Landbruksfrieri
Løftene kom på rekke og rad under landbruksdebatten på Århus gård. De fleste partiene sa et klart ja til økt bondeinntekt, men veien frem var noe varierende.
Torsdag 27. august inviterte Vestfold og Telemark Bondelag stortingskandidatene for valgkrets Telemark til grønnsakåkeren på Århus gård. Spørsmålet alle måtte svare på var: støtter ditt parti et inntektsløft for landbruket, og hva vil dere gjøre for å oppnå det.
Vaffelbrigaden – med mottoet “vaffel til folket – arbeid til ungdom” sørget for en søt og god start på dagen. På en slik dag er det viktig å holde blodsukkeret oppe! Politikerne skulle gjennom høsting av grønnsaker, konkurranse og ikke minst en debatt med et svært viktig tema.
På jordet var det Arbeiderpartiet og Rødt som var først ut til å gjøre jobben, ivrige hender fikk poteten opp av jorda. SV, MDG og FrP fulgte på og viste evne til godt samarbeid.
Det var ingen tvil om at interessen for grønnsaker var stor blant politikerne. Gartner Anette Bjørntvedt fikk mange spørsmål om navn og bruksområder. Bladbeten Mangold fikk stor oppmerksomhet, kanskje den dukker opp i politikernes hager neste år?
Spørsmål kunne også politikerne stille til bøndene som møtte opp denne dagen. En god dialog gir kunnskap og forståelse.
Før alvoret og debatten, ville vi teste kunnskapen hos politikerne. Fra åkeren hadde vi plukket seks grønnsaker som panelet fikk gjette navnet på. Panelet viste gjennomgående god kunnskap, ingen hadde mer enn to feil. Seieren, med alt rett, gikk til Gustav Søvde fra Venstre.
Så var tida inne for å høre hva partiene ønsker å gjøre for landbruket, hvis de får bestemme de neste fire åra.
Fylkesleder i Vestfold og Telemark Bondelag, Aslak Snarteland, innledet debatten. Inntektene i landbruket gjenspeiler ikke ansvaret og arbeidsinnsatsen. Inntekten til bøndene er langt lavere enn for andre grupper i samfunnet. Et samla landbruk stiller seg bak #landbruksløftet med krav til politikerne i neste storingsperiode: Inntektene i jordbruket må løftes opp på samme nivå som resten av samfunnet!
Snarteland brukte seg selv som eksempel. Han er heltidsbonde, men kunne ikke klart seg uten inntekten utmarksressursene på hans eiendom gir. Det er det mange bønder som ikke har, sa han. Kostnadene har flydd i taket, mens inntekten har stått stille. – Jeg har jobba som bonde hele livet, når jeg går av blir jeg minstepensjonist, sa han og stilte spørsmålet til panelet: Vil ditt parti løfte bondeinntekten opp til samme nivå som andre folk?
Debatten ble ledet av Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen. Hun startet med å gi politikerne to minutter hver på å forklare hva de ønsker å gjøre for landbruket.
Innleggene viste stor grad av enighet blant partiene. Alle partiene unntatt Høyre og FrP ville øke støtten til bøndene og endre på rammebetingelsene, blant annet et sterkere importvern. Alle partiene unntatt Høyre, FrP og Venstre har tatt en klar stilling til at sjølforsyningsgraden skal økes. Lengst går MDG som sa at de vil jobbe for å øke sjølforsyningsgraden til 60 % innen 2030.
Det klareste svaret på løftet om å gi bøndene en inntekt på samme nivå som øvrige, var det SV og MDG som ga. De ga lovnader om inntekt på samme nivå som andre sammenlignbare grupper innen 4 år. Rødt sa de vil ha en opptrappingsplan i løpet av neste stortingsperiode. SP ønsker også likestilt inntekt, men definerer perioden det skal skje på 4-6 år.
På spørsmål fra debattleder om hva som står i veien for et inntektsløft, svarte partiene ganske så ulikt. FrP mente at mange bønder er fornøyde, og at situasjonen ikke er så svart som Bondelaget fremstiller. Høyre mente at det tar tid før endringer skjer. Da ble det temperatur i debatten! Oddbjørn Nørstrud fra KrF sa at han var sterk uenig i virkelighetsforståelsen til FrP og Høyre. – Vi må ta bonden på alvor, sa han og mente at det bare finnes to landbrukspartier; KrF og SP.
Det var ikke Terje Lien Aasland fra Arbeiderpartiet helt enig i, han mente at AP, SP og SV er en skjønn forening i landbrukspolitikken mens partiene på den andre sida er i full kaos.
Fasiten på om dagens lovnader blir fulgt opp får vi etter 13. september. Godt valg!
Takk til politikerne som stilte opp og viste interesse og engasjement for norsk landbruk.