Bakerovnsbrødbaking hos Leif Arne Asbjørnrød


01.01.14. Det bakes for lite brød i verden. Men en av dem som bidrar med brødbaking er Leif Arne Asbjørnrød i Hedrum. Den gamle bakerovnen på gården er i bruk i dagene før jul. Kunnskapen i bruken av bakerovnen lærte han av sin bestemor. Bakerovnen har plass til 26 brød. Hvert brød trenger korn fra en kvadratmeter matjord, skriver Olav Nordheim


Leif Arne Asbjørnrød fyller bordet med ferske grisla brød fra egen bakerovn.

 

091 web

 

Det ble 25 brød og en «bulle».

 

018 web

 

Brødene må grisles på begge sider for å få den gode skorpa. Grisling er en slags forsteking.

 

040 web

 

Etter omtrent en time i bakerovnen er brøda klare. Det siste som gjøres er å pensle dem med egg for å få den gyldne fargen.

 

053 web

 

Leif Arne blander sammen hvetemjøl, grøpp, mjølk, gjær og litt til etter gammel oppskrift fra Andebu.

 

006 web

 

Deigen har stått til heving i 5 – 6 timer for å få fram den gode smaken.

 

068 web

 

Oldemora til Leif Arne kom fra Ambjørnrød i vestre Andebu. Oppskriften og bakstetrauet er det hun som har kommet med, sier Leif Arne.  

 

064 web

 

Bakerovnsdøra kommer fra Eidsfos Værk.

 

Tekst og Foto: Olav Nordheim

Publuisering: Vidar P. Andresen


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag