Vivestad Bondelag siste lokale årsmøte i høst

ÅM Vivestad 2019 lite middag

08.11.19 Mandag ble årsmøterunden i de lokale Bondelaga avsluttet. Da hadde Vivestad Bondelag sitt årsmøte på Sagatun. 40% av medlemmene møtte opp for å gjennomføre årsmøtesaker, høre på fylkesleder Thorleif Müller og ikke minst spise en god middag med tilhørende sosialt samvær. Det meldes jevnt over om godt oppmøte og mye gjenvalg på de lokale årsmøtene. Det er totalt fem nye lokallagsledere.

Grunnkurs i korndyrking

Kornsatsing i Vestfold

07.11.19. Korn er viktig i Vestfold, og det dyrkes korn på nesten 70 % av jordbruksarealet vårt. For å lykkes som kornprodusent er grunnleggende kunnskaper viktig. Samtidig som det kan være med på å øke gleden og stoltheten ved å være bonde. Tidligere kornkurs har blitt svært positivt mottatt med stor påmelding, så Kornprosjektet i Vestfold følger derfor opp med et nytt 5 kvelders kornkurs på Gjennestad Gartnerskole med oppstart 19. november. Program og påmelding her.

Fokus på standardavtaler i Hedrum

Hedrum årsmøte 2019 Nyvalgt styre og rådgiver Amund Kind_ingress

07.11.19. Bondelagets juridiske service og standardavtaler er en viktig medlemsfordel for mange bønder og var tema under Hedrum Bondelags årsmøte sist uke. Diskutert ble også ressursene Larvik kommune bruker på sitt landbrukskontor, mens Torstein Lie fikk fornyet tillit som lokallagsleder.

Ny leder i Ramnes Bondelag

Åm Ramnes 2019 Anders Løverød ny leder

06.11.19 På årsmøtet i Ramnes Bondelag ble Anders Løverød (bildet) valgt til ny leder. Nye styremedlemmer ble Hans Wilhelm Wedel Jarlsberg og Tor Lid Wåle. Elise Kirkevold ble gjenvalgt som styremedlem. Årsmøtet ble holdt på Stange gjestegård der det ble servert en flott buffet.

Alle må få muligheten!

Elin verver medlem 3150

05.11.19. -Vi er stolte av å være landets største organisasjon for bønder og andre med hjerte for norsk matproduksjon, sier Elin Røed, org.sjef i Vestfold Bondelag, men skynder seg å legge til at det er plass til flere medlemmer! Lokallagene i Vestfold har fått klar beskjed om at alle som tar over en gård bør kontaktes og få muligheten til å bli med i Bondelaget. Nå er det dessuten en ekstra vervepremie ut året...

Nyttig informasjon til bonden

info til bonden

04.11.19. Fylkesmannens Landbruksavdeling i Vestfold har flere ganger i året sendt ut et skriv med viktig informasjon til bonden.  Dette er heldigvis videreført etter sammenslåingen med Telemark. Tidligere kom skrivet som et fysisk ark i postkassa, men de siste årene har det kun kommet elektronisk.  Siste utgave av "Informasjon til bonden" inneholder informasjon om blant annet produksjonstilskudd og erstatningsordninger, mentorordning for bønder, samt ulike kurs og fagkvelder.  Les hele skrivet hos Fylkesmannen.

Årets avløser i Vestfold

Årets-avløser-2019-520x245

03.11.19. Under høytidelige omstendigheter kåres hvert år «Årets avløser» for hver fylke i forbindelse med høstsamlingen i regi av Norske Landbrukstenester.

Dette er en utnevnelse for å sette pris på våre gode avløsere i den jobben de gjør ute hos bøndene gjennom hele året. Under årets kåring var det landbruksvikar, Arnfinn Strand, som fikk den velfortjente utnevnelsen «Årets avløser i Vestfold». Han er alltid positiv, gjør en grundig jobb og har godt håndlag med dyrene. Les mer hos Vestfold Landbrukstjenester

Ny leder både i Sandar og Andebu

Neket

02.11.19. I Andebu ønsket Erik Grytnes å gi seg etter 3 aktive år, og Bjarne Sommerstad ble valgt til ny leder.  Ellers ble det gjenvalg på resten av styret.  I Sandar ønsket Hans Edvard Moe Østby avløsning, og Birgitte Ringdal Brekke ble valgt til ny leder.  

Ny leder i Hof- gjenvalg i Tjølling

Erik S Roso

01.11.19: Det er tett med lokallagsårsmøter nå i oktober.  Denne uka har blant andre Hof og Tjølling hatt årsmøter.  I Hof Bondelag ville Petter Åsberg Kjennerud ha avløsning, og ny leder ble Erik Semb Roso. Nye i styret i Hof ble Jon Andreas Johansen og Sander Greeen Tymczuk. I Tjølling Bondelag tok Øivind Skjeggestad gjenvalg. Her kom det også to nye inn i styret; Frants Chr Klaastad og Kjell Erik Strand.

Stor interesse for fagkveld om korntørker og kornlager

Fagkveld 241019. Fullt hus på Borgen Mølle

31.10.19. Det ble veldig godt frammøte da Kornsatsing i Vestfold inviterte til fagkveld om korntørker og kornlager. Kvelden startet med besøk hos Bjørn Erik Gran og Leif Gunnar Fevang, som har ulike løsninger på korntørking. Deretter gikk turen til Vestfoldmøllene avd. Borgen for mat, samt tips og råd om sikker lagring av korn.  Espen Revfem fortalte om sine erfaringer med mobil tørke, og Nils O. Kverneland fra Innovasjon gikk gjennom endel økonomiske forhold.

Slår alarm for frukt og grønt

Epler og potet

30.10.19. I flere år har godkjente plantevernmidler forsvunnet fra det norske markedet. Det er innen frukt og grønt problemet er størst. Både Gartnerhallen, Norges Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving får meldinger om at produsenter vurderer å gi seg. - Hvis vi ikke har effektive bekjempelsesmidler vil fruktdyrkingen i Norge slik vi kjenner den bli borte. Du kan produsere økologisk, men volumet forsvinner, sier Harald Buttedahl. Han er fruktbonde i Lier, og styremedlem i Gartnerhallen. Les mer i Bondebladet.

 
 

Høstens eneste HMS-kurs starter 7. november.

HMS

30.10.19.  Hvis du vil være med på høstens HMS-kurs må du melde deg på snarest ! Kurset starter på Gjennestad torsdag 7. november. Arbeidsmiljøloven pålegger alle som er leder for en virksomhet å kunne dokumentere HMS-kompetanse. Kravet gjelder alle som har fast eller tilfeldig hjelp av noen i gårdsdrifta. (gjelder også ubetaltarbeidskraft innen egen familie). Kurset består av 3 deler (2 samlinger, og 1 del egenlæring)  Kurslærer er Knut Olav Omholt fra Norsk Landbruksrådgiving HMS. Mer informasjon og påmelding her.

Framtidsbonden trenger gode velferdsordninger

Kristian Nilsson. Bilde fra landbruk.no

29.10.19. Norsk Landbrukssamvirke har satt fokus på velferdsordninger for bønder. I en av artiklene er både Harald Lie fra Våle og Anne-Helene Sommerstad Bruserud fra Andebu intervjuet.  Bildet som illustrerer artikkelen er Kristian Nilsson, Andebu.  Både Bruserud og Lie fokuserer blant annet på at gode velferdstjenester er viktig for at norske bønder skal kunne stå på hver dag for å produsere sunn og bærekraftig mat.  Les mer på landbruk.no

Gjenvalg i Sem Bondelag og Brunlanes Landbrukslag

ÅM Sem 2019 Forsamlingen

28.10.19 Forrige uke var det årsmøter i Sem Bondelag og i Brunlanes Landbrukslag. Begge steder var det gjenvalg på leder. I Sem fortsetter Lars Rom som leder, og han får med seg Kristian Hotvedt som nytt styremedlem. I Brunlanes ble Per Halvor Mostad gjenvalgt. Her er Marthe Hillestad ny i styret. Bildet er fra årsmøtemiddagen i Sem.

Årsmøte i Vestfolds største lokallag

ÅM SSLL 2019 Gjennomgang årsmelding

27.10.19 Med 325 medlemmer er Sande og Strømm Landbrukslag det største lokallaget i Vestfold. De hadde årsmøtet på Bondeheimen i Sande denne uka. Per-Øivin Sola (bildet) ble gjenvalgt som leder. Sande og Strømm Landbrukslag har mye aktivitet og et godt samebeid med bygdeungdomslaget. På årsmøtet ble det lagt gode planer for lokale arragementer denne vinteren.

Ønsker to spor i landbruksutdanninga

Tor Fredrik Bjune er lærling hos Bjørnar Langklep

26.10.19 Vestfold er at av fylkene som har prøvd ut ordningen med lærlinger i agronomutdanninga. Dette kalles ofte 2+2, fordi det er to år i skole og to år som lærling. Det er gode erfaringer med dette i Vestfold, og nå skal ordningen evalueres. Nå er Norges Bondelag, Norske Landbrukstjenester og NHO Mat og Drikke enige om å jobber for muligheten for å ha to spor i landbruksutdanningen; en fagutdanning med læretid i bedrift og en treårig agronomutdanning i skole.

Les mer hos NHO

Gjenvalg i Våle, Stokke og Kjose Bondelag

ÅM Stokke 2019 Lite Middag

25.10.19 Denne uka har det vært flere årsmøter i lokale Bondelag. I Våle Bondelag og Kjose Bondelag ble hele styrene gjenvalgt, og i Stokke Bondelag var det bare utskifting av ett styremedlem. Dette viser at mange trives i vervet og er villige til å gjøre en jobb videre. Det meldes gjennomgående om bra oppmøte og god stemning på årsmøtene. Bildet er fra middagen i Stokke.

Årsmøte i Fon Bondelag

ÅM Fon 2019 Årsmøtesaker

24.10.19 Tirsdag kveld var det årsmøte i Fon Bondelag på lokalet Vonheim. Her var det som vanlig god stemning og god servering. Leder Snorre Langeland ble gjenvalgt. I tillegg til årsmøtesaker og nytt fra fylkeslaget, hadde Fon Bondelag quiz og historisk kvarter.

Melkebønder jaktet på marginene

Storfekafe 221019 Lite Forsamlingen

24.10.19 TINE og Nortura arrangerte Storfekafe på Gjennestad denne uka. Det var godt oppmøte fra bønder som ville høre innleggene "Jakten på marginene" og "Hvilke grep kan jeg gjøre på egen gård?". Det var Natalie Mørken fra Nortura og Marthine Dæhlie fra TINE som sto for det faglige. Det ble også tid til en god kollegaprat og kaffe og kringle fra kjøkkenet.

Ny leder i Borre og Undrumsdal Bondelag

Karsten Berg leder Borre og Undrumsdal Bondelag

23.10.19 På årsmøtet i Borre og Undrumsdal Bondelag ble Karsten Berg fra Nykirke valg til ny leder. Han overtar etter Christian Apeness som ble takket av på årsmøtet. For øvrig var det gjenvalg på resten av styret. Årsmøtet ble avholt på fredag kveld i grillhytta på Stenbjørnrød gård. Hans Jørgen Olsen Røren var representant fra Vestfold Bondelag og orienterte om aktuelle saker. 

Bli med på Storfe 2019 - gratis buss fra Vestfold!

Ammeku på beite Foto Tyr

22.10.19 Konferansen Storfe 2019 arrangeres på Gardermoen 27.-28. november av Felleskjøpet, Geno, Norsk Landbruksrådgiving, Nortura, Tine og TYR. NLR Viken og Felleskjøpet Agri samarbeider om gratis busstransport for storfeprodusenter i Vestfold. Både konferansen og gratis busstransport har påmeldingsfrist 27. oktober.

Se påmelding til gratis buss her

Se program og påmelding til konferansen her

Myter og sannheter om poteten

Hjertepotet fra landbruk.no

21.10.19. Poteten ble svartlista av lavkarbotilhengerne tidlig på 2000-tallet. Nå scorer den full pott på de ferskeste mattrendene. Men, er det egentlig sant at poteten er usunn og fetende? Les om 5 potetmyter, og finn ut hvorfor de ikke stemmer.

Telemark Bondelag m.fl delte ut reflekser

Telemark Skogselskap hadde ordnet gran med kongler og Felleskjøpet stilte med traktor som demonstrerte effekten av refleks

20.10.19. Trygg Trafikk i Telemark v/ Brita Straume inviterte Telemark Bondelag, Bygdekvinnelaga i Bø og Sauherad og Telemark Skogselskap til felles innsats på Nasjonal refleksdag på torsdag. Dette for å markere at vi som kjører store landbruksmaskiner setter stor pris på myke trafikanter med refleks nå i høstmørket.

Nå er det tid for årsmøter i de lokale bondelaga - rapport fra Botne og Hillestad

Botne og Hillestad Årsmøte 2019 Nestleder Camilla Røed ledet møtet

19.10.19. Denne uka startet perioden med årsmøter i de 18 lokale bondelaga i Vestfold.  Først ut var Botne og Hillestad som hadde årsmøte torsdag kveld. Årsmøtene er en viktig arena for medlemsdemokratiet, så møt opp og si din mening. Årsmøtene er også en hyggelig sosial møteplass for medlemmene. Les mer om lokale årsmøter og årsmøtet i Botne og Hillestad. 

Ny forskrift om regulering av svineproduksjonen

Grisepurke med unger. Foto fra Landbruksdirektoratet

18.10.19. I jordbruksoppgjøret 2018 ble det enighet mellom bondeorganisasjonene og staten om å regulere antall avlspurker og antall slakt/omsatte purker i svineproduksjonen. Norges Bondelag er fornøyde med at ny forskrift om regulering av svineproduksjon endelig er lansert og at det blir en overgangsperiode på fem år slik at svinebønder får tid til å tilpasse seg  

Mange møtte opp på tilskuddshjelpen i Andebu

Andebu Bondelag og landbrukskontoret inviterte til tilskuddshjelp Foto Andreas Aske

17.10.19. Fristen for årets RMP-søknad og andre omgang av årets produksjonstilskudd gikk ut på tirsdag. Det vil fortsatt være mulig å justere søknaden fram til 29.oktober. I Andebu er det forhåpentligvis få som trenger å justere, da mange fikk god hjelp til å fylle ut søknaden sist uke.

Enighet om reduksjon av melkeproduksjonen i Norge

Melkeglass

16.10.19 Det er enighet mellom Norges Bondelag og regjeringa om hvordan melkemengden i Norge skal reduseres framover. -Jeg er fornøyd med at Staten og Bondelaget har kommet til enighet, sier leder i Vestfold Bondelag Thorleif Müller. -Nedskaleringen blir kostbar for melkebøndene, men Statens bidrag på 200 mill hjelper noe. Staten har vært konstruktiv i forhandlingene, og søkt løsninger som demper skadevirkningen av nedskaleringen, sier Müller.

Høyaktuell markdag om avdriftsreduserende tiltak

Markvandring avdriftsreduserende tiltak

16.10.19. Fra 2020 vil Mattilsynet kunne godta bruk av plantevernmidler nærmere vann og vassdrag på visse vilkår hvis bonden sørger for tiltak som reduserer avdriften. Det var derfor et høyaktuelt tema da NLR Viken mandag inviterte til markdag om avdriftsreduserende tiltak på Gjennestad.

Fagkveld med fokus på håndtering av korn på gårdsnivå.

Kornsatsing i Vestfold

15.10.19. Kornsatsing i Vestfold inviterer til fagkveld med fokus på håndtering av korn på gårdsnivå 24. oktober. Oppmøte kl 18.00 hos Bjørn Erik Gran, Høyjordveien 425, Andebu.  Deretter blir det besøk hos Leif Gunnar Fevang, Håskenveien 43, Andebu.  Ca kl 20.00 blir det mat på møterommet hos Vestfoldmøllene avd. Borgen, før Espen Revfem forteller om erfaringer med mobil tørke etter første driftsår. Det blir også kort om investeringsstøtte og søknad V/Nils O. Kverneland, samt at Vestfoldmøllene gir råd om sikker lagring av korn.  Mer info og program her.

 

Møte med MDG om framtidas matproduksjon

Hjørnegård og Moskvil. okt19

14.10.19. -Vi må være ambisiøse, men også realistiske, sa generalsekretær Sigrid Hjørnegård da hun var på gårdsbesøk hos Harald Moskvil i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, deltok også. - Det er positivt at partiet vil øke produksjonen av grønt, korn og proteinvekster. Vi må bare passe på at markedet øker i samme takt som produksjonen, ellers får vi en ødeleggende overproduksjon, sier Thorleif Müller. - Vi har mange felles mål, som økt norsk andel og styrket tollvern.

 

Ramnes Bondelag på besøk hos EMIL-prisvinnerne

Ramnes. Medl.møte 081019. Baking av snurrings.

13.10.19. Den 8. oktober var medlemsmøte i Ramnes Bondelag på besøk hos årets EMIL-prisvinnere, Ingunn og Georg Skjeggestad. 20 frammøtte fikk et veldig koselig og informasjonsrikt møte. Fam. Skjeggestad fortalte og hadde omvisning på deres besøksgård og gårdsbutikk og de serverte nystekte snurringser fra bakerovnen.

Markdag 14.10. om avstandsgrenser til vann m.m.

Åkersprøyte. Foto fra NLR Viken

12.10.19. NLR Viken inviterer til markdag mandag 14. oktober om avstandsgrenser til vann, dysetyper avdriftsreduserende tiltak. Vi får med oss Per Ivar Hanedalen (NLR Østafjells) som forteller om ulike dyser, bruksområder og sprøyteteknikk for øvrig. Han har med seg testutstyr som viser sprøytedusjen fra forskjellig dyser. Vi har fått lov å etablere et demofelt hos nabo til Gjennestad, Helge Vethe med bruk av dyser med svært lite avdrift – sprøytet ved "mye" vind. Kaffeservering.  Les mer hos NLR Viken.

Maskinførerkurs på Gjennestad

Hjullaster og gravemaskin

11.10.19. Det er noen få ledige plasser på Maskinførerkurset som Vestfold Landbrukstjenester arrangerer på Gjennestad i oktober og november.  Oppstart er allerede førstkommende tirsdag 15. oktober kl 17.00.  Myndighetene har i forskrift om arbeidsutstyr fastsatt regler om at enhver som skal bruke masseforflytningsmaskiner

må dokumentere kompetanse til å håndtere utstyret på en forsvarlig måte gjennom sertifisert sikkerhetsopplæring. Dette er både et svært viktig skadeforebyggende tiltak, kompetansen dokumenteres og den enkelte vil kunne føle seg sikrere i jobben. Påmelding snarest. Les mer hos Vestfold Landbrukstjenester.

Landbrukspodden: Alt du vil vite om norsk korn

Eli Reistad, med tekst.

10.10.19. Denne uka er Eli Reistad, den nye sjefen i Norske Felleskjøp, gjest i Landbrukspodden. Vi blir bedre kjent med henne, men hun benytter selvsagt også anledningen til å snakke om norsk korn! Hvordan fungerer markedsreguleringa for korn, hvordan øker vi norskandelen for korn og ikke minst, blir det et godt kornår? Dette med mer får du svar på når Eli Reistad og fagsjef i Felleskjøpet, Sindre Flø, er gjester i studio. Hør Landbrukspodden her.

 

Mentorordning i landbruket

Mentorpar. Foto fra NBS

09.10.19. Mentorordninga i landbruket innebærer at en fersk bonde gjør en formell avtale med en erfaren kollega om å bistå som diskusjonspartner i drifta gjennom ett år. Tilbudet omfatter alle produksjoner, også Inn på tunet, lokal foredling m.m.  Norsk Landbruksrådgiving (NLR) har ansvar for mentorordninga i samarbeid med Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Innovasjon Norge. Alle mentorpar blir tilknyttet en regionkontakt i NLR.  For Vestfold er dette Knut Olav Omholt i NLR Viken. Ta kontakt med ham hvis du kan tenke deg å være mentor. For deg som ønsker en mentor: Mer info og søknadsskjema hos Norsk Landbruksrådgiving. 

Statsbudsjettet - Ingen klimaverktøy til jordbruket

Lager for biogjødsel. Foto fra NB

07.10.19. Det er et stort behov for klimainvesteringer i landbruket. I statsbudsjettet følger regjeringa i liten grad opp behovet for å stimulere til gode klimaløsninger. - Klimaavtalen med myndighetene legger opp til kutt i klimagassutslipp gjennom ulike tiltak i jordbruket. For å få til dette er det nødvendig med kapital og ordninger som kan utløse nødvendige investeringer, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag. Les mer hos Norges Bondelag

Derfor er ikke kua den klimaverstingen som mange tror

Kyr på utmarksbeite 200.jpg

07.10.19 Flere mener kutt i kjøttproduksjon er det mest effektive klimatiltaket vi kan gjøre, men få tenker over hvor viktig drøvtyggerne er for biologisk mangfold, matsikkerhet og karbonbinding i jord. Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, er bekymret for at klimadebatten har blitt for enkel. –Også landbruket skal kutte i sine klimagassutslipp, men kutt i kjøttproduksjonen kan skape mange flere problemer enn det løser, sier direktøren.

Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke

 

Internasjonalt landbruksnytt

Hildegunn Gjengedal, Norges Bondelag

05.10.19 Internasjonal landbrukspolitikk påvirker hvordan vi produserer maten vår her hjemme og Norges Bondelag følger utviklinga tett. Seniorrådgiver i Norges Bondelag, Hildegunn Gjengedal (bildet),har fulgt internasjonal landbrukspolitikk over mange år. Nå kan du holde deg oppdatert ved å abonnere på Gjengedals nyhetsbrev som kommer ut om lag hver 14. dag.

Les mer hos Norges Bondelag

Mitt løfte til deg

Lars Petter Bartnes ute

04.10.19 Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, har et innlegg om dyrevelferd som har stått på trykk i flere vestfold-aviser. -Dyrevelferd er et område i utvikling, og vi får stadig større kunnskap om hvordan vi skal drive med god dyrevelferd, sier Bartnes. -Vi tar forbrukerne på alvor og velferden til dyr i norsk husdyrproduksjon skal stadig bli bedre. Det er mitt løfte til deg.

Kurs i Varme arbeider

Sveising inngår i varme arbeider  Illustrasjonsfoto hentet fra lbk.no

03.10.19. Nå krever alle de store forsikringsselskapene at man har sertifikat i Varme arbeider når man bruker verktøy som kan medføre brannfare.  Dette gjelder også bønder som utfører slikt arbeid på egen gård.  Dette handler om bl.a. sveising, skjæring, bruk av vinkelsliper og varmluftspistol.  Det blir arrangert kurs på Gjennestad Gartnerskole onsdag 17. oktober kl 17.00.  Mer informasjon og påmelding her.

Kampanje: Ekstra rabatt på drivstoff

Agrol

02.10.19 Norges Bondelag har fremforhandlet gode rabattavtaler for sine medlemmer. Noen er via fordelsprogrammet til Agrol. Har du Agricard får du nå ekstra rabatt på drivstoff og anleggsdiesel. På nettsidene til Agrol kan du logge deg inn å se nøyaktige rabatter. Er du medlem i Bondelaget kan du søke om Agricard. Det må gjøres elektronisk, og epostadressen din må være registrert i Bondelaget. Ta kontakt med fylkeskontoret om du trenger hjelp.

Se kampanje på nettsidene til Agrol

Søknad om produksjonstilskudd

Søknadsskjema produksjonstilskudd

01.10.19 I dag åpner fagsystemet for elektroniske søknader om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid. I dag er det også telledato for deg som har husdyr. Fylkesmannen oppfordrer deg til å ta tidlig kontakt med landbrukskontoret dersom du har spørsmål eller trenger hjelp. Søknadsfristen er 15. oktober, og vi oppforder alle til å sende inn søknaden i god tid. Tilskuddsordningen i Regionalt miljøprogram (RMP) har også søknadsfrist 15. oktober. Vi presiserer at dette er en egen søknad, se egen nettsak.

Les mer hos Landbruksdirektoratet

Gå rett til søknadsskjema i Altinn

 

Bli med i bingen!

Bli med i bingen  Foto fra Norges Bondelag

30.09.19. I dag blir blir det griser i alle kanaler, når Bondelaget, i samarbeid med Norsvin, arrangerer bonde-TV og sender direkte fra grisehus. - Mange er opptatt av hvordan dyra har det og hvordan hverdagen på en gård arter seg. Jeg håper så mange svinebønder som mulig blir med og deler glimt fra sin hverdag i grisehuset, slik at flere kan bli kjent med norsk landbruk, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

Les mer om hvordan du kan "Bli med i bingen" hos Norges Bondelag

Status for dyrevelferd i svineproduksjon

Griser som trives hos Lars Kristian Rustan  Foto: Amund Kind

29.09.19. I juni presentere næringa flere tiltak for dokumentert bedre dyrevelferd hos svin. Her følger en statusrapport fra Norges Bondelag for de ulike tiltakene per september. Les mer hos Norges Bondelag

Tildekking av halm ved transport

Halmballer

28.09.19 Vestfold Bondelag har også i år fått henvendelser angående korn- og halmlass som ikke er tildekket, og bekymring for spredning av floghavre og hønsehirse. Mye av halmen er nok kjørt inn nå, men vi tillater oss å minne om behovet for å dekke til lasset for å hindre spredning av uønskede arter.

Undersøkelse om klimaløsninger på norske gårdsbruk

Fangvekster Foto NLR Viken

27.09.19. Miljødirektoratet har fått i oppdrag å se nærmere på ulike klimaløsninger i jordbruket, og studere hvilke virkemidler som trengs og hvilke barrierer som finnes. Virkemidlene kan være for eksempel økonomisk støtte til ulike klimaløsninger og mer informasjon, barrierer kan være at klimaløsningene er dyre eller at de ikke er relevante på grunn av gårdens ressursgrunnlag.

 

Miljødirektoratet har utarbeidet en spørreundersøkelse for bønder for å få bedre datagrunnlag for videre arbeid. Svarfristen er 4. oktober kl. 12.00.

Norges Bondelag oppfordrer alle sine bruksmedlemmer til å svare på undersøkelsen

Lokallagsarbeidet er i gang

Thorleif ønsket lokallaga velkommen og gikk igjennom nytt og nyttig fra 2019

26.09.19. Mandag kveld samlet Vestfold Bondelag lokallaga til møte på Gjennestad. Dette markerer starten på arbeidsåret i lokallaga. Det nærmer seg lokale årsmøter og valgkomiteer i hele fylket er nå satt i gang. Lokallaga ble oppdatert på de viktigste sakene Bondelaget jobber med og politisk situasjon etter valget av fylkesleder Thorleif Müller (bildet). Kontoret bidro med praktiske tips før gjennomføring av lokalt årsmøte.

Traktorbonanza i Landbrukspodden

Traktorbonanza i Landbrukspodden

25.09.19. I denne ukas Landbrukspodden er det Lars Raaen, journalist i bladet Traktor, som er gjest i studio. Enten du sverger til John Deere, MF eller New Holland, ukas episode av Landbrukspodden er til deg som er lidenskapelig opptatt av traktoren vår!

Gartneren er tilbake på Gjennestad!

Gartneren er tilbake på Gjennestad  Foto Gjennestad vgs

24.09.19. Høsten 2020 tilbyr Gjennestad videregående skole i Vestfold igjen gartneropplæring. Tilbudet er tilpasset en ny struktur der opplæringen er to år på skole og to år opplæring i bedrift som lærling. Ordningen har vært testet i noen år, og tilbakemeldingene fra gartnerlærlinger og opplæringsbedrifter er gode: “Vi lærer mye og gartnerne er bedre tilpasset arbeidslivets behov", meldes det på Gartneryrket.no

Dyp pløying er viktig for å ha kontroll på høymola

byhøymole. Foto Julie Wiik

23.09.19. I 2018 og 2019 har Norsk Landbruksrådgiving i hele landet arrangert markvandringer om integrert plantevern i eng. NLR Viken har hatt markvandring hos melkeprodusent Harald Lie i Våle. Björn Ringselle fra NIBIO var med på markvandringen og delte erfaringer fra egne og andres forsøk. Ringselle henviste til forsøk med forskjellig pløyedybde, og konstaterer at dyp pløying er det beste for å hindre spiring fra røtter og frø fra høymole.  Les mer hos NLR Viken.