Lang jordbærsesong i tunnel
Tore Øygarden dyrker jordbær på bord og inni tunnel. En remonterende sort gir avling helt til september! Vi har hilst på den blide jordbærbonden i Eikjabygda.
Det er første året han er i gang med denne type produksjon. Fram til nå har han og samboeren Marthe Seljord Soterud, dyrket jordbær på tradisjonell måte. Jordbærproduksjon har mange utfordringer mtp vær, klima og skadegjørere, samtidig krever det mer arbeidskraft når bæra skal plukkes fra bakken. Tore og Marthe har derfor tenkt nytt. De er i selskap med rundt 20 andre jordbærdyrkere i landet når de nå har lagt opp til dyrking i tunnel og “table top”.
Tore sier han er veldig fornøyd så langt. Tunnelen gir jordbærene gode betingelser. Blir det for varmt startes automatisk et kjølesystem opp. Humlekasser med ivrige arbeidere sørger for pollinering og vann med næring doseres ut i et eget system. Innimellom plantene ligger det papirposer med midd som via et lite hull vandrer ut og mesker i seg insekter som for eksempel trips, et svært uønsket insekt. Dette gjør at Tore bruker mindre plantevernmidler.
Bærene som er klare nå ser helt fantastiske ut, store og røde. Det er en sort som heter Eves Delight. Den er remonterende, det vil si at den blomstrer på nytt og på nytt. Dette er da altså sorten som sørger for at du kan kjøpe norske jordbær langt lengre enn vanlig.
30.000 planter er fordelt på ti tunneler. De fleste tunnelene er fylt opp med Eves Delight, men i tre av tunnelene finner vi en kjent og kjær sort, nemlig Corona. Den forventer Tore er moden og klar for salg om bare noen dager.
På et mindre areal enn tidligere forventer Tore å dyrke mer bær. I år anslår han at det blir 20 tonn som for det meste vil bli plukket av ungdommer i nærområdet. Med table top er jordbæra lettere og raskere å plukke. Det gjør at han ikke trenger så mange plukkere, som da han drev på friland.
Tunneljordbærene omsettes vi Gartnerhallen, men Tore selger også fra gårdsutsalget.
Vi ønsker Tore og Marthe lykke til med sesongen!