
30.01.16. Sist fredag var rundt 40 forskere, rådgivere, representanter fra det offentlige, bedrifter og grøntprodusenter samlet i Åsgårdstrand. Målet var at næringen skulle få presentere sitt forsknings- og utviklingsbehov og bidra med innspill til forskere som kan søke om større bransjeprosjekter, eller utvikle egne idéer til innovative løsninger. -Dette må vi få til flere ganger! var den umiddelbare reaksjonen
fra de som deltok.
Her ønsker Harald Hetland, prosjektleder og arrangør velkommen på vegne av Grønn forskning Oslofjorden, et treårig prosjekt som har som hovedmål å bidra til innovasjon og ny kunnskap i landbruket i Oslofjordregionen og arrangerer denne samlingen.
Einar Risvik fra NOFIMA, var første innleder. -Utfordringen til grøntnæringa er klar og er hentet fra “alle” norske kostholdsråd; vi skal doble grønnsaksinntaket! Det må vi i fellesskap kunne klare å løse! var hans klare budskap og inngang til idéverkstedet.
I enkelte sesonger vil avlingsoverskudd gi utfordringer i markedet. Nedbør og flom vil kunne gjøre lagrede poteter og gulrøtter om fra mat til avfall på kort tid. -Kan egne kompostreaktorer omgjøre overskudd og grønnsaker med lagringsskader om til en verdifull ressurs? spurte Torbjørn Kristiansen fra FM i Østfold.
Det var satt av god tid til å diskutere i grupper etter hver innledning.
Flere rådgivere fra avdelinger i Norsk Landbruksrådgiving stilte på idéverkstedet. Her innleder Silje Stenstad Nilsen og Thomas Holz om bruk av økogjødsel.
Prosjektleder Harald Hetland sørget for å fordele produsenter, rådgivere, bedrifter, forskere og landbruksbyråkrater utover på de forskjellige gruppene slik at det ble god bredde i diskusjonene!
Rådgiverne i Norsk Landbruksrådgivning er sentrae aktører for å fange opp problemstillinger ute hos bøndene som må løses for at norsk matproduksjon skal kunne økes. Torgeir Tajet fra NLR Viken kastet ut flere baller som ble diskutert.
Alt i alt var deltakerne godt fornøyde med dagen. Det var gode diskusjoner og nye kontakter ble knyttet. Harald Hetland og prosjektet Grønn Forskning Oslofjorden har i hvert fall mange ting å ta tak i og ser fram til å bidra slik at en dobling i grønt- frukt- og bærkonsumet først og fremst skjer på mat produsert i Norge!