Nyttig kveld om velferd og risikoreduksjon


Publisert: 16.02.2024

Det måtte etter hvert settes inn ekstra stoler i amfiet på Gjennestad vgs da Vestfold Bondelag inviterte unge og nye bønder til fagkveld om velferdsordninger og risikoreduksjon i drifta. Inger Synøve Johnsen, nestleder i Vestfold Bondelag, ledet møtet.

Mange bønder opplever at det kan være temmelig komplisert å trå riktig når man havner i en situasjon hvor man har rett på tilskudd fra landbrukets velferdsordninger. Elise Midling Hansen, advokat hos Norges Bondelag, kunne bekrefte at de får mange henvendelser. -Det er komplisert, selv for NAV. Bonden passer rett og slett ikke inn i NAV sin «mal», med irregulær arbeidstid, svingene inntekter,
ofte flere arbeidsforhold, og kanskje arbeidstid langt utover 100 % stilling, kunne hun fortelle. Dessuten “er ikke en bonde en bonde” i og med at bønder kan ha organisert drifta si på ulik måte, noe som påvirker hvilke rettigheter man har. Så hennes klare råd er å rådføre seg med regnskapsføreren sin.

Elise Midling Hansen hadde i hvert fall imponerende oversikt og prioriterte å bruke tida denne kvelden på å ta oss gjennom konkrete problemstillinger som bønder og bondefamilien ofte kommer borti knyttet til NAV-ytelsene ved svangerskap, fødsel, sykdom, samt reglene om avløsertilskudd.

Husker du da Midling Hansen og Hjørnegård lanserte BabyCall på Dyrsku’n?

Marit Sibbern, fra Sibbern Råd og Verdi AS, var utfordret på å snakke om hvordan en god plan for overtakelse og drift kan redusere risikoen når man velger å bli bonde. Hun startet derimot med å minne oss om at ingen kan sikre seg mot alt, og at risiko også ofte gir noen muligheter. Deretter fikk vi en god innføring i avtaler det er viktig å ha i orden, at det er veldig viktig å ha noen å drøfte problemer med (f.eks bruke mentorordningen), at valg av driftsform kan påvirke risikoen og at forretningsplaner og vedlikeholdsplaner er en stor fordel for å ha kontroll på utviklinga. Hun foreslo til og med, med et glimt i øyet, at det kan være lurt å ta med regnskapsføreren selv i graviditetsplanleggingen:)

Avslutningsvis gikk Sibbern igjennom en del suksessfaktorer som hun mente er viktig for å lykkes Fra stort til smått. Og som hun viste på bildet over så kan selv det å somle bort bilaget på en ny telefon til kr 10.000,- fort koste deg kr 5.000,-. I sum kan det fort bli store penger av sånt.

Ta gjerne med regnskapsføreren i graviditetsplanleggingen!
Marit Sibbern, med et glimt i øyet

Etter en god pause med et assortert utvalg av Gjennestads hjemmebakte, avrundet vi kvelden med en bevisstgjøring rundt hvorfor man bør tenke nøye igjennom forsikringene av både gård, maskiner og ikke minst en selv. Forsikring er jo risikoavlastning! Sigmund Lauritsen fra Gjensidige hadde en fin generell innledning som fikk oss til å reflektere rundt hvilke risikoer vi må “leve med” og hvilke man kan og bør forsikre seg mot. -Ikke bare lag en blåkopi av mor og fars forsikring! var Lauritsens klare råd og knyttet dette til at livssituasjonen som regel er temmelig ulik når du gir fra deg gården, kontra når du overtar gården.

Både Lauritsen, og deretter Hans Kristian Teien fra Landkreditt, fikk også muligheten til å si litt om  de gode forsikringsavtalene man man få i Gjensidige og Landkreditt som bondelagsmedlem.

Takk til gode innledere og alle de over 60 unge og nye bøndene som gjorde dette til en skikkelig god samling!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag