Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

"Bonde" - et eget identitetsmerke

Bonde hettegenser

25.09.18. De er å se over alt. Bøndene har lagt sin elsk på T-skjortene og genserne det står tydelig «Bonde» på. Det er Norges Bondelag som lager og distribuerer plaggene. NRK omtaler dette i en egen "Bonde"-sak

 - og ønsker du å bestille et plagg med "Bonde" på kan du gjøre det hos Norges Bondelag

Landbruket har allerede nådd målet om 10 prosent reduksjon i antibiotikabruk innen 2020.

~Gris.jpg

22.09.18. Norske husdyr behandles med mindre antibiotika, og forekomsten av antibiotikaresistente bakterier er lav. Det viser årets rapport fra overvåkingsprogrammet NORM-VET ble lagt fram denne uka.  - Dette er gode nyheter for dyra og for folkehelsa, og noe vi jobber med kontinuerlig. Langsiktig jobbing der bønder, veterinærer og myndigheter har det samme målet for øyet har gitt resultater og mindre bruk av antibiotika, sier Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag.  Les mer hos Norges Bondelag

Nå er det tid for Økouka

Logo Økouka

22.09.18. Høsten er her, og det betyr at det er klart for den årlige landsdekkende feiringen av økologisk og biodynamisk mat og landbruk. Dette blir en uke med gårdsbesøk, foredrag, smaksopplevelser, markvandring og Øko-orientering ­­­– Økouka er en gyllen anledning til å lære om økologisk landbruk og smake på økologisk mat.  Her ser du hvilke arrangementer som skal være i Vestfold Les forøvrig mer hos Økologisk Norge.

Åpner for etablering av beredskapslager for såkorn

Korn i hånd. Foto fra NLR Innlandet

21.09.18. Norges Bondelag og Utviklingsfondet inviterte til frokostmøtet «Hvordan skal vi berge maten vår?» i Oslo den 18. september. Bakgrunnen for seminaret var en ny rapport fra Ruralis - Institutt for rural- og regionalforskning om hvordan dagens og framtidens klimaendringer vil påvirke matproduksjonen.  I debattpanelet deltok blant annet Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, som vektla at sommerens tørke hadde vært en akutt krise for norsk landbruk. Blåfjelldal sa at man i lys av situasjonen som oppsto bør vurdere å etablere et beredskapslager for såkorn. Les mer hos Norges Bondelag.

Temamøte for kornprodusenter

Kornsatsing i Vestfold. Logo.

20.09.18. Prosjektet "Kornsatsing i Vestfold" inviterer alle kornprodusenter til Temamøte i Amfi på Gjennestad Gartnerskole tirsdag 25. september kl 18.30.  Temaer blir: Informasjon om Regionalt Miljøprogram (RMP), avlingsskadesøknader og informasjon om krisepakka.  Se invitasjon og program her.

Grøntnæringa samlet til tørkemøte på Gjennestad

Hans Kristian Berge stilte spørsmål til panelet Grøntmøte Gjennestad 2018 web

20.09.18. Mandag kveld var en god del produsenter og representanter fra grøntnæringa og myndigheter samlet på Gjennestad. Det ble en ærlig debatt om krisepakker, avlingsskadeordningen, hvordan ta vare på seg selv og hverandre og hvordan markedet har taklet årets ekstreme tørke og varme.

Les mer fra grøntmøtet hos Vestfold Bondelag

Høstmøte trakk fullt hus

Høstmøte Re 170918 Salen hele

19.09.18 Mandag inviterte Våle Bondelag og Ramnes Bondelag til høstmøte på Våle samfunnshus. Hele 90 møtte opp - fra hele Re og nabokommunene. Tema for kvelden var "Tror du på et liv etter tørken?" med Ole Christen Hallesby. Det var også informasjon ved Landkreditt og landbrukskontoret. Bøndene fikk gode råd for veien videre, og praktiske tips om avlingsskadeerstatningen.

Prisdryss til Vestfold-bønder

Hvasserasparges og Virgenes Andelsgård

18.09.18. Både Hvasser-asparges i Færder kommune, og Virgenes Andelsgård i Larvik har i høst fått priser for sin virksomhet.  Hvert år deles Årets Matskattstipend ut av MENY, og det er Norges største lokalmatpris. Årets vinner er Hvasser Asparges v/Brødrene Freberg som får et stipend på 500 000,- for å utvikle Norges første hvite asparges. Larviksbankens Innovasjonspris ble delt mellom ingeniørbedriften Easyzeek og Virgenes Andelsgård.  Prisen på kr 50.000,- planlegger Tore Jardar S. Wirgenes å bruke på bygge et kjøkken hvor de skal starte med fermentering av mat, produksjon av sauerkraut og kraftkoking.  Les mer om Matskatt-prisen hos Meny.  Og om Innovasjonsprisen hos Østlandsposten (krever innlogging)

Sandefjord kommune sier nei til all bygging av boliger på dyrka mark - fikk blomst!

Tor Steinar Mathiassen fikk blomst av Jordvern Vestfold v Arne Nøkland web

17.09.18. Jordvern Vestfold har ofte kritisert Sandefjord kommune for å bygge ned for mye matjord. Denne gangen har de derimot fattet et vedtak som fortjente blomster og som Jordvern Vestfold håper andre kommuner tar etter! Plan- og miljøutvalget vedtok nemlig på onsdag å ta ut alle framtidige boligområder som ligger på dyrka mark i kommuneplanen. 

Les mer om blomster og skryt til Sandefjord fra Jordvern Vestfold  

2 "tørkemøter" nå til mandag

Tørkemøter i Vestfold

15.09.18. Mange bønder er rammet av sommerens ekstreme tørke og mange har spørsmål om fremforhandlet krisepakke, avlingsskadeordning og tilpasninger i markedet. Ikke minst er behovet stort for å møte likesinnede. Førstkommende mandag arrangeres det to aktuelle møter.

Grøntprodusenter rundt Oslofjorden inviteres til Gjennestad kl 17.30

Ramnes og Våle Bondelag inviterer til Høstmøte på Våle samfunnshus kl 19.00.

Møt opp på debatt på Dyrsku'n

Dyrskun

13.09.18 I morgen starter Dyrsku'n i Seljord. Det er mange fra Vestfold som pleier å ta turen til Seljord denne helga i september der 80 000 menneske samles på Dyrskuplassen for aktiviteter, handel og moro for både store og små. Her er det også et fagprogram for landbruket. Dette foregår i Landbruksteltet utenfor Husdyrhallen. Vi vil oppfordre alle til å delta på to debatter på lørdag: "Kvifor kasta dei egga?" kl 13.00 og "Kven skal eige jorda?" kl 15.00.

Les mer om debatten "Kvifor kasta dei egga?" hos Telemark Bondelag

Les mer om debatten "Kven skla eige jorda?" hos Telemark Bondelag

10 fakta om kjøtt og klima

Storfe på beite

13.09.18. Norsk jordbruk og i særdeleshet drøvtyggere blir ofte omtalt negativt i klimadebatten. Visste du at utslippene fra norsk jordbruk har gått ned med 5,4 % fra 1990 til 2016, mens utslippene fra olje- og gassutvinning i samme periode har økt med 79, 7 prosent?

Hos Norges Bondelag finner du 10 fakta om kjøtt og klima og om utslipp fra det norske landbruket

Norsk landbruk "sett fra Høyre"

Lene W Halle i Landbrukspodden

12.09.18. Hvordan få flere til å bli opptatt av norsk landbruk og hva er suksessoppskriften for at norsk landbruk skal bli enda mer klimavennlig?

Dette er tema når Landbrukspodden møter Lene Westgaard-Halle, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av partiets nyoppstartede landbruksnettverk, til en prat.

Hør Halle skryte av vestfoldlandbruket i Landbrukspodden

Flere flotte Åpen Gård-arrangement

ÅG 2018. Borre og Undrumsdal. Holt gård. Ansvarlige

11.09.18. Det er nedlagt en stor jobb av mange av lokallaga i Bondelaget med å arrangere Åpen Gård i høst.  Og, som den observante leser nok har fått med seg, har det vært mange rapporter her på nettsida om arrangementene. Sist ut i rekken av reportasjer er Borre og Undrumsdal Bondelag, som hadde Åpen Gård på Holt Gård, Nøtterøy og Tjøme Landbrukslag med Åpen Gård på Stall Verdens Ende, og Sande og Stømm Landbrukslag på Høstmarkedet på Sande Gamle Prestegård.  På alle plassene fikk fornøyde besøkende nærkontakt med forskjellig dyr, de kunne delta på ulike aktiviteter og kose seg i flotte omgivelser.  Tusen takk til alle for flott innsats!

Mange tok turen til Åpen Gård på Melsom

ÅG 2018. Stokke. Nyfjøset

11.09.18. Nær 3000 mennesker tok turen til Melsom Landbruksskole da skolen og Stokke Bondelag inviterte til Åpen Gård.  Her var det mye å se på og være med på for store og små; Mellom ridehallen til det topp moderne fjøset var det blant annet plantesalg, hamburgergrilling, hundeskole, hopping i høyet, traktorkjøring, bruskasseklarting, natursti og hjemmebakte kaker.

"Tørkemøte" for grøntprodusenter

Tørkemøte på Gjennestad 17 sept

10.08.18 Mandag 17. september inviteres spesielt bønder med grønnsaker, potet, frukt og bær til møte på Gjennestad. Tema blir årets avlingssituasjon, tilleggsforhandlingene om krisepakke, avlingsskadeerstatning, markedssituasjonen og behovet for å ta vare på hverandre. Det er alle Bondelaga rundt Oslofjorden som inviterer. Vi ønsker alle vel møtt!

Invitasjon grøntmøte Gjennestad 17 september

Kampanjetilbud fra TESS

TESS kampanjetilbud sept 2018

08.09.18 Vestfold Bondelag har en samarbeidsavtale med TESS Sør AS. Den gir medlemmene gode rabatter på varer hos TESS, og Vestfold Bondelag får en årlig bonus. TESS har også bidratt med annonse på Grønt Fagsenter, helt siden oppstarten i 2001. Vi vil derfor gjøre våre lesere oppmerksom på et kampanjetilbud fra TESS rettet mot landbruket: Batteridrevet fettpresse til kr 2790,- eks mva.

Se kampanjetilbud fra TESS batteridrevet fettpresse

Samarbeid mellom Vestfold Bondelag og Telemark Bondelag

Felles AU VB og TB kvadratisk

07.09.18 Regionreformen og den framtidige sammenslåingen av Vestfold og Telemark fylke fører til et økt behov for samarbeid mellom Bondelaget i de to fylkene. Forrige uke møttes tillitsvalgte til felles AU-møte, det vil si leder og nestleder i fylkesbondelagene. Det var gjensidig informasjon om tørkesituasjonen i fylkene og ikke minst forberedelse til første felles valg på fylkesting for Vestfold og Telemark i 2019.

Flott Åpen Gård i Våle

ÅG 2018. Våle. Dyr mm

06.09.18. Våle Bondelag gjentok suksessen fra tidligere år, med Åpen Gård som en del av Sensommerfestivalen på Våle Prestegård.  Ca 1000 besøkende var innom, og kunne se blant annet kalver, sauer, griser og høner.  Det var også presisjonskjøring med gravemaskin, med premier til alle, samt mye annet spennende å få med seg.  Våle Bondelag takker trofaste bidragsytere som stiller opp år etter år, gjør at arrangementet går knirkefritt.

Landbruksdirektoratet anbefaler ny regulering av svineproduksjon

Grisepurke med unger. Foto fra Landbruksdirektoratet

05.09.18. I jordbruksoppgjøret 2018 ble staten og bondeorganisasjonene enige om å regulere antall avlspurker og antall slakt/omsatte purker i svineproduksjonen. Årsaken var den økende bruken av såkalte engangspurker, noe som undergraver intensjonen i husdyrkonsesjonsregelverket. Landbruksdirektoratet fikk i oppdrag å utrede nye grenser og mulige overgangsordninger. Rapporten er nå klar, og anbefalingen er at det blir konsesjonsgrenser på avlspurker og slakt/omsatte purker.  Les mer hos Norges Bondelag

Landbrukshelga 2019 Logo m grønn stripe til web 200

Aktivitetskalender

Gå til Kalender

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning
Facebook til web
1881 logo til web