Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden > Arbeidskraft
Arbeidskraft i landbruket 
 
På denne siden vil vi linke til offentlige etater for regelverk ved bruk av arbeidskraft generelt og til sider for bruk av utenlandsk arbeidskraft. 
For å laste ned skjemaer må en ha installert Acrobat Reader. Den kan lastes ned her.
Vi vil prøve å ajourholde denne siden så raskt det skjer endringer. Tips oss gjerne på epost her..  

Minstelønnssatser for jordbruk og gartneri

Gartneri

28.06.19 Er du bonde og trenger å ansette noen for en sommerjobb, ferieavløsere eller sesongarbeidere i landbruket?  Fellesforbundet og NHO Mat og Drikke forhandler hvert år fram minstelønnssatser for jordbruk og gartneri.
NHO Mat og Drikke har samlet alt du trenger å vite om den til enhver tid gjeldende overenskomsten for jordbruks- og gartnernæringene her  

Bankkonto for utenlandsk arbeidskraft

Stangselleri planting  2008

06.06.18. Vestfold Bondelag har fått en del henvendelser fra medlemmer angående oppretting av norsk bankkonto for utenlandske arbeidere som kun har D-nummer. Det er viktig at lønna betales på bankkonto som tilhører arbeideren, men i noen tilfeller blir dette en utfordring. Vestfold Bondelag har jobbet med dette over lang tid, og har nå fått svar fra noen banker om hvordan dette kan løses.  

OTP og sesongarbeidere

OTP

19.10.17 Vestfold Bondelag har fått mange spørsmål fra medlemmer om hvordan man skal forholde seg til ordningen om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sesongarbeidere. Spørsmålet er sendt videre til Norges Bondelag som har hatt dialog med Finanstilsynet om saken. Viktige avklaringer og råd om praktisk tilnærming ble gitt de bondelagstilknyttede regnskapskontorene på årets skattekurs.

Krav til standard når arbeidsgiver innkvarterer arbeidstakere

Innkvartering

03.04.17. Loven stiller krav om at innkvarteringen skal være forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt. Viktige momenter er blant annet størrelse, innredning og brannsikkerhet. Boligens standard skal også være i tråd med den teknologiske og sosiale samfunnsutviklingen.

Arbeidstilsynet har oppdatert nettsiden sin på hvilke krav som stilles til innkvartering

Jobbinstruksjon - nyttig i drifta

Hygiene er viktig

09.07.15. Det er mange bønder i Vestfold som benytter seg av utenlansk arbeidskraft. Da kan det være kjekt å ha gode retningslinjer for skikk og bruk, hygiene etc på engelsk. Etter tips og konkret forespørsel legger vi her ut et sett med retningslinjer som både arbeidstaker og arbeidsgiver skriver under på.

Last ned her INSTRUCTIONS FOR WORK IN FARM

Informasjon om utenlandske arbeidstakere

Pass

30.04.14 Vestfold Politidistrikt informerer om at en bonde som skal ha en gruppe på 5 sesongarbeidere eller flere, kan gjøre avtale slik at politiet kan ta imot gruppene samlet. Dette kan gjøres på fredager på Politiets Publikumssenter i Stokke som da egentlig er stengt. Samme ordning ble tilbudt i fjor. Politiet fikk gode tilbakemeldinger på dette og vil derfor tilby det samme i år. Velg "les mer" for å se øvrig informasjon om fremgangsmåte for utenlandske arbeidere etter ankomst til Norge.

Utenlandsk Arbeidskraft hos NHO Mat og Drikke

31.03.17. NHO Mat og Drikke laget i 2013 en sjekkliste for bruk av utenlansk arbeidskraft i jordbruk og gartneri. De har også en egen portal www.arbinn.no for arbeidsgivere med egen underside om Utenlandsk arbeidskraft. 

 

Gå til NHO Mat og Drikke sin temaside for utenlandsk arbeidskraft  

 

Last ned sjekklisten fra 2013 i pdf her

Maler til nedlasting - Noen forhold å være oppmerksom på

arbeidskraft

04.12.13. Vestfold Bondelag   utarbeidet i 2006 et notat etter å ha innhentet informasjon fra Skatteetat, Arbeidstilsyn og Politi. Det er videre avholdt 4 møter med ovennevnte etater. Det er nå blitt foreldet. Les nå heller sjekklisten hos NHO Mat og Landbruk.  

Jordbærdyrking - arbeidsavtale - oppgjørsskjema

Jordbær
06.05.05. Her er det mulig å laste ned avtale og skjema som Thorleif Müller på Nøtterøy benytter. Arbeidsavtalen er tilpasset hans drift, hvor det lønnes etter akkord. I arbeidsavtalen står hva de trekkes for i husly og hva de skal betale i kost. I fjor serverte de 3 måltider hver dag med mat til 40 stk som bodde sammen i "brakkeby". Skjemaene er på engelsk. Summene må endres til 2013 og nå er det påbudt å betale all lønn over kr 10 000 over bank til de ansatte.
 

Eksempel på oppgjørsskjema