Kunsten å klippe sau
07.01.16. Ingenting er bedre enn ull når gradestokken kryper langt nedover på den blå skalaen… Første skritt på veien til en varm ullgenser er å få klipt ulla av sauen! I Vestfold er det få som behersker slikt bedre enn norgesmester Magnus Heian. Her kan du se hvordan han klipper sauer.
Tekst og foto: Olav Norheim
Magnus Heian har jobba som avløser og landbruksvikar i Vestfold i mange år. Nå har 26 åringen kjøpt seg eget bruk i Kodal i Andebu kommune. Der har han etablert seg som sauebonde. I tillegg til alt dette tar han på seg oppdrag som saueklipper i for mange av Vestfolds drøyt 120 saueeiere. Magnus har i løpet av få år tilegnet seg mye kunnskap og ferdigheter i kunsten å klippe sau. I sin klasse, ( 50 – 100 sau pr. dag) vant han da også
en Norgesmestertittel i 2014. Magnus klipper ca. 4500 sau i løpet av året.
Det er viktig å få sauen til å slappe av under klippinga. Den ene handa brukes til å holde skinnet stramt for å unngå rifter. Den andre handa klipper.
I løpet av minutter må sauen finne seg i å bli flytta på i flere stillinger.
Klippemaskinen som Magnus bruker er en Heiniger fra Sveits.
Magnus bruker beina til å holde sauen fast med under klippinga. Legg merke til beltet Magnus har rundt korsryggen. Det er for å holde musklene til klipperen varme.
Så da vet vi litt mer om hvordan en ullgenser blir til. Takk til Olav Nordheim for flotte bilder og tekst!