Dyrsku’n – mer enn maskiner og dyr!


Publisert: 18.08.2024

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dyrsku’n i Seljord har siden starten i 1866 vært arenaen som har presentert framskrittet i landbruket. Grunnlaget for utstillingen var melkekua, – i svært mange år Telemarkskua. Det var de antatt beste dyra som ble presentert, dyr som skulle gi avkom med bedre egenskaper enn foreldrene. I dag er antall kuer som blir stilt på Dyrsku’n langt færre enn i “gullalderen”, men fortsatt er kua og de tradisjonelle norske husdyra en viktig bærebjelke for utstillingen. Og fortsatt er Dyrsku’n i Seljord stedet hvor nyhetene og framskrittet, – innovasjonen vil vel noen kalle det, blir presentert. Ikke bare i form av utstilte maskiner og annet, men og i form av debatter og foredrag.

En viktig debatt- og foredragsarena på Dyrsku’n er Møt landbruket. Bak Møt landbruket står Telemark landbruksselskap, de aller fleste organisasjonene i landbruket, samt Dyrsku’n Arrangement AS. Møt landbruket er stedet hvor Dyrsku’ publikummet kan bli kjent med norsk landbruk, og det er stedet hvor bonden kan møte sine tillitsvalgte og ansatte i organisasjonene. En viktig del av Møt landbruket er foredrags- og debatteltet, sentralt plassert ved Husdyrhallen. Her gjennomføres det aktiviteter alle tre Dyrsku’ dagene. Aldri tidligere har det vært et så bredt og stort program som i år!

Det er en stor glede å presentere en oversikt over alle aktivitetene under årets Dyrsku’. Det kan oppstå enkelte endringer, men under finner du programmet slik det ser ut en snau måned før utstillingen åpner.

Følg også med på nettsidene til Dyrsku’n

 

Møt landbruket teltet under Dyrsku'n 2023 - fullt telt og stor stemning!
Møt landbruket teltet under Dyrsku’n 2023 – fullt telt og stor stemning!

 

Program Møt landbruket – Dyrsku’n 2024

 
Fredag 13. 09.
       
Tidspunkt Tema Ansvarlig  
       
Kl. 11:00 Grønt produkter bør få en større plass i kostholdet. Hvordan få «schwung» på norsk grønt? Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt.  
       
Kl. 12:00 Hvordan ser ungdom på framtida i norsk landbruk? Geir Pollestad, landbruks- og matminister og Marte Bogstad, Årets unge bonde 2023 svarer på naturbrukselevenes spørsmål og utfordringer. Samtalen ledes av Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen Dyrsku’n/Møt landbruket og Nationen/Tun Media.

 

 
       
Kl. 13:00 Aktiv hverdag med mange gode kollegaer og muligheter? – Bli lærling i Nortura. Opplæringsansvarlig Tiril Fagerli, kjøttskjærer David Boiesen og tilførselsmedarbeider Stian Espedal forteller om mulighetene i Nortura. Nortura  
Kl. 14:00 Ei best mulig fungerende ku – utnytt mulighetene i egen besetning med en god avlsplan.

v/ Hans Storlien, leder for kunde og medlemstjenester i Geno.

Geno  
       
Kl. 15:00 Nationen utfordrer finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum: “Hvordan går det med distriktene, velferden og finansene, herr statsråd?” Nationens Eva Nordlund tar et alvorsord med Trygve Slagsvold Vedum. Nationen/Tun Media og Møt landbruket  
       
Kl. 17:00 Noe er sant, noe er ikke fullt så sant, – alt er godt fortalt! I ord og toner gir herrene Halvor Kleppen og Knut Buen oss noe og le av, og noe godt å lytte til! Dyrsku’n/Møt landbruket.  
       
Kl. 18:00 Bondetoppmøte: Stor ståhei for ingenting? Årets jordbruksoppgjør skulle preges av nytt tallgrunnlag for å beregne bondeinntekta, men ble gjenstand for oppsiktsvekkende mye politisk spill. Bør næringa være fornøyd med resultatet? Hva kan nye runder i Stortinget føre til? Tor Jacob Solberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag i samtale med Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen

 

Nationen/Tun Media og Møt landbruket.

 

 
       
Kl. 19:00 Interessert i å ta høyere utdanning i jordbruksfag? Studiested Blæstad, Høgskolen i Innlandet presenterer sitt studietilbud. God mulighet til å stille spørsmål. Høgskolen i Innlandet.  
   
Lørdag 14. 09.  
       
Tidspunkt Tema Ansvarlig  
       
Kl. 11:00 Noe er sant, noe er ikke fullt så sant, – alt er godt fortalt! I ord og toner gir herrene Halvor Kleppen og Knut Buen oss noe og le av, og noe godt å høre på! Dyrsku’n/Møt landbruket.  
       
Kl. 12:00 Felleskjøpet Agri Felleskjøpet Agri  
       
Kl. 13:00 Morgendagens mat – hvem skal produsere og lage maten vår i framtida?

Erfaringsbaserte betraktninger om ungdom, supplerende læringsarenaer og rekruttering til verdikjeden.

Andreas Viestad – skribent, matformidler og grunnlegger av Geitmyra Matkultursenter for barn.

Dyrsku’n/Møt landbruket  
       
Kl. 14:00 Hvorfor skal unge ta over gårdsbruk der de enten må jobbe gratis eller stille med gratis egenkapital? Kjendisbonde Nora Sandberg og Nationens Hans Bårdsgård tar saken. Hans Bårdsgård i Nationen  
       
Kl. 15:00 Nationen utfordrer stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen: “Salme ved stortingsreisens slutt”

Nationens Eva Nordlund i samtale med Per Olaf Lundteigen.

 

Nationen/Tun Media og

Møt landbruket

 
       
Kl. 16:00 Utslipp fra importert kjøtt skjules Tyr  
       
Kl. 17:00 Noe er sant, noe er ikke fullt så sant, – alt er godt fortalt! I ord og toner gir herrene Halvor Kleppen og Knut Buen oss noe og le av, og noe godt å høre på! Dyrsku’n/Møt landbruket.  
       
Kl.18:00 «Bærekraft mellom bakkar og berg» – Hva må vi bevare og hvordan gjør vi de nødvendige endringene på en måte som tar hensyn til helheten? Paneldebatt Norsk Bonde- og

Småbrukarlag

 
       
Søndag 15. 09.  
       
Tidspunkt Tema Ansvarlig  
       
Kl. 11:00  Norsk Hestesenter Norsk Hestesenter  
       
Kl. 12:00 Noe er sant, noe er ikke fullt så sant, – alt er godt fortalt! I ord og toner gir herrene Halvor Kleppen og Knut Buen oss noe og le av, og noe godt å høre på! Dyrsku’n/Møt landbruket.  
       
Kl. 13:00 Poteten skal og må hylles, -den fortjener igjen å bli kjendis! Telemarksmesterskapet i potetskrelling. Dette er uttak til norgesmesterskapet som skjer på Hamar. Telemark Bygdekvinnelag/Møt landbruket  
       
Kl. 14:00 «Inn på tunet: En gård for inkludering, tradisjonell gårdsdrift og lokalsamfunn»?

Hvordan kan Inn på tunet være en tilleggsnæring for gårdbrukeren, og verdifullt for lokalsamfunnet.

 

Inn på tunet Norge SA  

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag