Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Åpen Gård i Vestfold

Besøk en Åpen Gård!

17.08.17. I år blir det Åpen Gård rekordmange steder i Vestfold.  Allerede førstkommende helg ønsker lokale bondelag velkommen til Åpen Gård i Hof, Sandefjord og Lardal.  Deretter blir det mulighet til å besøke en Åpen Gård rundt om i fylket også de to neste helgene.  Ta med hele familien for å se på forskjeliige dyr og landbruksmaskiner. Type aktiviteter varierer fra sted til sted.  Her kan du lese mer om de ulike arrangementene.  Under "Les mer" kan du se bilder fra tidligere års Åpen Gård-arrangementer.

God dialog med politiet

Møte med politiet angående støy

16.08.17. Vestfold Bondelag møtte mandag politiet for å snakke om støy fra landbruket. -Det ble en god dialog hvor vi ble enige om noen "kjøreregler" for årets innhøstingssesong, forteller fylkesleder Thorleif Müller. Politiet vil etter samråd med kommuneoverlegen la bøndene kjøre på natta og i helgene. Samtidig oppfordres bøndene til å gjennomføre bare helt nødvendig innhøsting i de tider på døgnet der dette kan være en utfordring for nærmiljøet, samt å utbedre f.eks eldre korntørkere slik at de er mest mulig stillegående. Politiet ber også bøndene forsøke å unngå saktegående transporter i rushtid. 

Samvirke gjør at bønder tør satse på nye produkter

Åsmund Bjertnæs. Bilde fra Norsk Landbrukssamvirke. Foto Julie L. Lunde

15.08.17.  Bjernæs & Hoel på Nøtterøy er blant de som jobber med å få fram nye produkter, som for eksempel søtpotet. – Samvirke er viktig for norske bønder på grunn av langsiktigheten og forutsigbarheten. Samvirke skaper et miljø blant produsenter. Det gjør at vi kan tørre å satse og tør å jobbe med innovative prosjekter. Og samvirke bidrar også til bedre politiske rammevilkår for norsk landbruk – og det trenger vi for å jobbe langsiktig og innovativt, sier Åsmund Bjertnæs i Bjertnæs & Hoel.  Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.

MELK i Vestfold - noe for deg?

Melk i Vestfold. Plansje. Rettet

14.08.17. Prosjektet "MELK i Vestfold" har som hovedmål å sikre melkeprodusenten på de valg og investeringer som må tas for å møte kravet om løsdrift og sikre rekrutteringen på bruk med melkeproduksjon i Vestfold.  Hold av kvelden 27. september! Da blir alle melkeprodusentene i Vestfold invitert til informasjonsmøte på Gjennestad.

Det grønne skifte i praksis - nytt spennede kurs

Den magiske fabrikken Det grønne skiftet i praksis150

13.08.17. I oktober 2017 avholdes et 2 dagers kveldskurs i regi av Grønt Skifte AS og Den Magiske Fabrikken. Kurset er i hovedsak for yrkesutøvere innen primærlandbruket og er et kompetansegivende tilbud som har fått støtte av Matmerk. Kurset vil gi deg relevant og nyttig kunnskap om jord og biogjødsel som en medvirkende faktor i effektiv planteproduksjon. Emner på kurset vil blant annet være levende jord, ulike typer biogjødsel, kjøreskader, slangespredning m.m. Kurset er et pilotprosjekt og premierekurset tilbys gratis.

Les mer om "Det Grønne Skiftet - i praksis" og meld deg på her

Nansen og Hassel - to nye potetsorter

Hassel-og-Nansen-sirkelbilde2

12.08.17. Nå kommer snart to nye potetsorter på markedet, som har fått navn etter de kjente norske polarheltene Nansen og Hassel. I utviklingen av morgendagens potetsorter legges det vekt på at nye sorter gir gode avlinger og er sterke mot skadegjørere.

Les mer om de nye potetsortene hos LMD og hvordan de utvikles hos Graminor

Stadig flere melkeroboter i Norge

Melkerobot. Bilde fra TINE.

11.08.17. Mens antallet melkeroboter i Danmark og Sverige er på vei ned, øker det stadig like mye i Norge. Også i Finland og på Island blir det flere melkeroboter år for år. Ved utgangen av 2016 var det 1 726 besetninger som melket med robot i Norge.

Les mer om økningen av melkeroboter i Norsk Landbruk  

Ny grovfôr- og klimarådgiver i NLR Viken

Julie Wiik ny rådgiver i NLR Viken

10.08.17. 1. august begynte Julie Wiik som rådgiver på grovfôr, klima og økologisk i NLR Viken - og blir dermed en del av Fagteam Jordbruk. Julie har kontorplass på Gjennestad. Hun har en bachelor i husdyrproduksjon fra Høgskolen i Nord Trøndelag, og har i tillegg tatt fagene "Biologi og Miljø" og "Klima, energi og miljø" ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Julie vil også aktivt være med i klimaprosjektet i NLR, skriver NLR Viken på sine hjemmesider.

Glyfosat i moden byggåker mot hønsehirse

Hønsehirse i kornåker  Foto John Ingar Øverland

09.08.17. Etter søknad fra NLR Viken har Mattilsynet nå vedtatt at bønder i Vestfold og rundt Oslofjorden får dispensasjon til å bruke glyfosat i moden byggåker fram til 15.september. Tiltaket er kun aktuelt der det er så mye hønsehirse at det ikke er mulig å luke effektivt samtidig som det er høstbar avling av bygg.

Bli med på TYRs sommertreff 10.august

Tyr grilling på sommermøte

08.08.17. Tyr Vestfold i samarbeid med Nortura, ønsker alle storfekjøttprodusenter i Vestfold med familie hjertelig velkommen til sitt årlige sommertreff, som denne gang blir arrangert hos Karianne og Alf Solberg i Andebu, torsdag 10. august kl. 18.00.

Les mer

AgriAnalyse - politikkseminar i Oslo 24. august

AgriAnalyse logo

07.08.17 AgriAnalyse arrangerer sitt årlige politikkseminar 24. august på Litteraturhuset i Oslo. Flere fra Vestfold har deltatt på dette tidligere. I år er tema "Ny verdiskaping i jordbruket og norsk omstilling". Her blir det diskusjon om politikernes meninger basert på en spørreundersøkelse blant listetopper, og det ses nærmere på jordbrukets bidrag til det norske samfunnsregnskapet. Blant innlederne er Chr Anton Smedshaug (AgriAnalyse), Trine Hasvang Vaag (Nortura), Roger Bjørnstad (LO) og Olav Veum/Erik Lahnstein (Norges Skogeierforbund).

Last ned programmet

Gå til påmelding

25 000 norske arbeidsplasser

Jare Gård - TINE-bil

05.08.17 I 2016 bidro TINE SA til 25 000 arbeidsplasser og 20 milliarder kroner i verdiskapning for Norge. Det viser nye tall fra Økonomisk analyse. -TINE har hjørnesteinsbedrifter over i hele landet, og ringvirkningene av vår virksomhet er betydelige i mange lokalsamfunn, sier kommunikasjonsdirektør i TINE, Lars Galtung.

Les mer hos TINE

EFTA-bøndene advarer mot å lette importen fra Sør-Amerika

EFTA med ku

04.08.17 EFTA-landene Sveits, Liechtenstein, Island og Norge startet i juni forhandlinger om en frihandelsavtale med Mercosur-landene. Mercosur består av landene Brasil. Argentina, Paraguay og Uruguay. Dersom forhandlingene ender i en avtale kan det gjøre det vesentlig enklere for disse landene å eksportere landbruksprodukter til EFTA. Sammen med landbruksorganisasjoner i de andre EFTA-landene har Norges Bondelag sendt brev til EFTA-statsrådene som er ansvarlige for forhandlingene.

Les mer hos Norges Bondelag

To fra Vestfold konkurrerer i økologisk hvetedyrking

Økologisk hvetemesterskap NRL Silja Valand og Erling Gjessing

03.08.17 Fem økologiske kornprodusenter konkurrerer i Økologisk Hvetemesterskap 2017. To av disse er i Vestfold. På bildet ser vi bonde Erling Gjessing fra Sande sammen med rådgiver i NLR Østafjells, Silja Valand. Den andre konkurrenten er Fredrik André Bakke fra Våle.

Les mer konkurransen og om NLR sitt rådgivingstilbudet på økologisk

Stilling ledig som "Rådgiver korn og oljefrø"

NLR Viken annonse

02.08.17. NLR Viken søker etter en ny rådgiver innen kornområdet. Tiltredelse snarest mulig.  NLR Viken er en uavhengig rådgivingsenhet med 22 ansatte, og har bl.a. kontorer på Grønt Fagsenter, Gjennestad i Stokke og på Foss gård i Lier. NLR Viken utfører i hovedsak rådgiving og forsøk innen jord -og hagebruk. Som rådgiver vil du få en spennende og aktiv arbeidsdag med mange ulike utfordringer. Rådgiveren vil også være svært delaktig i de ulike feltforsøkene som utføres. Søknadsfrist 15. august. Les mer hos NLR Viken.

Vestfold 4H på nordisk leir

4H Vestfold på nordisk leir - hele gjengen

02.08.17 Denne uka samles over 1200 4H-ere fra Norge og de andre nordiske landene på Kalnes i Sarpsborg til ei uke spekket av leirliv, aktiviteter og turer. 94 av de flotte leirdeltagerne er fra Vestfold. Temaet for leiren er fra Saga til science, og 4H-erne får oppleve 1.000 år på syv dager. Leiren begynner med sagatiden og ender i fremtiden. Det blir en reise fra vikingslag, via festninger på grensen, innom 50-talls rockabilly, før det på slutten av uka ender i moderne tid hvor det blir det forskning, eksperimenter og teknologiske nyvinninger.

Vestfold Bygdeungdomslag på landsstevne

NBU 17 Vestfold fane på landsstevne

01.08.17 Norges Bygdeungdomslags årsmøte med påfølgende landsstevne ble avholdt i midten av juli. Denne gangen på Jørstadmoen i Oppland. De kan nå se tilbake på ei fantastisk uke på Jørstadmoen og gleder seg over at det ble 2042 deltakere i 2017! Totalt var over 2600 personer innom stevnet gjennom Bygdedagen, åpne fester og Veteranfesten. Fra Vestfold deltok 138 ungdommer. Vestfold stakk av med flere priser og pallplasser i tevlinger.

Fem trender som vil påvirke framtida til norsk landbruk

Thorvald

31.07.17. Norsk landbruk vil stå overfor mange nye utfordringer og muligheter i årene som kommer. Norsk landbrukssamvirke har identifisert fem trender som de tror vil påvirke norsk landbruk i framtida.  Disse er;  klima, markedet, ny teknologi, produktutvikling og innovasjon, samt sirkulærøkonomi.  Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.

Gjødsling av skog er et godt klimatiltak

~Skog.jpg

29.07.17. Gjødsling av skog bidrar til at trærne «legger på seg» mer enn ellers – eller som man sier i skogbruket: tilveksten øker. Trærne tar opp og lagrer mer CO2. Derfor har regjeringen innført tilskudd til gjødsling av skog, slik at skogeiere kan få 40 prosent tilskudd dersom de gjødsler skogen.  Les mer hos Norges Skogeierforbund.

TINE skal gi eierne mer fleksibel rådgiving

Tine logo

26.07.17. Rådgivingssjef i TINE, Heine Bakke er ikke tilfreds med at både den fellesfinansierte- og den fakturerte rådgivingen ikke scorer merkbart bedre enn for to år siden. Nå skal det settes i verk tiltak ut fra funnene i den store dybdeundersøkelsen. Til sammen 2430 personer svarte på undersøkelsen i vinter. Siden forrige undersøkelsei 2015 har TINE Rådgiving liten utvikling, og har for svak tilfredshet.  Les mer hos TINE.

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Grøfting AS Kontakt oss på mob 95808929