Blåtunge i Vestfold
Sist uke ble det påvist blåtunge i Vestfold
I begynnelsen av september 2024 ble den alvorlige dyresykdommen blåtunge påvist hos drøvtyggere i Norge for første gang på 15 år. Sist uke ble det også påvist i en sauebesetning i Tønsberg. Blåtunge er nå påvist hos drøvtyggere i Rogaland, Agder, Vestfold og Østfold. Se utbredelsen her.
Symptomer på sykdommen kan være diffuse, sau har ofte mer synlige symptomer enn andre drøvtyggere. Sykdommen kan være dødelig for sauer, men gir sjelden økt dødelighet hos storfe. Storfe og geit viser ofte mindre tydelige symptomer, og kan være friske smittebærere.
Følg med på Mattilsynets nettsider for løpende informasjon og råd til deg som har drøvtyggere.
Smitten spres ved stikk fra infisert sviknott og ikke direkte mellom dyr. I forkant av at blåtunge ble oppdaget i Norge hadde Danmark et større utbrudd av blåtunge, og sterk vind har trolig blåst infisert sviknott over til Norge. Smitte er også påvist sør i Sverige.
Det beste forebyggende tiltaket mot blåtunge er derfor å beskytte drøvtyggere mot bitt fra sviknott. Det at vi er godt ut på høsten og at temperaturen synker er positivt mtp å hindre videre spredning.
Meld fra til Mattilsynet ved mistanke om blåtunge
Blåtunge er en alvorlig sykdom som rammer drøvtyggere. Sykdommen er en nasjonal liste 1-sykdom.
Alle som har drøvtyggere, inkludert hjortedyr, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge. Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke.
Hvis du har kontaktet praktiserende veterinær, vil veterinæren melde fra til Mattilsynet. I så fall trenger du ikke kontakte oss selv.
Her finner du oppdatert info om blåtunge
- Generell informasjon på Mattilsynets sider.
- Status med bl.a. kart over antall påvisninger på Veterinærinstituttets nettsider.