Bakerovnsbrødbaking hos Leif Arne Asbjørnrød
01.01.14. Det bakes for lite brød i verden. Men en av dem som bidrar med brødbaking er Leif Arne Asbjørnrød i Hedrum. Den gamle bakerovnen på gården er i bruk i dagene før jul. Kunnskapen i bruken av bakerovnen lærte han av sin bestemor. Bakerovnen har plass til 26 brød. Hvert brød trenger korn fra en kvadratmeter matjord, skriver Olav Nordheim
Leif Arne Asbjørnrød fyller bordet med ferske grisla brød fra egen bakerovn.
Det ble 25 brød og en «bulle».
Brødene må grisles på begge sider for å få den gode skorpa. Grisling er en slags forsteking.
Etter omtrent en time i bakerovnen er brøda klare. Det siste som gjøres er å pensle dem med egg for å få den gyldne fargen.
Leif Arne blander sammen hvetemjøl, grøpp, mjølk, gjær og litt til etter gammel oppskrift fra Andebu.
Deigen har stått til heving i 5 – 6 timer for å få fram den gode smaken.
Oldemora til Leif Arne kom fra Ambjørnrød i vestre Andebu. Oppskriften og bakstetrauet er det hun som har kommet med, sier Leif Arne.
Bakerovnsdøra kommer fra Eidsfos Værk.
Tekst og Foto: Olav Nordheim
Publuisering: Vidar P. Andresen