Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Unge bønder i Larvik strømmet til Nevlunghavn!

Svært mange unge bønder tok turen til Nevlunghavn

18.10.17. -Vi hadde håpet på 15 deltakere, vi ble svært glade da over 30 meldte seg på og er helt overveldet over at så mange som 46 unge bønder fra Larvik dukket opp! Felleskjøpet og de lokale bondelagene i Larvik arrangerte sist uke egen samling for unge bønder. Nevlunghavn Gjestegiveri ble fylt til randen og nå kan det fort bli tilsvarende samlinger også nordover i fylket. 

Regjeringen kutter nok en gang støtten til 4H

4H 161017 Ledelsen i Vestfold 4H studerer statsbudsjettet 2 (002)

18.10.17.  Regjeringen foreslår i det fremlagte statsbudsjettet å kutte støtten til over 30 ideelle organisasjoner i Landbruksdepartementet sitt budsjett. Dette er organisasjoner som jobber for å engasjere barn og unge og spre info til befolkningen om mat, landbruk, dyrerettigheter og grønn næringsvirksomhet hver eneste dag. Hardest rammet blir 4H. Ledelsen i 4H Vestfold var denne uka samlet for å vurdere konsekvensene av budsjettforslaget. - Går forslaget igjennom vil 4H miste over 7 millioner kroner.  Disse pengene går i dag til aktivitet for barn og unge i hele landet, sier Irene Pande i 4H Vestfold.

 

 

Nå er det tid for årsmøter i de lokale bondelaga

ÅM Botne og Hillestad Pizza pause

17.10.17. Denne uka starter perioden med årsmøter i de 18 lokale bondelaga i Vestfold.  Først ut var Våle Bondelag som hadde årsmøte igår, og i kveld står Botne og Hillestad for tur.  Årsmøtene er en viktig arena for medlemsdemokratiet, så møt opp og si din mening. Årsmøtene er også en hyggelig sosial møteplass for medlemmene. Bildet er fra fjorårets årsmøte i Botne og Hillestad.  Les mer for å se når det er årsmøte i ditt lokallag.

Oppdaterte regnskapsførere

Skattekurs 2017 Arnstein Tveito utsnitt

16.10.17 Torsdag og fredag var over 80 ansatte på bondelagstilknyttede regnskapskontor samlet for å bli oppdatert på siste nytt, spesielt innen det som gjelder landbruksregnskap. Vestfold Bondelag arrangerte årets Skattekurs på Sundvolden Hotell i Buskerud. Avdelingssjef for Regnskap og Juridisk Service (RJS) i Norges Bondelag, Arnstein Tveito (bildet), hadde med seg mange gode foredragsholdere.

Få med deg spennende markdager til tirsdag om fangvekster og drenering

NLR Viken arrangerte markdag hos Ole Tala

14.10.17. Førstkommende tirsdag arrangerer NLR Viken to markdager i Larvik. På formiddagen er det fokus på fangvekster etter tidligproduksjon hos Henrik Berg i Helgeroa. Etter lunsj vil forsker Atle Hauge fra NIBIO vise fram et dreneringsfelt med utprøving av ulikt filtermateriale hos Bjørn Lund i Tjølling. Alle er velkommen!

Ingen fondsordning i statsbudsjettet

Thorleif Müller er skuffet

13.10.17. I går la regjeringen fram forslag til statsbudsjett for 2018. -Heller ikke denne gangen ser vi spor at vilje til å innføre en klimafondsordning for jordbruket, sier en skuffet fylkesleder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller. -En slik regnskapsmessig avsetning vil gjøre bønder i stand til å jevne inntekter mellom ulike år og ikke minst investere i klimatiltak på egen gård. Årets vanskelige innhøsting viser tydelig at ekstrem nedbør gir økt risiko i jordbruket. -Regjeringen følger ikke opp eget løfte om fondsordning. Dette er spesielt skuffende etter at en enstemmig næringskomite i vår vedtok å satse på en fondsordning for jordbruket, sier Müller.
Les Norges Bondelags artikkel "Sier nei til klimafondsordning"

Gir bort én million kroner for å få folk ut i naturen

Friluftsliv

13.10.17. Friluftsliv og norsk natur gir folkehelse og livskvalitet. Derfor gir Statskog ut én million kroner til store og små tiltak landet rundt som lokker folk ut i naturen. Nå åpner Statskog for ny søknadsrunde fra 9. til 22. oktober. Alle kan søke om støtte til tiltak og aktiviteter. Du må kunne dokumentere faktiske utgifter på minst 5.000 kroner for å bli vurdert. Jo mer friluftsliv og folkehelse du får ut av pengene, jo større er muligheten for å få en del av potten. Søknaden din kan gi deg mellom 5.000-10.000 kroner i støtte.

Les mer hos Landbruks- og matdepartementet

Grisekafé på Skjeestua

Grisekafé okt 2017 (1)

12.11.17. Mandag kveld arrangerte Norsvin Vestfold Grisekafé på Skjeestua. Kveldens tema var adferd og velferd. Først ut var Mattilsynet Vestfold representert ved veterinærene Iselin Jahre Hegna og Anne Dorthe Wold. De kunne fortelle at dyrevelferden i Vestfold er svært god. Etter en pølse-pause kom professor og adferdsbiolog Andrew Janczak fra NMBU på banen med temaet "Forskning på halebiting, utvikling av halebiting, årsaker og tiltak".  

Stem på Sondre Austein

Sondre Austein

11.10.17. Årets Unge Bonde skal kåres og Sondre Austein fra Larvik er en av 15 knalldyktige kandidater som fortsatt er med i konkurransen! Vil du at en vestfolding skal bli Årets Unge Bonde så kan du gi din stemme til Sondre ved å klikke deg inn på denne linken (dette foregår kun på Facebook)

 

Inspirasjonskveld om lokal mat 17. oktober

Invitasjon til inspirasjonskveld om lokalmat

11.10.17. Kokken Heidi Bjerkan driver i dag den anerkjente restauranten Credo i Trondheim, og som kokk tar hun ansvar og samarbeider tett med bonden Elin Östlund på Skjølberg Søndre - en biodynamisk kretsløpsgård like utenfor Trondheim. Tirsdag 17. oktober kl 18 inviterer Regional Matkultur alle interesserte til Quality Hotel Tønsberg for å høre mer om dette spennende og viktige samarbeidet mellom kokk og bonde. Mange kokker og restauranter har allerede meldt seg på så her er det mulig for lokalmatprodusenter å knytte kontakter! Påmelding innen 14.oktober.

Last ned invitasjon til inspirasjonskveld om lokal mat

Hjelp oss å synliggjøre trua matjord i Norge!

Matjorda er trua

10.10.17. Over hele Norge trues matjord av å bli lagt under betong og asfalt. Også i Vestfold. Pågår det planer om å bygge ned matjord nær deg?

Norges Bondelag har dratt i gang en uformell, men viktig kartlegging for å synliggjøre trua, norsk matjord og alle oppfordres til å bidra

RMP-tilskudd ny frist 15. oktober!

Stubbåker vinter RMP illustrasjon

09.10.17 Regionalt miljøtilskudd (RMP) har nå samme frist som produksjonstilskuddet - 15. oktober. Vi minner om at selv om det er samme frist, må RMP fortsatt søkes på eget skjema som du finner i Altinn. Hvilke tilskudd det kan søkes på og hvilke krav som gjelder for Vestfold, kan du se på nettsidene til Fylkemannen i Vestfold. Fristen 15. oktober er i år på en søndag. Vi oppfordrer derfor aktuelle søkere om å søke i god tid i tilfelle en har brukt for bistand fra Landbrukskontoret.

Les mer om RMP hos Fylkesmannen i Vestfold

Her er link til søknadsskjema for RMP

Lokallaga er i gang

Lokallagsledersamling 2017 Thorleif Müller ønsker velkommen

06.10.17 Forrige uke samlet Vestfold Bondelag lokallaga til møte på Gjennestad. Dette markerer starten på arbeidsåret i lokallaga. Det nærmer seg lokale årsmøter og valgkomiteer i hele fylker er nå satt i gang. Lokallaga ble oppdatert på politisk situasjon etter valget av fylkesleder Thorleif Müller (bildet). Det var også oreinteringer om kornprosjekt og "Solstrøm fra låvetak i Vestfold". Kontoret bidro med praktiske tips før gjennomføring av lokalt årsmøte.

Norsvin inviterer til Grisekafé 9. oktober

Grisekafe 050417. Deltakere

05.10.17 På mandag kl 19.00 arrangerer Norsvin i Vestfold grisekafé på Skjeestua i Stokke. Tema denne kvelden er dyrevelferd. Det blir foredrag med representanter fra Mattilsynet og NMBU. Det sosiale er også viktig, og det blir pause med pølser fra Norura. Bildet er fra en tidligere grisekafe på samme sted.

Last ned invitasjonen til Grisekafè 09.10.17.

Dårlig kornkvalitet over hele østlandet

Grodd korn Norsk Landbruk

05.10.17 Det er bekymring rundt kvaliteten på årets kornhøst. Norske Felleskjøp har justert ned avlingsprognosen med 2000 tonn, og av årets hvete forventes det en matandel ned mot 38%.

Les mer hos Norsk Landbruk

Les mer om prognosene hos Norske Felleskjøp

Sterkere maktkonsentrasjon i dagligvarehandelen

Butikkhyller

04.10.17 En ny rapport fastslår at kjedemakten har økt de siste fem årene. Bondelaget mener det er på tide å redusere kjedemakta i dagligvarehandelen, og imøteser tiltak fra regjeringen. Få dagligvarekjeder i Norge gir stor maktkonsentrasjon og er til hinder for riktig matpris både for bonde og forbruker. Oslo Economics har på oppdrag fra regjeringa utredet såkalte "etableringshindre for nye aktører i norsk dagligvaremarked". Rapporten peker på tilgang på lokaler og stordriftsfordeler som hovedforklaringer på at det er vanskelig for nye aktører å komme inn på markedet.

Les mer hos Norges Bondelag

 

Norengros - ny annonsør på Grønt Fagsenter

Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet

03.10.17 Vi presenterer i dag vår nye annonsør som har fått klikkbar logo på nettsida. Det er Norengros som er Norges største leverandør av forbruksvarer. Det er en frivillig kjede med 12 lokale grossister. I Vestfold er det Norengros Olafsen som driver, med stort lager på Borgeskogen og butikker på Løkka i Larvik og på Kilen i Tønsberg. De kommer gjerne ut til kundene, og bidrar til at det blir brukt riktig og selgende Emballasje. 3 konsulenter har Emballasje skolen, og har mye å bidra med til produsenter og bedrifter som jobber med mat. De er stolte av å ha lager og kunnskap lokalt i Vestfold. Klikk på logoen for å komme til deres nettside.

Vestfold fylkeskommune fikk nasjonal jordvernpris

Blåfjelldal Hogsnes og Fylkestinget åpner kaka

02.10.17. Vestfold fylkeskommune ble torsdag tildelt tidenes første Nasjonal jordvernpris for sitt arbeid med vern av matjordareal i Regional plan for bærekraftig arealpolitikk. –Regjeringen er avhengig av at kommuner og fylkeskommuner tar jordvern på alvor. Vestfold fylkeskommune inspirerer og motiverer også andre regioner og fylker. RPBA er nyskapende i forhold til retningslinjer på jordvern, og det er imponerende hvor mye dere har fått til i et fylke med tett befolkning og stort press på arealene, sa statssekretær Hanne Maren Blåfjelldal til fylkesordfører Rune Hogsnes og resten av fylkestinget under overrekkelsen.

Husk søknad om produksjonstilskudd innen 15. oktober !

Om produksjonstilskudd

30.09.17. Den nye søknadsfristen for produksjonstilskudd er 15. oktober. Da kan alle foretak med jordbruksproduksjon søke om tilskudd. Fagsystemet åpner for søknader 1. oktober, som også er registreringsdato/telledato. I år er 15.10. en søndag. Det betyr at siste mulighet for å få bistand fra landbrukskontoret blir fredag før fristen. Det anbefales sterkt at du går inn i Altinn og fyller ut søknad en av de første dagene i oktober. Da har du litt tid på deg om du støter på problemer. Les mer hos Fylkesmannen. 

Integrert plantevern i veksthus

Limfelle. Foto Annichen Smith Eriksen, NLR

29.09.17. I regi av prosjektet "Informasjon, utvikling og utprøving av tiltak innen integrert plantevern i veksthuskulturer" blir det jevnlig publisert nyttige fagartikler.  Rådgiver Veksthus, Norsk Landbruksrådgiving Viken, Annichen Smith Eriksen, har samlet de artiklene hun har skrevet om integrert plantevern i tomat, agurk, krydderurter, utplantingsplanter og julestjerner.  Under "Les mer" finner du link til disse artiklene.

Aktivitetskalender

18.10.17
17:30
-
21:30
23.10.17
18:30
-
22:00
24.10.17
19:00
-
22:00
24.10.17
19:00
-
22:00
24.10.17
19:00
-
22:00
24.10.17
19:00
-
22:00
24.10.17
19:00
-
22:00
25.10.17
09:00
-
22:00
Gå til Kalender

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning