Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Mer om soner for pollinerende insekter

Pollinerende insekter  Foto fra Artsdatabanken

21.05.19. Sist uke gikk fylkesmannen ut med noen viktige presiseringer rundt RMP-tilskuddet som gis for soner tilrettelagt for pollinerende insekter. Nå har Fylkesmannen laget en veileder for denne ordningen og de oppfordrer alle bønder som vurderer å anlegge slike soner om å lese veilederen først.

Last ned FMs veileder - RMP tilskudd til soner for pollinerende insekter

Se etter Nyt Norge - merket

Nyt norge med persillerot. Foto fra landbruk.no

21.05.19. Stadig flere produkter markedsføres med norske flagg. – Norske flagg er ingen garanti for at maten er laget og produsert i Norge. Vil du kjøpe norsk mat må du se etter Nyt Norge-merket, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist. Les mer på landbruk.no

Landbruksministeren i Vestfold idag

Bollestad

20.05.19. Grøntnæringa er tema for Landbruks- og matminister Olaug Bollestads besøk i Vestfold idag. Bollestad skal besøke Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy og Gjennestad Gartnerskole i Stokke, og Vestfold Bondelag vil også delta.   Se programmet på LMDs nettsider.

Kuslipp på Tufte Gård

Kuslipp hos Harald Lie 2019

19.05.19. Før helga inviterte Gunvor og Harald Lie i Våle til kuslipp. Både tilskuere og kuer koste seg i det fine været.  Re-avisa var også tilstede og dekket begivenheten.

Avstandskrav til vann

Avstand til vann. Foto fra NIBIO

18.05.19. I plantevernjournalen skal tiltak mot vannforekomster dokumenteres slik at avstandskravet på etiketten overholdes. Allerede fra planleggingsfasen er det nyttig å ha oversikten over de ulike midlenes avstandskrav til vann. Med vann menes blant annet vannførende grøfter, bekker, dammer eller større vannforekomster. Les mer hos NLR Viken.

 

Gratulerer med dagen !

Flagg med tre

17.05.19. Redaksjonen gratulerer med dagen ! 

Feiringen av Norges grunnlovsdag står i en særstilling.  Der mange andre land feirer sin nasjonaldag med militærparader og demonstrasjon av makt, fokuserer Norge på barnetog og feiring av frihet.  Gå i tog, og delta på lokale arrangement så sant du har mulighet!

Inngår jordbruksavtale

Lars Petter Bartnes og Kjersti Hoff

16.05.19 Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i dag blitt enige med staten om jordbruksavtale for 2020. – Jeg er fornøyd med at det kom til en avtale og at forhandlingsutvalget har oppnådd en mulighet for noe reduksjon av inntektsavstanden mellom jordbruket og andre grupper, sier leder i Vestfold Bondelag Thorleif Müller. – Reduksjonen er liten, men prinsipielt viktig. Det er første gang siden 2013 at vi har oppnådd mer enn kronemessig lik utvikling som andre grupper. 

NB! Viktig info om RMP-tilskudd til soner for pollinerende insekter

Soner for pollinerende insekter  Foto NLR Viken

16.05.19. Fylkesmannen i Vestfold og Telemark får nå meldinger om en god del bønder som pløyer opp korn i kanter og sår frøblanding for pollinerende innsekter. De presiserer at det er et krav at slike soner ikke gjødsles (eller sprøytes). Hvis de har gjødslet kornet (som mange sikkert har gjort), er sonen ikke berettiget tilskudd. Fylkesmannen ønsker også å presisere at den foreløpige satsen på kr 50 per løpemeter må justeres ned hvis omfanget blir mye større enn antatt.

Les mer om presiseringene og soner for pollinerende insekter hos NLR Viken

Matfest i august

Gris, vårløk, korn, jordbær

16.05.19. Skjærgårdsmat har mange med på laget når de siste uka i august drar igang Matfestival i Tønsberg. Matfesten tar mål av seg til etterhvert å bli mat-Norges svar på Arendalsuka. Det legges opp til et bredt program, som blant annet inkluderer matkonferanse.  - Det begynner å bli veldig ambisiøst, konstaterer Øystein Hjørnevik, næringssjef i Tønsberg kommune og styreleder i Skjærgårdsmat AS. Les mer hos Vestviken24  (Krever innlogging i èn av Vestfold-avisene) 

Smittevern

Smittesikker. Foto fra Animalia

15.05.19. Smittervern er det alltid viktig å ha fokus på. Animalia har utviklet "Smittesikker" - et opplæringsmateriell, på flere språk, i smittevern for norske og utenlandske ansatte i norsk husdyrproduksjon. Materiellet består av hefter med tekst og bilder i tillegg til oppslag som viser prinsippene for en god smittesluse og korrekt håndvask. Oppslagene kan skrives ut og egner seg for å henge i fjøsgangen, på toaletter eller ved inngangen til dyrerommene. Les mer hos Animalia.

Kan vi spise oss til grønn vekst?

Vestfoldbenken 080219 Kårstein Eidem Løvaas

14.05.19 Dette er tema for et frokostmøte i Oslo i dag. En av Høyres stortingsrepresentanter fra Vestfold, Kårstein Eidem Løvaas (bildet) deltar i debatten. Det er Felleskjøpet og Nationen som er arrangør, og debatten vil bli direkteoverført på Nationen sine nettsider. Virker ikke på Explorer nettleser.

Følg frokostmøtet hos Nationen kl 8.30 - 10.00 

Les om "5 megatrender som vil påvirke norsk landbruk"

Samvirke er et konkurransefortrinn for bøndene

Fordeler med samvirke   Foto TINE

13.05.19. Bærekraft og demokrati er viktige verdier for et moderne samfunn. - Samvirke leverer på disse verdiene og er et konkurransefortrinn for bøndene, sier fagsjef for samfunnsøkonomi i Norsk Landbrukssamvirke, Helene Lillekvelland.

Les 3 grunner til at samvirke er et konkurransefortrinn for bøndene på www.landbruk.no

Markvandringer i korn

Kornsatsing i Vestfold

11.05.19 NLR Viken og prosjektet "Kornsatning i Vestfold" inviterer til flere markvandinger i korn og åkerbønner. Det er både i sør- og nordfylket, og på dag- og kveldstid. Det skal være muligheter å finne en som passer. Møt opp for faglig påfyll og verdifull prat med yrkeskollegaer! Klikk på linkene under for å lese mer:

Mandag 13. mai kl 8.30, Brunlanes: Korn og åkerbønner

Tirsdag 14. mai kl 14.00, Undrumsdal: Korn og åkerbønner

Onsdag 15. mai kl 18.00, Undrumsdal: Mekanisk ugrasbekjempelse i korn

Bondelaga i Vestfold og Telemark samarbeider

AU Vestfold og Telemark 060519

10.05.19 Vestfold og Telemark blir ett fylke til nyttår. Det vil være ett fylkesbondelag i hvert gamle fylke en god stund til. Derfor er det viktig med et godt samarbeid om saker som angår det nye fylket. Denne uka var det felles arbeidsutvalgsmøte i Gvarv. Det vil si at leder, nestleder og org sjef fra begge fylkene møttes for å diskutere felles saker. På Bondetinget i juni skal Norges Bondelag avgjøre om fylkeslag skal slås sammen lik de nye fylkene.

Engasjement og klare tilbakemeldinger fra Vestfold

Stinn brakke i møte med lokallagene etter Statens tilbud 2019

09.05.19 Tirsdag ble Statens tilbud i jordbruksforhandlingene overlevert. Samme kveld var det lokallagsledersamling på Gjennestad for å gjennomgå Statens tilbud og informere om aksjonsplanene. Det var godt oppmøte fra lokallaga og stort engasjement. Fylkesstyret fikk ærlige tilbakemeldinger på tilbudet, og det kom gode innspill til de siste detaljene i aksjonsplanene dersom det skulle bli nødvendig.

Mer om Statens tilbud 2019

Leif Forsell legger fram statens tilbud 2019

08.05.19 I går fikk jordbruket overlevert tilbudet fra Staten i årets forhandlinger av forhandlingsleder Leif Forsell (bildet). Tilbudet har en ramme på 1 mrd, der 641 millioner tas over budsjett. Dette vil gi mulighet til en inntektsvekst på kr 16 400 pr årsverk. Andre grupper som er venta en lønnsøkning på kr 20 000.  Jordbruket krever kronemessig lik utvikling som andre grupper pluss kr 11 000 pr årsverk til reduksjon av inntektsgap, noe som gir en ramme i kravet på 1920 mill. Vi har samlet noen tall fra tilbudet på ulike produksjonen.

Les mer hos Vestfold Bondelag

Lite til satsinger og inntektsvekst

AU 2018 Studerer Statens tilbud

07.05.19 I dag la Staten fram sitt tilbud i jordbruksforhandlingene. Det har en ramme på 1 milliard. - Det kreves 890 millioner bare å kompensere for økte kostnader det neste året.  Da er det ikke mye igjen til satsinger og inntektsvekst. Det er derfor et utfordrende utgangspunkt for forhandlingene, sier Müller, som mener et inntektsløft er viktig for at unge skal satse på bondeyrket.  

Mens vi venter på tilbudet - Krav spesial!

Landbrukspodden logo

07.05.19 I dag kommer Statens tilbud i jordbruksforhandlingene. Det er ventet kl 11.00. Mens vi venter kan vi anbefale å høre episoden "Krav spesial" i Landbrukspodden. Anders Huus, seniorrådgiver i Bondelaget er på plass i studio. Du kan enkelt laste den ned på din mobil ved hjelp av en Podcast-app

eller du kan høre den på din PC her

Invester i jordhelsen

Hellek Berge  Foto Privat

06.05.19. På Berge Gård på Gvarv er korn- og ammekubonde Hellek Berge opptatt av de minste organismene som befinner seg under beina våre; mikroorganismene i jorda.

Les telemarksbondens tanker om sammenhengen mellom jordhelse, jordbruksoppgjør og klimaregnskapet for landbruket

Lov om god handelsskikk på høring

Fra kakefest for Lov om god handelsskikk utenfor Stortinget i mai 2018  Foto Norges Bondelag

05.05.19. Regjeringa har sendt et forslag til lov om god handelsskikk ut på høring. – Forslaget er i hovedsak godt, men det er avgjørende at handelstilsynet som skal overse loven blir et uavhengig organ, mener Norges Bondelag

Aktivitetskalender

23.05.19
19:00
-
22:00
26.05.19
11:30
-
15:00
26.05.19
12:00
-
14:00
05.06.19
-
06.06.19
09:00
16:00
07.06.19
10:00
-
14:00
Gå til Kalender

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Saga Regnskap Larvik AS
Saga Services Ros Økonomi AS
Facebook til web
1881 logo til web