Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Streiken i Felleskjøpet - fôrmangel ?

Felleskjøpet logo

19.09.19. Ifølge Felleskjøpets nettsider er ingen kornmottak i Vestfold stengt, men butikken i Larvik er stengt, og Barkåker har redusert åpningstid. Fabrikken på Kambo går med redusert produksjon, og i den forbindelse har vi fått følgende melding fra Mattilsynet: "Mattilsynet følger med på konsekvensene for dyrevelferden av den pågående streiken hos Felleskjøpet Agri.  Mattilsynet melder dette videre til Landbruks- og matdepartementet.  Hvis det oppstår akutt mangel på fôr i besetninger, ønsker vi at bonden/produsenten varsler sitt lokale Mattilsyn på tlf. 22440000.  Hvis streiken får andre akutte følger for dyrevelferden, ønsker Mattilsynet også å få melding om dette"

Årets unge bonde - 2 semifinalister fra vårt nye fylke !

Årets unge bonde 2019. Alf og Stig Ronny

19.09.19. Av hele 987 nominerte til Årets unge bonde, har 15 av dem kommet videre til semifinalen.  Herav 2 flotte representanter fra vårt nye fylke; Stig Ronny Tveiten fra Vinje og Alf Solberg fra Andebu.  Både Stig Ronny og Alf driver med ammuku, Alf driver i tillegg med gris og korn.  De fem kandidatene med flest stemmer kommer videre til superfinalen, der en fagjury velger en vinner som kåres under gallamiddagen på Ung Bondesamlingen lørdag 10. november.  Les mer om kandidatene, og stem her.

Årets siste Åpen Gård i Vestfold

ÅG 19. Sande Tunet

18.09.19. Lørdag 14. september bidro Sande og Strømm Landbrukslag med "Åpen Gård" på Høstmarkedet på Sande Gamle Prestegård. Det var muligheter for mange aktiviteter, som blant annet hopping i høyet, ponniridning og natursti.  Det var også mulig å hilse på forskjellige dyr.  Forøvrig på markedet var det servering, muligheter til å kjøpe lokale grønnsaker, samt både tekstil- og maleriutstilling.

Et paradoks at forbrukere etterspør bærekraftig mat mens importen øker

Slaktekylling. Bilde fra FKRA

17.09.19. Få land kan vise til bedre dyrehelse og tilsyn med dyrevelferd hos kyllinger enn Norge. Likevel ble det importert 2100 tonn kylling i 2017, og nordmenn valfarter til Sverige for å kjøpe billig kyllingkjøtt.  – Dette henger ikke på greip. Vil du kjøpe kylling som er frisk og som har hatt det bra bør du kjøpe norsk kylling, sier Ola Hedstein i Norsk Landbrukssamvirke. - For noen år siden var mange forbrukere bekymret for bruk av narasin i kyllingfôret. Norske kyllingprodusenter tok bekymringen på alvor, og Norge er i dag det eneste landet som ikke bruker narasin i fôret.  Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.

Værlamkåring hos Knut Søyland i Re

Værlamkåring

16.09.19. Værlamkåringa er første steg i utvalget av avlsværer. Kåringa danner grunnlaget for det videre utvalgsarbeidet på hanndyrsida, der de beste kåralamma settes inn som prøvevær til avkomsgransking i en værering. 

Søndag 29. september kl. 09.00 arrangerer Sau og Geit værlamkåring hos Knut Søyland på Fossan Gård, like nord for Revetal.

Dokumentar Uår på NRK: Når tørken rammer bonden

Uår

15.09.19. I dokumentarfilmen Uår følger vi melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg i Østfold som drar til Malawi i Øst-Afrika etter å ha opplevd den verste tørkesommeren i Norge i nyere tid. Turen ble en vekker på flere måter. Filmen kan sees på nrk.no, men det kan også være en aktuell film å vise på lokale bondelagsmøter i høst hvis man vil sette klima på dagsorden.

Les mer om dokumentaren Uår hos Norges Bondelag

Siste nytt fra Dyrskun

Dyrskun 2019

14.09.19. Dyrsku'n er i full gang. Det beste er selvfølgelig å ta seg en tur til Seljord. Da finner du mye nyttig info om årets Dyrsku'n på www.dyrskun.no

Får du ikke til et besøk, men allikevel vil følge med på det som skjer, så er det på Dyrsku'n Arrangement AS sin Facebookside du bør gå inn

Gratulerer til ny- og gjenvalgte politikere

Thorleif Müller Grønn Bonde_portrett

13.09.19. Det er klart at Terje Riis Johansen (SP) blir historiens første fylkesordfører i nye Vestfold og Telemark. Varaordfører blir Sven Tore Løkslid (AP). Noen kommuner har allerede bestemt hvem som blir ordfører og fordelt politiske vern, andre jobber fortsatt med saken. Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, mener valgresultatet er et tydelig signal om at distrikts- og klimapolitikk blir stadig viktigere for folk. Her skal landbruket spille en viktig rolle.

Årets siste Åpen Gård til helga

ÅG 2018. Sande. Tunet

12.09.19. Det er nedlagt en stor jobb av mange av lokallaga i Bondelaget med å arrangere Åpen Gård i høst. Til helga arrangerer Sande og Strømm Landbrukslag sin Åpen Gård på Høstmarkedet på Sande Gamle Prestegård. Det er årets siste mulighet for å besøke Åpen Gård i Vestfold. Disse arrangementene gjør at mange vestfoldinger får spennende nærkontakt med forskjellig dyr, får delta på ulike aktiviteter og kose seg i flotte gårdsomgivelser. 

Bondeduell på Dyrsku`n

Bollestad, Bartnes, Hoff, Skallerud

11.09.19. På Dyrsku`n i Seljord 13. - 15. september står det blant annet flere debatter på programmet. Nationen arrangerer to av debattene i teltet i år: «Den store bondeduellen» og «Er bonden ei klimasinke?». I den store bondeduellen møtes Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og småbrukarlag og Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til duell for aller første gang.  Andre temaer for debatt er dyrevelferd, biogass, og "Å være ung bonde i 2019".  Se programmet her.

Fokserød Nordvest i stedet for Torp Øst!

Fokserød Nordvest i stedet for Torp Øst_ingress

10.09.19. Om lag 65 prosent, eller 1.500 av de 2.300 dekarene på Torp Øst er matjord. Nå ligger dette arealet, som Sandefjord kommune ønsker å omdisponere til framtidig næringsareal, på bordet til departementet da meklingen med FM ikke nådde fram. –Vern jorda, og flytt kommunens prestisjeprosjekt for næringsutvikling til de 3.000 dekarene med skog nordvest for steinbruddet på Fokserød, er Hans Huseby, leder i Jordvern Vestfold, sitt konstruktive innspill til Sandefjords politikere på selve valgdagen!

Pass på kantsonene når du pløyer - intensivert kontroll

Pløying. Foto fra Trøndelag NLR

09.09.19. Sørg for å ha kantsoner som er brede nok til å motvirke avrenning. Fylksmannens Landbruksavdeling melder at kommunene i Vestfold og Telemark i 2020 vil vektlegge vegetasjonssonene i sin kontroll av foretak som søker om produksjonstilskudd.  Det er et vilkår for å motta produksjonstilskudd til arealene at det er etablert gode vegetasjonssoner mot vassdrag med årssikker vannføring.  Det er store økonomiske konsekvenser ved brudd på vilkåret.

2500 besøkte Åpen Gård i Stokke

ÅG 19 Stokke Melsom traktor

08.09.19. Stokke Bondelag og Melsom VGS arrangerte en svært innholdsrik og vellykket Åpen Gård på lørdag. Det var ca 2500 besøkende og 1500 av disse var innom fjøsen og hilste på kuene. Ute fikk barna blant annet hilse på sauer og ri på ponni. Det var stor stas med hopping i halmen, kjøretur med traktor og henger samt trøtraktorer.

Vellykket Åpen Gård i Lardal

ÅG 19 Lardal Tunet2

08.09.19. Lardal Bondelag arrangerte Åpen Gård hos Styrvold landbruksdrift søndag 1. september. Her fikk alle mulighet til å se på dyra på gården, samt både lam, kaniner og høner. Det var også mulig å få seg en kjøretur med hest og vogn.  De som ønsket noen flere hestekrefter foran seg, kunne få en kort tur i den gamle Ford 4000 som hører til på gården.

Markvandring redusert fosforgjødsling

Ved Hillestadvannet 2019. Foto Julie Wiik

07.09.19. Norsk landbruksrådgiving Viken anla våren 2019 to demonstrasjonsfelt i eng ved Hillestadvannet. Formålet med feltene var å teste ut ulike gjødslingsstrategier med redusert fosforgjødsling i eng og kartlegge avlingsnivå. I forbindelse med prosjektet inviterer NLR Viken alle interesserte til markvandring i grasfeltene mandag 9/9 kl. 18.30. Oppmøte hos Rolf Hillestad, Odderudvn. 16C. Les mer hos NLR Viken.

Hvilke parti skal du velge hvis jordvern er viktigst?

Brosjyrer og besøk på stander web

06.09.19. Til mandag er det valg! Vern av matjorda er noe av det viktigste lokalpolitikerne er satt til å bestemme over. Jordvern Vestfold har derfor tittet i gjennom programmene til lokalpartier i alle Vestfoldkommunene.

På www.jordvern.no kan du se hva de fant. Nå oppfordrer Jordvern Vestfold alle matjordvenner til å konfrontere partiene med deres jordvernpolitikk.    

Krevende kornhøst

Tresker i farta

05.09.19 Det meldes om gode kornavlinger, men ustabilt og fuktig vær gjør innhøstinga svært krevende. I tillegg har det flere steder vært fulle kornmottak, slik at det har vært lange ventelister for å levere korn. Grønt Fagsenter har vært i kontakt med flere av møllene for å få en oversikt over situasjonen.

Flott på Åpen Gård i Hof

ÅG 19 Hof Fuglekasser

04.09.19. Over 200 koste seg på Åpen Gård hos Ole Petter Bergan i Hof på lørdag. Bygdekvinnelaget solgte ut all rømmegrøten, og 4H brukte opp alle materialene til fuglekassebygging.  Ponnyridning, hopping i halmen og traktorkjøring var som alltid populært. 

Veterinærvaktordningen videreføres

Lars Petter Bartnes i fjøset

04.09.19. I går kom nyheten om at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland snur om endringer i veterinærvaktordningen etter press fra blant andre Bondelaget. Dermed fortsetter dagens ordning som før. - Dette er en gledelig nyhet. Tilgangen til veterinærtjenester hele døgnet gir god beredskap og forutsigbarhet og det bidrar til god dyrevelferd, dyrehelse og trygg mat, sier leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.  Les mer hos Norges Bondelag

Vellykket Åpen Gård i Våle

ÅG 19 Våle Hoppe i høyet

03.09.19. Årets høydepunkt for eldre og yngre i Våle og omegn fant, tradisjon tro, sted på Våle Prestegård lørdag 31. august og søndag 1. september. Bondelaget stilte med kalver, sauer og geiter, hopping i halmen var selvsagt også på agendaen. Bygdeungdommen hjalp oss med presisjonskjøring med gravemaskin.

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Saga Regnskap Larvik AS
Saga Services Ros Økonomi AS
Facebook til web
1881 logo til web