Vi vil produsere mer korn i Vestfold


26.03.15 Ny fylkesleder, Thorleif Müller, deltar denne uka på representantskapsmøte i Norges Bondelag. Han var raskt på talerstolen og frontet Vestfolds innspill til årets jorbruksoppgjør. I tillegg til bedret kornøkonomi la han vekt på ordninger som er spesielt viktig for grøntnæringa, som innføring av fondsordning og sterkere stimulering til drenering av jord.


Rep skap 250315 Thorleif Müller

Vestfolds stemme inn i Norges Bondelag, fylkesleder Thorleif Müller

 

Marsjordre til forhandlingsutvalget 

Representantskapet samler alle fylkesledere, styret og topper fra samarbeidende organisasjoner. Her diskuteres strategien foran årets jordbruksoppgjør. Møtet gir signaler til forhandlingsutvalget om ambisjoner og prioriteringer.

 

Korn 

Thorleif Müller la vekt på at vi må snu den negative trenden med nedgang i kornproduksjon. Kornøkonomien må bedres ved økt pris og det kan vurderes å innføre et kvalitetstilskudd på matkorn. – En styrking av kornøkonomien er også god distriktspolitikk, sa Müller til rep skapet.

 

Grøfting 

-Vannet renner som kjent nedover, sa Thorleif Müller, og stimulering til drenering er utrolig viktig. Vi må ha høyere sats på grøftetilskuddet og det må være mulig å grøfte i vekstsesongen uten for store tap. Det vil øke kapasiteten.

 

Fond 

Vestfold er et stort grøntfylke. -Vi grøntprodusenter er ikke så flinke til å tjene det samme hvert år, sa Müller. Grøntproduksjonen har store årsvariasjoner og avlingsskadeordningene er ikke tilpassa grøntsektoren. Innføring av en fondsordning vil gjøre oss mer selvstendige og gjøre det mulig å jevne ut inntektene.

 

Rep skap 250315 Vidar Helgesen

EU-minister Vidar Helgesen

 

Artikker 19-forhandlinger med EU 

Med bakgrunn i at Norge i år forhandler med EU om markedsadgang på landbruksvarer, hadde EU-minister Vidar Helgesen et innlegg på rep skapet. Helgesen kom med ros til Norges Bondelag som en dyktig lobbyorganisasjon som gir regjeringen mange gode argumenter. Han frykter tøffe forhandlinger med EU om økte tollfrie kvoter. Forsamlingen ga Helgesen tydelig bekjed om hva som er norske landbruksinteresser og han ikke har noe å gi.

Les mer hos Norges Bondelag

 

Rep skap 250315

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes

 

Jordbrukets krav i forhandlingene 

Hvordan innretter vi årets krav? Dette sentrale sprøsmålet stilte Bartnes i sin åpningstale.

Les mer hos Norges Bondelag

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag