Spørsmål og fakta om norsk kjøttproduksjon og -forbruk

elg og spælsaupølse IGW 2016 Fotograf Alexander Nussbaum

17.01.19. I debatten om kjøttproduksjon og -forbruk kan man få inntrykk av at nordmenn er verstinger på området, siden vi har naturgitte forhold for mye produksjon av gras, storfe og sau. Spiser vi faktisk mer rødt kjøtt i Norge enn resten av Europa? Hvor mye utslipp kuttes hvis vi dropper å spise kjøtt? Og er det egentlig sunt eller usunt å spise kjøtt? I forbindelse med lanseringen av EAT-rapporten kan det være greit å kunne svare på noen slike spørsmål- her får du svarene.

Seminar 24. januar - Grøntnæringens muligheter under lupen

a Grøntnæringa under lupen

16.01.18. Norsk frukt- og grøntnæring har store muligheter for vekst. Samtidig er næringen utsatt for konkurranse og rekrutteringen til faget er for øyeblikket lav. Hvor skal vi hente vekstkraften fra? Norsk Gartnerforbund (NGF) og NIBIO inviterer til seminar 24. januar.

Les mer om seminaret hos NGF

Minner om- Buss fra Vestfold til Korn 2019

Kornsatsing i Vestfold. Logo.

15.01.18 Vi minner om at Prosjektet "Kornsatsing i Vestfold" i samarbeid med NLR Innovasjon Osloregionen har gleden av invitere til gratis buss for deltagere på Korn 2019. Dette seminaret arrangeres 14. - 15. februar på Quality Hotell Olavsgaard 2013 Skjetten. Korn 2019 blir arrangert for fjerde gang av NIBIOs avdeling for korn og frøvekster og Norsk Landbruksrådgiving. Målgruppen er hele kornbransjen; bønder, rådgivere, forskere, forvaltning og kornhandel. -Vi setter opp felles buss og håper vi blir en gjeng fra Vestfold, sier Oddbjørn Rød i kornprosjektet. Påmeldingsfrist er 25.januar.

Plaster fra norske eggehinner skal prøves ut på sykehus

Nortura Revetal. Egg.

14.01.19. Norsk landbruk og farmasiindustrien har i flere år samarbeidet om utviklingen av et plaster laget av norske eggehinner fra Nortura Revetal. Nå skal det sårlegende plasteret endelig prøves ut på flere sykehus i England. Selve plasteret skal produseres i Irland, men eggeskallmembranen hentes fra råmateriale fra Nortura Revetal. – Norske egg har en høy hygienisk kvalitet som er viktig for et medisinsk produkt, sier Ralf Schmidt i firmaet Biovotec, som produserer plasteret.  Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.

Ledig plass på kornkurset

Kornsatsing i Vestfold

13.01.19. Det er fortsatt ledige plasser på kurset for kornprodusenter på Landbrukshelga 26. - 27. januar.  Temaer for kurset finner du her.  Meld deg på snarest, og få også med deg blant annet foredrag med Yngve Ekern, sosialt samvær med kollegaer fra Vestfold og Telemark, samt festmiddag  m/underholdning. Mer info og påmelding her.

Sortsdemo potet

Poteter. Foto Siri Abrahamsen

12.01.19. I 2018 hadde NLR Viken i samarbeid med Strand Unikorn et demofelt med mange nye sorter hos Pål Næss Holm i Kvelde. I feltet var det 6 småpotetsorter, 12 matpotetsorter og 5 chipspotetsorter.  Les mer og se hele rapporten hos NLR Viken.

Fortsatt ledige plasser på KSL-kurset

KSL permen

11.01.19. Det er fortsatt ledige plasser på KSL-kurset på Landbrukshelga 26. - 27. januar. Det var veldig gode evalueringer på tilsvarende kurs som ble holdt i fjor, og en av deltakerne mente kurset burde være obligatorisk for alle bønder. Program for kurset finner du her.  Vi blir over 150 deltakere denne helga. Meld deg på snarest, og få også med deg blant annet foredrag med Yngve Ekern, sosialt samvær med kollegaer fra Vestfold og Telemark, samt festmiddag m/underholdning.    Påmelding og mer info her.

Solidaritet og massivt signal

Vestfoldinger i toget  Foto Amund Kind

10.01.19. -Tusen takk til alle som stilte solidarisk opp fra Vestfold i tirsdagens fakkeltog mot manglende oppfølging av rovdyrforliket. Det å stå sammen med over 10.000(!!!) andre foran Stortinget og rope "Nok er nok" var sterkt. Både regjeringen og Stortinget må oppfatte dette som et massivt signal fra hele landet, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag.

Se vestfoldinger i fakkeltog hos Vestfold Bondelag

Sjekk om plantevernbeviset ditt går ut iår!

Grunnbok plantevern

09.01.19. I år blir det ikke sendt ut påminnelse fra Fylkesmannen til de som må fornye plantevernbeviset sitt, så dere må selv huske å sjekke om beviset går ut iår.  I utgangspunktet vil det kun bli ett kurs på denne siden av sommeren, 21. og 28. januar på Melsom.  Mer info og påmelding her.  Plantevernbeviset kan også fornyes på nettet.  Mer info om det hos Mattilsynet.

Glad for medlemsvekst

Thorleif Müller profil utsnitt

08.01.19 Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, ønsker godt nyttår til alle medlemmer og samarbeidspartnere! -Jeg er veldig fornøyd med at medlemstallet holder seg høyt, til og med har økt med et par medlemmer i 2018, sier Müller. -Verving er viktig for at vi skal beholde vår tyngde, så tusen takk til alle i lokallaga som har stått på! Takk også til alle tillitsvalgte som bidrar til å gjøre Bondelaget attraktivt og slagkraftig! Uten deres innsats ville verving av medlemmer blitt en tung jobb!

Minner om - Bli med på fakkeltog 8. januar - Regjeringen nekter å følge Stortingets vedtatte rovdyrpolitikk

Fakkeltog mot at regjeringen nekter å følge opp Stortingets rovdyrpolitikk 8.januar 2019

07.01.19. Det er nå over 80 Vestfoldinger som har meldt seg på bussturen innover til fakkeltoget foran Stortinget i morgen. -Det betyr at bussene begynner å fylles godt opp og at de som skal være med må melde seg på nå, sier Amund Kind, rådgiver i Vestfold Bondelag og minner om hvorfor vi reiser innover; regjeringen følger ikke opp vedtatt rovdyrpolitikk og vi stiller solidarisk sammen med de som er mer direkte berørt langs Svenskegrensen i fakkeltog foran Stortinget tirsdag 8.januar.

Påmelding snarest hvis du vil være med.

Her finner du mer info om busstider, stoppesteder og påmelding

Les mer hos Norges Bondelag

Del arrangement på Facebook

Har du meninger til jordbruksforhandlingene?

Studieheftet 2019 Jordbruksoppgjøret

07.01.19 Vi står i startgropa for arbeidet med jordbruksforhandlingene 2019. Årets studiehefte er klart og sendes i disse dager ut til alle lokale Bondelag. Heftet er en god opplæring i landbrukspolitikk og gir et godt grunnlag for diskusjon. Påstander og spørsmål er satt på spissen for å få fram ulike meninger. De fleste lokallaga i Vestfold sender innspill. Ta kontakt med ditt lokallag, eller direkte med fylkesstyret, om du har meninger om jordbruksforhandlingene. Fristen for lokallaga er 15. februar.

Last ned studieheftet her

Potet 2019 - Påmeldingsfrist idag

Poteter. Gartnerhallen.

07.01.19. Potet 2019 arrangeres på Gardermoen 21. - 22. januar.  Her er det gode muligheter for faglig oppdatering gjennom fagforedrag, utstillerbesøk og samtaler med kolleger, rådgivere, forskere og andre. På Potettorget kan du møte mange utstillere som presenterer nyheter - og lære mer. Les mer hos NLR Viken.

Husk fristen for etterregistrering - 10. januar

Utfylling av elektronisk skjema

06.01.19 Fylkesmannen i Vestfold og Telemark minner om at fristen for etterregistrering av opplysninger til søknad om tilskudd er 10. januar. Dette gjelder deg som har levert søknad om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning om ferie og fritid innen fristene som var 15. mars og 15. oktober.

Se sak hos Fylkesmannen om hvilke opplysninger som kan etterregistreres

Kurs for bruk av smågnagermidler (Rottegiftkurs)

Rotte på drikkekar

05.01.19 Det er nå etablert  en autorisasjonsordning slik at bønder som har autorisasjonsbevis for bruk av plantevernmidler, kan ta et tilleggskurs for bruk av enkelte smågnagermidler på egen eiendom. Studieforbundet Næring og Samfunn i Vestfold (SNS) holder kurs og eksamen på Gjennestad lørdag 9. februar kl 9.00.

Se mer informasjon om kurset og påmelding

NLR Viken søker rådgiver - vikarstilling

Kornåker KSL

04.01.19 Da en av NLR Viken sine kornrådgivere går ut i permisjon i mai 2019, søker de etter en vikarierende rådgiver innen kornområdet, som kan være med å videreutvikle rådgivingen sammen med Fagteam Jordbruk. Som rådgiver vil du få en spennende og aktiv arbeidsdag med mange ulike utfordringer. Du får muligheten til å kombinere teoretisk utdanning med egen og andres erfaringer fra rådgiving og forsøksvirksomhet.

Vikariatet varer fram til 1. juni 2020, med en viss mulighet for fast stilling.

Søknadsfristen er 25. januar 2019.

Les mer om stillingen hos NLR Viken

Årets landbruksvideo

Årets brøytevideo

02.01.18 Stadig flere bønder lager flotte filmer av eget arbeid, både med og uten bruk av droner. Fagbladet Traktor har kåret årets landbruksvideo, med flere underkategorier. Samtidig oppfordrer bladet bønder om å produsere "årets brøytevideo".

Se landbruksfilmer på nettsidene til Traktor

Felles buss fra Vestfold til Korn 2019

Kornsatsing i Vestfold. Logo.

31.12.18 Prosjektet "Kornsatsing i Vestfold" har i samarbeid med NLR Innovasjon Osloregionen gleden av invitere til gratis buss for deltagere på Korn 2019. Dette seminaret arrangeres 14. - 15. februar på Quality Hotell Olavsgaard 2013 Skjetten. Korn 2019 blir arrangert for fjerde gang av NIBIOs avdeling for korn og frøvekster og Norsk Landbruksrådgiving. Målgruppen er hele kornbransjen; bønder, rådgivere, forskere, forvaltning og kornhandel. -Vi setter opp felles buss og håper vi blir en gjeng fra Vestfold, sier Oddbjørn Rød i kornprosjektet.

Grønnsakssorter i 2019

rosenkålsorter NLR

29.12.18 Det nærmer seg et nytt år, og mange planlegger vesktsesongen 2019. Nå har NLR Viken lagt ut sin sortsliste for grønnsaker. Sortene er forsøkt satt opp etter tidlighet. Sorter som er merka prøvesort må bare prøves i begrenset omfang. Sortslista er veiledende og er skrevet på bakgrunn av egne observasjoner fra prøvedyrking, erfaringer hos dyrkere, reiser til utlandet og kommentarer fra frøleverandører og de andre rådgivingsenhetene innen Norsk Landbruksrådgiving.

Les mer hos NLR Viken

God Jul !

juleklokker

24.12.18. 

Vi på Grønt Fagsenter ønsker alle våre lesere en riktig God Jul og et Godt Nytt År.  Kontoret til Vestfold Bondelag er stengt fram til 2. januar.

Hvordan lykkes med julematen?

Julemat

22.12.18. En viktig del av juletradisjonene er knyttet til maten.  Til jul lager mange mat som man ikke lager ellers i året, og derfor er det ofte litt usikkerhet knyttet til framgangsmåten. Bama har samlet mange oppskrifter og tips til hvordan man skal lykkes, og har også tatt med noen oppskrifter på litt lettere julemat, hvis behovet for det melder seg i romjulen.  Les mer hos Bama.

Nytt klassifiseringssystem for storfê

Storfeslakt

21.12.18. Fra 7. januar 2019 innføres et nytt system for fastsettelse av klasse for storfe. Den største endringen vil være at klassifisørene ikke lenger skal avgjøre slaktets klasse, men at dette blir gjort automatisk ut fra registreringer om det gjeldende slaktet. Den nye metoden baserer seg i stor grad på forholdet mellom vekt og lengde på slaktet, samt alder, kjønn, rase og data fra Husdyrregisteret.  Les mer hos Nortura.

Forebyggende hygiene i grønnsaker, potet og annen planteproduksjon

Jordstruktur. Foto Julie Wiik, NLR

20.12.18. Jorda er en av bondens viktigste ressurser på gården. Hvordan tenker vi da for å redusere risikoen for at den smittes med uønskede sjukdommer, virus, bakterier og nematoder? NLR Viken inviterer til fagdag på Gjennestad 16. januar om disse temaene. Møtet passer for alle med planteproduksjon.  Les mer hos NLR Viken.

 

Vil ha sterkere bondestemme i de internasjonale klimaforhandlingene

Bjørn Gimming innleder under COP24. Foto Kiara Worth

19.12.18. Bønder over hele verden var samlet da FNs klimaforhandlinger gikk av stabelen i Katowize. Nestleder i Bondelaget, Bjørn Gimming, mener bøndenes stemme inn i forhandlingene må bli sterkere i årene framover. – Vi jobber med naturen og kjenner klimaendringene på kroppen, samtidig vi sitter på viktige løsninger, sier Gimming.  Les mer hos Norges Bondelag

Regjeringen etablerer ulvereservat

ulv.jpg

17.12.18. Regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, nekter å regulere ulvebestanden ned til det nivået som Stortinget har bestemt. - FrP, Høyre og Venstre etablerer i praksis et norsk ulvereservat. Et tillitsbrudd, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag og legger til; -Når det gjelder ulv er det foreløpig bønder og befolkningen langs svenskegrensa som er hardest ramma, men de skal vite at vi støtter dem!

Les mer hos Norges Bondelag om regjeringens ulvereservat

-Manglende faglig grunnlag for myrforbud!

Oppdyrking av myr

17.12.18. Regjeringa foreslår forbud mot nydyrking av myr. – Det er stor usikkerhet om klimaeffekten av regjeringas forslag, mens konsekvensene for norsk matproduksjon og beredskap er store, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. Les mer hos Norges Bondelag

Årets julegave? Landbrukshelga 26.-27. januar 2019

Elisabeth Larsen er Landbrukshelg general

16.12.18. - Dette blir en flott gjeng! Det er nå 120 påmeldte til Landbrukshelga 2019, men det er plass til flere før vi lukker påmeldingen endelig, sier Elisabeth Larsen i Studieforbundet Næring og Samfunn og følger opp med et aldri så lite julegavetips; -Det å gi bort Landbrukshelga vil være en flott julegave til bønder "som har alt". Eller du kan kanskje tilby deg å være avløser akkurat denne helga for noen som kan tenke seg å dra dit?

Les mer om Landbrukshelga 2019 og meld deg/andre på her

Hurra!

Gave fra Gjensidigestiftelsen desember 2018

15.12.18. Gjensidigestiftelsen dukket fredag opp i lunsjen på Grønt Fagsenter og overrakte årets største julegave til 4H Vestfold. Vi fikk kr. 350 000,- til å gjennomføre prosjektet Sjø og land - hand i hand. Ikke rart at det da kom et "hurra" fra 4H Vestfold

Siste styremøte før jul

Styret i VB fikk se på kjøttfe hos Silje Eckdahl

15.12.18. 2018 har vært et spennende og hektisk år i Vestfold Bondelag. Denne uka hadde vi årets siste styremøte, hjemme på gården hos Silje Eckdahl i Horten. Noen av sakene som ble diskutert var en oppdatering av Vestfold Bondelags mediaplan, forberedelser til jordbruksforhandlingene 2019 og ikke minst hvordan vi mener organisasjonen skal tilpasse seg regionreformen. Les mer om dette hos Vestfold Bondelag

Revidert RPBA støttes - på visse vilkår...

Revisjon RPBA Illustrasjon 150

14.12.18. Regional Plan for Bærekraftig Arealpolitikk (RPBA) revideres nå og har vært på høring i høst. RPBA skal sørge for en effektiv og riktig bruk av arealene i Vestfold. Det er i denne planen det legges føringer for vernet av matjorda i vårt fylke. Og ikke bare vern; Vestfolds samfunnsmål nr 2 er faktisk at matjordarealet skal være økt i 2040. Her kan du lese hva Vestfold Bondelag og Jordvern Vestfold mener om reviderte RPBA

7 av 10 griser er med i Dyrehelseprogrammet

Griser som trives hos Lars Kristian Rustan  Foto: Amund Kind

13.12.18. Etter initiativ fra en samlet kjøttbransje ble det i januar 2018 vedtatt eget dyrevelferdsprogram for slaktegris. Det viktigste tiltaket er at alle slaktegrisprodusenter skal samarbeide med veterinær om å ha gode og dokumenterte rutiner for å sikre god dyrevelferd i sin besetning. -Resultat av aktiv jobbing fra hele svinenæringa.

Nå må vi få med alle, sier Norges Bondelag, og viser til at fra 1. januar vil bonden få trekk i betalinga fra slakteriet om man ikke er med.

Verdig plakettfest og invitasjon til nyttårsfest i 4H

Logo_4H_Norge_farge

12.12.18. 4H gjør en flott jobb for barn og ungdom i Vestfold. Tidligere i november fikk 41 4Here sine fullt fortjente plaketter. 4. januar inviteres alle juniorer, seniorer og alumnmedlemmer i 4H Vestfold til nyttårsball!

Nå lanseres GodtBondevett.no

godtbondevett Stenerud

11.12.18. Nettsiden har gått gjennom en skikkelig oppfriskning, og byr nå på nye filmer og historier som oppfordrer til åpenhet og dialog om psykisk helse. -Gjennom denne nettsiden gjør vi et målrettet grep for å øke bevisstheten og kunnskapen i næringa om temaet, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. 

Les mer om GodtBondevett.no

Julemøte for TYR

Tyr julemøte 061218 Forsamlingen

10.12.18 Forrige uke var det mange julemøter og avslutninger. TYR hadde sitt årlige julemøte på torsdag. -Dette har vært en travel uke med mye kveldsarrangementer for oss bønder, så vi var fornøyde med oppmøte på 36 skt, sier leder i TYR Vestfold, Silje Eckdahl. Denne gangen på Flykafeen noe som var svært så velykket, flotte lokaler og veldig god mat, julebuffet. -Vi legger stor vekt på det sosiale i Tyr Vestfold, sier Eckdahl, -Det er tydelig at folk ønsker å få god tid til å prate med sidemann, men noe faglig må vi ha hver gang.

Norges Bondelags adventskalender

Norgetrengerbonden

09.12.18 I adventskalenderen inviterer Norges Bondelag til en rundreise i landbruksnorge, når de hver dag presenterer ett av de 100 000 bildene fra emneknaggen #norgetrengerbonden. I løpet av året har vi passert utrolige 100 000 bilder med #norgtrengerbonden på Instagram. Dette er verdt en feiring! Fram til julaften deles 24 gode øyeblikk fra #norgetrengerbonden på nytt. Hvert bilde forteller sin historie.

Se dagens bilde i Norges Bondelags adventskalender

 

Nye tillitsvalgte i lokale Bondelag

Nye tillitsvalgte 061218 Anne Helene Bruserud

08.12.18 I Vestfold er det omtrent 100 tillitsvalgte i Bondelagets 18 lokallag. I år var det mye gjenvalg, og bare tre nye ledere. Likevel deltok 11 nye tillitsvalgte på samling for å lære mer om Bondelaget og få tips til godt styrearbeid og aktiviteter lokalt. Anne Helene Bruserud (bildet) er fylkesstyremedlem og ledet kvelden. Hun er opptatt av aktiviteter for medlemmer og godt og ryddig organisasjonsarbeid.

Hei, unge bønder og landbruksinteressert ungdom i Telemark og Vestfold!

Nå er det min tur Landbrukshelga 2019

07.12.18. Bygdeungdomslaget og Bondelaget har minst to funksjoner; Vi har klare meninger om rammevilkårene for å drive landbruksnæring i Norge, men vi spiller også en viktig rolle som sosial møteplass på bygdene. - På Landbrukshelga 2019 får du begge deler! sier Anne Snarteland og Jon Olav Svartdal, ledere i Telemark og i Vestfold Bygdeungdomslag. -Er du under 36 år og Bondelagsmedlem får du Nå er det min tur-kurset og hele helga for utrolige kr 700,-. Så her er det bare å melde seg på, oppfordrer de to lederne!

 

Landbrukshelga arrangeres i Langesund 26.-27. januar. Det er felles åpning og to valgfrie foredrag før Nå er det min tur-kurset starter. På kvelden er det felles festmiddag med underholdning.

 

Se programmet for Nå er det min tur/Unge Bønder-kurset   

Se program og påmelding for hele Landbrukshelga 

Advarer mot ensidig fôring

Halmballer

06.12.18 Flere titalls storfe har blitt syke på grunn av ensidig fôring av ubehandlet halm, eller frøhøy. Noen har også dødd som følge av forstoppelse. Dette skyldes ikke importert fôr, men ensidig fôring med lavt fordøyelsig fôr. Et samlet fagmiljø har gått sammen om å sende ut en viktig advarsel. Varemottagerne har sendt medlinger direkte til sine leverandører, men vi gjentar advarselen her på Grønt Fagsenter.

Les mer hos TINE

Ja, vi trenger hverandre!

Beredskap 041218 Ingress

06.12.18 Dette er oppsummeringen etter møtet mellom bønder og beredskapsetater denne uka. Fylkesberedskapssjefen, brannvesenet, Sivilforsvaret, Skagerak Nett og Mattilsynet hadde alle eksempler på at bøndene og deres ressurser er viktige ved hendelser og kriser. Samtidig er bønder som næringsdrivende spesielt avhengig av at infrastrukturen i samfunnet er intakt. Vestfold Bondelags møte om beredskap samlet nærmere 50 bønder på Gjennestad. Dialogen mellom landbruket og myndigheter viste et godt samarbeid som vi ønsker å ta vare på.

Hei, kornbønder i Vestfold og Telemark!!

Kornsatsing i Vestfold. Logo.

05.12.18 - Vi har fått til et veldig bra program for kornbønder på Landbrukshelga 2019, sier Oddbjørn Rød, prosjektleder i kornprosjektet i Vestfold. -Topp foredragsholdere og aktuelle temaer for deg som vil holde deg oppdatert. Nå er det stor påmelding til Landbrukshelga, men foreløpig veldig få som har valgt korn. -Det er litt synd, for korn har blitt etterlyst som tema i mange år. Nå er det endelig på plass og jeg håper det kommer mange kornbønder fra både Vestfold og Telemark, sier Rød. Landbrukshelga arrangeres i Langesund 26.-27. januar. Det er felles åpning og to valgfrie foredrag før selve kornkurset starter. På kvelden er det felles festmiddag med underholdning.

Se programmet for delen som handler om korn

Se program og påmelding for hele Landbrukshelga

Stor interesse for solstrøm på låvetak

Simen Bergan prosjektleder Solstrøm fase II

04.12.18 Det møtte opp 60 bønder da Vestfold Bondelag og Vestfold Klima- og energiforum inviterte til fagdag om solstrøm. Simen Bergan (bildet) er prosjektleder for "Solstrøm fra gårdsbruk i Vestfold - fase II". Han skal følge opp fem gårdsbruk på vei til strømproduksjon på eget låvetak, og dele noe av denne kunnskapen med alle bønder. Kort sagt er lønnsomheten avhengig av at du har behov for strømmen selv, og støtteordninger (som fra Vestfold Fylkeskommune) er avgjørende for de fleste som vil investere i solceller. Gikk du glipp av fagdagen? Det er kveldsmøte i Tjølling om samme tema onsdag 5. desember. Se program og påmelding.

Store klimamuligheter for landbruket

Lars Petter Bartnes. Klimamøte 2018. Foto A. Tjomsland, NIBIO

03.12.18. Over 120 deltakere var samlet da Norges Bondelag og NIBIO inviterte til seminar om hvordan landbruket og bonden kan bli mer klimavennlige. - Jeg er overraska over hvor mange muligheter næringa, forskningsmiljøene og bonden i sum har for å tilpasse matproduksjonen vårt et endra klima og samtidig redusere klimaavtrykket, sa Bartnes til de frammøtte. Les mer hos Norges Bondelag

Valgkomitèen i Vestfold Bondelag er i gang

Ledermøte VB 2018 Valgkomiteen fortalte litt om ønsker behov og status

02.12.18. Valgkomitèen i Vestfold Bondelag har startet sitt arbeid. Hans Harald Kirkevold er leder av årets komite som skal fremme forslag til kanditater til styremedlemmer og andre verv i fylkeslaget. Valget foregår på årsmøtet i Vestfold Bondelag 13. mars.

Alle vekst i kjøttfêproduksjonen skjer ikke i kornområdene

Anders Huus 18

01.12.18.  I Bondebladet og Nationen denne uka blir det framstilt som at all vekst i ammekuproduksjonen skjer i kornområdene. - Dette er ikke riktig, skriver seniorrådgiver Anders Huus i et svarinnlegg til Bondebladet. Både på Vestlandet og i Trøndelags dal- og fjellbygder gikk riktignok antall produsenter ned fram mot 2015, men denne trenden er nå snudd. Les artikkelen i Bondebladet.

Ungdommen fikk gode tips

Ivar Ree presenterer prosjektet Unge bønders psykiske helse2 web

30.11.18. Unge bønder og landbruksinteresserte ungdommer som møtte opp i stuene på Melsom vgs forrige torsdag fikk gode tips til hvordan de kan forberede seg både mentalt og agronomisk på mer ekstremvær.

Stormøte om bonden og beredskap 4. desember

TRyggere sammen brann

29.11.18 Er vi beredt? Er vi bønder forberedt på hva som kan skje av kriser og hendelser i egen kommune eller bygd? Vet vi hvordan vi kan bidra og hvordan myndighetene ser på landbrukets ressurser i en krise? Vestfold Bondelag inviterer alle bønder i Vestfold til stormøte i gymsalen på Gjennestad tirsdag 4. desember kl 19.00. Vi møter fylkesberedskapssjefen, brannsjefen, Sivilforsvaret, Mattilsynet og Skagerak Nett. Sammen kan vi bli bedre på lokal krisehåndtering. Møt opp og delta i diskusjonen!

Omsetningsrådet tillater utkjøpsordning for svin

Purke og grisunger

28.11.18. Omsetningsrådet godkjente tirsdag søknaden fra markedsregulator Nortura om muligheten til å kjøpe ut deler av svineproduksjonen. -Vi har overproduksjon av flere produkter i landbruket.  Det er ikke en holdbar situasjon verken for bonde, industri eller forbruker. - Det tas nå nødvendige grep for å redusere produksjonen av svinekjøtt og få produksjonen til et nivå som samsvarer med etterspørselen i markedet. sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.   Les mer hos Norges Bondelag

Stort engasjement på ledermøtet til Vestfold Bondelag

Ledermøte VB 2018 Thorleif Müller og Bjørn Gimming

27.11.18. Nærmere 50 deltakere og gjester samlet seg i helga på Thorbjørnrud Hotell på Hadeland da Vestfold Bondelag arrangerte sitt Ledermøtet 2018. Markedsregulering, klimaforhandlinger, regionreform, juridisk service, lokallagsarbeid og siste nytt fra både Bondelaget og samvirkebedriftene stod på programmet og temaene skapte engasjement. 

Les mer fra Ledermøtet 2018 hos Vestfold Bondelag

Landbrukshelga 2019 - nå uten badebukse...

Landbrukshelga 2019 Logo m grønn stripe til web 150

25.11.18. Landbrukshelga i Langesund går av stabelen 26.-27.januar. Denne uka fikk vi beskjed om at Badeland dessverre er stengt. -Badebuksa får bli hjemme denne gangen, men vi har fått på plass gode alternative aktiviteter, særlig for barna, og prisene er justert ned noe. Dette skal uansett bli en flott helg for bønder og landbruksinteresserte i Telemark og Vestfold, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag.

Les ned og meld deg på her

Skjærgaarden Gartneri er vinner av Gartnerhallens Innovasjonspris 2018

Skjærgaarden gartneri

24.11.18. En glødende interesse for å teste ut nye produkter, som årets melonproduksjon, sammen med et ektefølt engasjement for hvordan de kan forbedre kvaliteten på jorden de dyrker i, gjorde at Skjærgaarden Gartneri gikk helt til topps i konkurransen om Gartnerhallens Innovasjonspris 2018.

Les mer på gartnerhallen.no